Egy finom, egyszerű dinsztelt lilakáposzta recept, amit elkészíthetsz sült húsok, sült máj vagy vegán ételek mellé! A lilakáposzta/vöröskáposzta nagyon egészséges, a dinsztelés/párolás az egyik legegyszerűbb elkészítési módja ennek a zöldségnek. Önmagában húsok mellé tökéletes alakbarát köret, de nagyon jól passzol más köretekhez pl. tört burgonya, krumplipüré mellé.
Sokféle ízesítéssel találkoztam már, aszalt szilvás, pezsgős, karamellizált édeskés változatokkal, de nálunk ez az egyszerű sós, köménymagos, picit ecetes, kicsit édeskés ízvilágú, inkább dinsztelt mint főtt vöröskáposzta a nyerő.
DINSZTELT LILAKÁPOSZTA RECEPT
- 1 kisebb-közepes fej lilakáposzta
- só, bors ízlés szerint
- őrölt köménymag ízlés szerint
- pár evőkanál ecet 10%-os
- 1-2 evőkanál cukor
- kevés olaj vagy kacsazsír
DINSZTELT LILAKÁPOSZTA KÉSZÍTÉSE
- A káposztát vékony csíkokra vágjuk, vagy lereszeljük a nagy lyukú reszelőn.
- Egy nagyobb edényben, kevés olajon kezdjük el dinsztelni a káposztát, adjunk hozzá kevés sót, borsot, fűszereket és pár percig kevergessük, dinszteljük.
- Utána adjunk hozzá kevés vizet, 1-2 evőkanál ecetet és fedő alatt pároljuk tovább a káposztát. Gyakran nézegessük, ha elfőtte a vizet de még nem puha, akkor pótoljuk, keverjük át és fedő alatt pároljuk tovább. Ezt addig ismételjük, míg megfelelő állagú nem lesz. Adjunk hozzá kevés cukrot is, menet közben kóstoljuk és ízesítsük még ha szükségét érezzúk, adjunk még hozzá sót, borsot, köménymagot, ecet, hogy a végén nekünk tetsző ízvilágot kapjunk. Frissen melegen tálalhatjuk is, kihűlve hűtőben tároljuk. Hidegen is finom.
A párolt vöröskáposzta kacsához, libához, zsírban sült májhoz kiváló köret.
Próbáld ki a finom, pikáns hagymalekvár receptet is, egyszerű és nagyszerű kiegészítője a sülteknek.