káposztás csiga

Káposztás csiga

A múltkor nagyobb kétkilós káposztát vettem káposztás tésztának és gondoltam a fele dinsztelt káposztát lefagyasztom, de inkább elkészítettem káposztás csigának/tekercsnek

A tekercs tésztáját a házi pizza alaptészta receptem adta, de most nem olajjal, hanem zsírral készítettem. Nagyon finom borsos, káposztás csigák lettek, hamar el is fogyott. 🙂

Káposztás csiga recept, hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (réteslisztet használtam)
  • 3 dl langyos víz
  • 1 csapott evőkanál só
  • 3 evőkanál zsír (nem olvadt állapotban)
  • 1 zacskó szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • töltelék:
  • kb 80-100 dkg friss káposzta
  • 3 evőkanál olaj vagy zsír
  • só, bors

Ha már van készen eltett, ledinsztelt káposztánk, akkor legalább 50 dkg-ot vagy ha sok káposztával szeretjük, akkor még többet tegyünk a kinyújtott tésztára, ízlésünknek megfelelően.

Káposztás csiga elkészítése:

  1. A káposztát a torzsát eltávolítva lereszelem, megmosom. Kevés zsiradékon, sóval, borssal dinsztelem folyamatos kevergetés mellett, főleg  fedő nélkül, hogy inkább , süljön dinsztelődjön mint főjön. Szükség esetén még pótlom  a zsiradékot, ha úgy érzem, hogy szükséges. Tapadásmentes edényt, serpenyőt használjunk. Ha kész, hűlni hagyom.
  2. A lisztet a sóval elkeverve egy mély tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe teszem a porélesztőt. A felmelegített, langyos vizet ráöntöm az élesztőre. Ha friss élesztőt használok akkor a langyos vízbe morzsolom az élesztőt  és utána teszem a liszthez. A zsírt is hozzákeverem és összegyúrom, dagasztom pár percig. Majd kb 40 percig, enyhén meleg helyen, letakarva, kelni hagyom .
  3. Kelesztés után átgyúrom a tésztát és kinyújtom kb 40x40cm-es méretűre. Ráhalmozom egyenletesen a kihűlt káposztát. Szorosan feltekerem a tésztát és 2-3cm-es szeletekre vágom.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a káposztás csigákat. Nem túl közel egymáshoz,. 1/4 óráig pihentetem még a tepsiben. Ezalatt előmelegítem a sütőt 180°C-ra.
  5. A pihentetés után kb 20-25 perc alatt megsütöm a káposztás csigákat, alsó-felső sütésnél 180-190°C -on. Utána kiveszem a tepsit a sütőből és  kicsit hűlni hagyom a káposztás tekercseket. Még langyos-melegen a legfinomabb. 🙂

káposztás csiga tekercs

Már több alkalommal elkészítettem ezt a finom káposztás csigát. Megsütve akár fagyasztható is, felengedés után szendvicssütőben vagy party grillben átpiríthatjuk a tekercseket. Egy meleg tea vagy kávé mellé akár egy finom pohár bor/sör mellé is  nagyszerű választás.

Káposztás tészta recept, más kelt tészta receptek: itt

További sós tekercs receptek:

Sajtos tejfölös csiga recept bővebben>>

Pizzás csiga bővebben>>

Sajtos-sonkás csiga bővebben>>

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom !! Minden jog fenntartva MesiNasi.hu