A múltkor nagyobb kétkilós káposztát vettem káposztás tésztának és gondoltam a fele dinsztelt káposztát lefagyasztom, de inkább elkészítettem káposztás csigának/tekercsnek. A tekercs tésztáját a pizza alaptésztám adta, de most nem olajjal, hanem zsírral készítettem. Nagyon finom borsos, káposztás csigák lettek, hamar el is fogyott. 🙂

Káposztás csiga recept, hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (réteslisztet használtam)
  • 3 dl langyos víz
  • 1 csapott evőkanál só
  • 3 evőkanál zsír (nem olvadt állapotban)
  • 1 zacskó szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • töltelék:
  • 80-100 dkg friss káposzta olajon, vagy zsíron megdinsztelve
  • só, bors

Káposztás csiga elkészítése:

  1. A káposztát lereszeljük, kevés zsiradékon, sóval, borssal puhára megdinszteljük, fedő nélkül. Hűlni hagyjuk.
  2. A lisztet a sóval elkeverve egy mély tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe teszem a porélesztőt. A felmelegített, langyos vizet ráöntöm az élesztőre. A zsírt is hozzá keverem és gyúrom, dagasztom pár percig. Majd kb 40 percig, meleg helyen, letakarva, kelni hagyom .
  3. Kelesztés után átgyúrom a tésztát és kinyújtom kb 40x40cm-es méretűre. Ráhalmozom egyenletesen a kihűlt káposztát. Szorosan feltekerem a tésztát és 2-3cm-es szeletekre vágom.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a káposztás csigákat. Nem túl közel egymáshoz,. 1/4 óráig pihentetem még a tepsiben. Ezalatt előmelegítem a sütőt 180°C-ra.
  5. A pihentetés után kb 20-25 perc alatt megsütöm a káposztás csigákat, alsó-felső sütésnél 180-190°C -on. Utána kiveszem a tepsit és egy kicsit hűlni hagyom a káposztás tekercseket. Még langyos-melegen a legfinomabb. 🙂

káposztás csiga