teljes kiőrlésű sajtos magvas rúd recept

Teljes kiőrlésű sajtos rúd

Nagyon kedveljük a sós ropogtatnivalókat, nasikat a sajtos rúd az egyik kedvencünk. Gyakran próbálok ki újabb variációkat, most a finomliszt egy részét teljes kiőrlésű lisztre cseréltem és magvakkal is megbolondítottam, így született meg az egészségesebb teljes kiőrlésű sajtos rúd vagy sokmagvas sajtos rúd változat. Egyszerű recept. Finom ropogós, de belül omlós lett a végeredmény.

A reggeli kávé, vagy tea mellé tökéletes, persze vendégvárónak is megállja a helyét. Lehet variálni a magokat ízlésünknek megfelelően, de el is hagyhatjuk. Amennyiben csökkentjük a zsiradék mennyiségén még diétásabb lesz a sajtos rúd és persze el lehet tolni az arányokat a teljes kiőrlésű liszt javára. 

Teljes kiőrlésű sajtos rúd recept:

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 2-3 teáskanál só
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojássárgája
  • 4 púpos evőkanál tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál mák, 2 evőkanál egész köménymag, 2 evőkanál lenmag, 2 evőkanál szezámmag – elhagyható, vagy ízlés szerint variálható
  • tetejére:
  • tojásfehérje vagy 1 db egész tojás
  • 10 dkg reszelt sajt, vagy szintén köménymag, szezám stb..

Teljes kiőrlésű sajtos rúd elkészítése:

  1. Egy nagyobb tálban elmorzsoljuk a kimért, sütőporral elkevert liszteket a vajjal, hozzákeverjük a tojássárgát, tejfölt, sót, a magokat és egynemű tésztává gyúrjuk. Cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább 30 percre, vagy akár egy teljes napra. Ha sokáig pihen a hűtőben, időben vegyük ki, hogy felengedjen és jól nyújtható legyen.
  2. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb fél cm vastagságúra. Derelyevágóval felcsíkozzuk, majd keresztbe is felszeleteljük tetszőleges hosszúságúra. A leeső széleket majd újra nyújtjuk a következő tepsinél. Még itt a deszkán megkenjük a tojásfehérjével a rudakat és megszórjuk a reszelt sajttal, a szezám -vagy köménymaggal. Előmelegítjük a sütőt 180-200°C-ra.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a már lekent, megszórt rudakat és kb 15 perc alatt készre sütjük alsó-felső sütési módnál. Első sütésnél gyakran nézegessük, amíg ki nem tapasztaljuk a sütési időt és megfelelő hőfokot.

További sós süti receptek>>

Gluténmentes gyors sós rúd recept>>

2 válasz

  1. Köszönöm szépen a receptet. Én annyi kísérletezéssel kiegészítettem, hogy a liszt nem sima búzaliszt volt, hanem zabpehely liszt. Finom, ropogós. 🙂

    1. Kesves Bea! Örülök, hogy tetszett a recept! Igen a zabpehely liszt is szuper én is kedvelem és jó helyettesîtő 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MesiNasi

Könnyen, gyorsan elkészíthető házias ízvilágú finomságok, amivel kényeztethetjük szeretteinket, vendégeinket és persze magunkat. 

Adó 1 Százalék