Áfonyás sajttorta, cheesecake: egyszerűen mennyei ez a sütemény. A receptet az előző sajttorta receptem ihlette, csak most az áfonyás változatot szerettem volna kipróbálni. A recept egy picit módosult az itthoni alapanyagoknak megfelelően, az eredmény pedig egy csodás, krémes, lágy sajttorta házi áfonyás, fahéjas lekvárral. A lekvárt is frissen készítettem hozzá. így a kettő együtt egy igazi ízorgia szintén. A sült áfonyás sajttorta elkészítése nagyon egyszerű, a sütési időt leszámítva pedig gyors is.
Persze készíthetjük más ízű lekvárral, más fűszerezéssel, vagy akár készen kapott lekvárt is használhatunk, de higgyétek el megéri az a 10 perc amíg elkészül a házi lekvár. Biztos nagyon finom pl. házi eper vagy málna lekvárral is. Aki pedig szívesen kipróbálná a másik receptet, a sajttortát karamell öntettel, az ne habozzon, kattintson a linkre.
A karamellás sajttorta kedvelőimnek itt is üzenem, hogy ezt a receptet is próbálják ki, mert tényleg nagyon finom!!! … nagyon krémes, könnyű állagú….most nem volt itthon annyi tejföl, mint a másik receptben ezért natúr joghurttal helyettesítettem egy részét, több tejszín került bele és picivel több étkezési keményítő és több cukor, kicsit ellensúlyozva a gyümölcs savasságát. Szerintünk pont jók lettek az arányok.
A házi áfonyalekvárt a nyáron lefagyasztott áfonyából készítettem, sajnos azt pontosan nem mértem, de kb 12-16 egy maroknyi mennyiség volt. Most is este készült a torta, kihűlve rákerült a friss lekvár is és így pihent a hűtőben egy éjszakát, persze szintén ez lett a reggeli is, úgy látszik a sajttortákkal így vagyok…egészség ide, egészség oda….de egyszer-egyszer megéri.
26 cm átmérőjű formát használtam a sütéshez, nagyjából 16 szeletes torta lesz a megadott mennyiségből. Szülinapi tortának is tökéletes, de bármilyen ünnepre pompás, különleges desszert.
Áfonyás sajttorta/ cheesecake recept:
- keksz alap:
- 220 g darált keksz ( pl Albert keksz )
- 150 g vaj vagy sütőmargarin ( lehet kevesebb is, ha nem száraz a keksz )
- 3 evőkanál porcukor
- krém:
- 500 g mascarpone sajtkrém
- 200 ml 30%-os habtejszín
- 60 g tejföl
- 125 g natúr joghurt ( egy kis doboz )
- 4 db L-es tojás
- 4 púpos teáskanál étkezési keményítő
- 160 g porcukor
- 10 g vaníliás cukor ( 1 csomag )
- 2 csipet só
- áfonya lekvár:
- 12-16 egy maroknyi mennyiségű áfonya – tehát egy kézzel mérve. Lehet friss vagy fagyasztott áfonya is.
- kevés víz – kb 1 dl
- kb. 3 evőkanál cukor – vagy ízlés szerint
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál frissen reszelt citromhéj
- 1-2 teáskanál citromlé ízlés szerint
Lehet reszelt citromhéjat tenni a krémbe is ízlés szerint. A másik nagyon hasonló karamellás sajttorta receptet is felhasználhatjuk alapnak, a karamella helyett pedig a házi áfonyalekvárt tegyük a tetejére.
Áfonyás sajttorta/ cheesecake elkészítése:
- A kekszet összedarálom és hozzáteszem a 3 evőkanál porcukrot és az olvasztott vajat, majd egyneművé keverem. 26 cm-es tortaformába teszem a kekszes vajat és belenyomkodom egyenletesen úgy, hogy az oldalára is kerüljön a kekszből.
- Ezután becsomagoljuk kívülről a formát, hogy a gőzfürdőben ne kerüljön bele majd a víz. A formát kívülről alufóliával betekerem. alulról kezdve. Két hosszabb csík alufóliát leteszek egymásra keresztbe (a közepén keresztezve )és erre, középre teszem a formát, majd minden irányból felhajtom, a forma közepénél magasabbra, ha valamelyik ponton nem elég magas a fólia, ott még ugyanígy alulról indulva teszek hozzá . Tehát alulról és magasabbra felhajtva mint a víz amibe kerül.
- Előmelegítem a sütőt 150 °C-ra. Elkészítem a krémet. Egy nagyobb tálban minden összetevőt a robotgéppel jól átkeverem – a tojásokat is egyben, nem kell külön felverni a fehérjét és a tejszínt sem. A tortaformába, a keksz alapra öntöm a krémet.
- Egy nagyobb mélyebb tepsit félig megtöltöm meleg vízzel és ebbe teszem a megtöltött tortaformát Így teszem a sütőbe, ebben a gőzfürdőben sütöm kb 60-80 percet 150-160°C-on. Azt is megtehetjük, hogy csak a sütő aljába teszünk egy edénybe vizet és az így keletkezett gőzben sütjük meg a tortát, ne tegyük a tortát a sütőn belül túl magasra, inkább közép szintre, vagy egy kicsivel alatta. Ebben az esetben is arra figyeljünk, hogy időben melegítsük be a sütőt és már melegítéskor helyezzük el a vízzel megtöltött edényt a sütő aljára.
- Akkor van kész, ha még picit remegős a teteje, de már látszik, hogy nem folyós, sült, de nem reped be a teteje.
- Ha elkészült, óvatosan kiveszem a vízzel teli tepsiből, leveszem a fóliát és rácsra teszem hűlni a formában hagyva. Nem szabad ilyenkor még lekapcsolni a forma oldalát.
- Amíg hűl, addig elkészítem az áfonyás lekvárt. A megmosott áfonyát a cukor és a kevés víz segítségével elkezdem főzni. Folyamatosan kevergetem, hamar levet ereszt a gyümölcs, olvad a cukor, hozzáteszem a fahéjat, reszelt citromhéjat, majd addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik. Ha elhúzom az edény alján a kanalat, látszik, hogy sűrű, nem folyik rögtön össze. Ha kész, akkor hozákeverem a citromlét, kóstolom, ha kell még adok hozzá cukrot, vagy citromlét.
- A langyos lekvárt a kihűlt tortára egyengetem és egy éjszakát vagy legalább pár órát a hűtőben pihentetem. Tálalás előtt veszem csak le a sütőforma oldalát. Egy műanyag kés segítségével óvatosan elválasztom a tortát a formától és csak utána veszem le óvatosan, hogy a torta ne sérüljön.
Ha szereted az áfonyás sütiket, próbáld ki a gyors áfonyás kevert sütit, recept bővebben>>
Készítsd el a sajttortát karamell öntettel recept>>