Igazából a palacsintát és a legtöbb receptet én is , mint sokan, érzésből készítem, vagyis nem méregetek, csak valahogy a szokásos állagúra készítem. A palacsinta alaprecept kedvéért lemértem most mindent. Mi inkább a vékonyabb palacsintákat kedveljük jó sok töltelékkel.
Lehet édesen, sósan készíteni, az édes változatnál mindig teszek vaníliát a tésztába. Van amikor csak tejből, víz nélkül készítem a tésztát, akkor 1 l tejet használok a 400 g liszthez.
Palacsinta recept:
- 400 g liszt
- 8 dl – 1 l tej attól függően, mennyire vastag palacsintát szeretnénk
- 2 dl kristályvíz – vagy csak tejjel készítjük, akkor minimum 1 l tejet használjunk.
- 2 db tojás
- 2 evőkanál étolaj
- 3 dkg cukor ( 3 csapott evőkanál )
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 teáskanál só
- + olaj a palacsintasütő kikenéséhez
- töltelék: lekvárok, kakaópor cukorral, nutella, darált dió és darált mák cukorral vagy édesítőszerrel, túrós töltelék, méz
Palacsinta elkészítése:
- Egy mély keverőtálba teszem a cukrot, vaníliás cukrot, a tojást, sót, és fakanállal vagy robotgéppel összekeverem, majd fokozatosan adagolom hozzá az olajat, tejet, lisztet, ha vizet is használok azt is és az egészet csomómentesre keverem. kb 10 percet állni hagyom a tésztát ( ez alatt is sűrűsödik) , addig előkészítem a sütést és a töltelékeket.
- Egy kis tálba öntök kevés olajat és minden palacsinta előtt a felforrósított palacsintasütőt vékonyan kenőtollal átkenem az olajjal. Utána merőkanállal teszek belőle annyi tésztát, hogy kitöltse a sütőt. Ha a szélei és az alja megsült, akkor egy fordítólapáttal átfordítom a palacsintát és megsütöm a másik felét is. kb 24 db palacsinta lesz a megadott mennyiségből.
- Ízlésünknek megfelelő töltelékkel megtöltjük és feltekerjük a palacsintákat. Mákos palacsintánál őröljük meg a mákot és tegyünk hozzá annyi porcukrot, hogy kellemesen édes legyen. Diós tölteléknél daráljuk meg a diót és a dióhoz viszonyítva kb 1/3 rész kristálycukrot.
További receptek: túrós-aszaltgyümölcsös, amerikai, almás, teljes kiőrlésű palacsinta stb. itt