Főként hagyományos palacsintát szoktam készíteni mindenféle finom töltelékkel. A múltkor kicsit túlméreteztem a túrós töltelék adagot a normál palacsintatészta elfogyott és gondoltam gyorsan még kiegészítem egy kis amerikai palacsintával a sütögetést – ha lúd hát legyen kövér alapon…..:)

 

Finom, könnyű és nagyon egyszerű elkészíteni…Persze az amerikaiaknál szokásos juharsziruppal is biztos finom, majd legközelebb. kipróbálom azzal is….

 

Az első adagnál a finomliszt egy részét kiváltottam teljes kiőrlésű tönkölylisztre, úgy is nagyon puha, könnyű állagú és nagyon finom. Lehet kisebb és pufibb palacsintákat készíteni én most nagyobbakat és vékonyabbakat készítettem…A fotókon a finom és teljes kiőrlésű lisztkeverékes változat van.

 

Amerikai palacsinta recept sima és teljes kiőrlésű liszttel:

AMERIKAI PALACSINTA ALAPRECEPT

  • 200 g finomliszt vagy / 130 g finomliszt és 70 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 300 ml tej
  • 1 db tojás
  • 1 cs. sütőpor ( 2 teáskanál )
  • 1-2 g só (1-2 csipet )
  • 25 g cukor ( 2,5 csapott evőkanál ) ebből 10 g vaníliás cukor
  • 40 g olvasztott vaj esetleg sütőmargarin a palacsinta tésztába + kevés vaj vagy olaj a serpenyő kikenéséhez
  • tetejére: juharszirup, lekvár, nutella, gyümölcsök. túrós krém stb…

AMERIKAI PALACSINTA ELKÉSZÍTÉSE:

  1. Egy mélyebb tálba teszem az összes hozzávalót , a tojások sárgáját és fehérjét is , a vajat pedig olvasztva de nem forrón. Alaposan, csomómentesre keverem kézi habverővel, vagy robotgéppel. ( én rögtön kisütöttem, de lehet vele várni 1/4 órát )
  2. Felmelegítek egy serpenyőt, szilikonos kenőtollal bekenem egy kis olajjal/vajjal és már teszek is rá egy fél kis merőkanál nyers palacsintatésztát.  (Sütésnél már csak minimális vajat/olajat használok, csak amennyi a kenőtollra kerül ) Amikor látom, hogy buborékos a felszíne, akkor megfordítom egy gyors mozdulattal egy sütőlapát segítségével. ( Én kb 13-14 cm-es nagyobb palacsintákat készítettem, a megadott mennyiségből 9 db lett. Lehet kisebb , kicsit pufibb palacsintát is készíteni. akkor természetesen több darab lesz )
  3. Megkenjük, vagy leöntjük a kedvünkre való öntettel, feltéttel. Jó étvágyat hozzá! 🙂

Lehet sósan is készíteni, akkor 2-3 gramm sót használjunk és cukrot ne tegyünk bele. Csak teljes kiőrlésű lisztből is készíthetjük, akkor tegyünk hozzá még kb 1-2 dl tejet

 

amerikai palacsinta

amerikai palacsinta teljes kiőrlésű lisztből

Több palacsinta recept : itt