Amerikai palacsinta sütőpor nélkül készítve. Elfogyott a sütőpor, sebaj, a tészta könnyedségét a felvert tojásfehérje adja. Nagyon ízletes, ugyanúgy puha, könnyű, mint a sütőporos változat. Juharsziruppal lekvárral, gyümölcsökkel vagy akár nutellával, dióval, mákkal, túrós krémmel is tálalhatjuk. Gyors, egyszerű recept akár reggelire, akár nasinak.
Az ötletet az osztrák császármorzsa (kaiserschmarn ) receptem adta, hiszen ugyanaz az összetevőiben, csak ott egy nagy serpenyőben egészben sütjük ki a tésztát és utána felvágjuk kisebb darabokra.
Amerikai palacsinta sütőpor nélkül recept:
- 100 g liszt
- 2 db tojás
- 25 g cukor ( 2,5 csapott evőkanál )
- kevés vanília
- 150 ml tej
- 2 csipet só ( 2 g )
- 30-40 g vaj
- tetejére: lekvár, porcukor
Kicsit nagyobb mennyiségben :
- 150 g liszt
- 3 tojás
- 40 g cukor ( 4 csapott evőkanál )
- kevés vanília
- 250 ml tej
- 2 csipet só
- 50 g vaj
- tetejére: lekvár, porcukor
Amerikai palacsinta sütőpor nélkül:
- A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. Ezután, egy másik tálban a tojássárgáját a maradék cukorral világosra keverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót és homogén tésztává keverjük. A tojásfehérje habot hozzákeverjük és lágy mozdulatokkal összekeverjük, hogy a hab ne törjön szét.
- Felforrósítunk egy kis darab vajat egy serpenyőben, majd beleöntünk a masszából több, kisebb palacsintányi mennyiséget és alacsonyabb hőmérsékleten sütni kezdjük. Amikor már átsült, vigyázzunk, hogy ne égjen meg az alja, akkor óvatosan megfordítjuk a sütőlapát segítségével, Megsütjük a másik felét is. Tálalás előtt juharsziruppal, vagy lekvárral, gyümölcsökkel tálaljuk.
Érdemes kipróbálni a másik sütőporos amerikai palacsinta receptet és a teljes kiőrlésű lisztből készült változatot is.