A császármorzsa igazi menzás emlék…a kevés ételek egyike, amit megettem még anno az iskolában. Azt a fajta császármorzsát szeretem, ami igazi morzsás-rögös egyveleg. Na ehhez nem kell más csak a kitartás, hogy morzsalékosra keverjük-kavarjuk. Nekem jobban bejön a serpenyős változat. Íme a recept, ez egy kiadós, családi mennyiség. Két-három főnél inkább felezzük a megadott mennyiségeket!!! 🙂
CSÁSZÁRMORZSA RECEPT:
- 0,5 l tej
- 4 db egész tojás
- 10 dkg liszt
- 20 dkg búzadara
- 10 dkg vaj vagy margarin ( serpenyőtől is függ, pl. kerámia serpenyőben 5-6 dkg is elég )
- pici só
- 8-10 dkg cukor, ebből 1 dkg 1 cs. vaníliás cukor (összesen 8-10 csapott evőkanál cukor)
- opcionálisan: mazsola, reszelt citromhéj
CSÁSZÁRMORZSA KÉSZÍTÉSE:
- A tejet megmelegítjük és hozzáadjuk a darát és a lisztet. Állni hagyjuk a grízes masszát, amíg a tojások fehérjét kemény habbá verjük.
- A grízes masszához adjuk a tojások sárgáját, a cukrot, sót, vaníliás cukrot, majd óvatosan beleforgatjuk a a tojások felvert habját. Először egy kisebb adag fehérjével lazítjuk a masszát majd a többi fehérjével óvatosan összekeverjük az egészet.
- Kb 5 dkg vajat olvasztunk egy nagy, legalább 30 cm átmérőjű, és magasabb falú serpenyőben, lábosban és beletesszük a masszát.
- Ahogy kezd összeállni a massza, egy fakanál segítségével szétszaggatjuk, majd ismét kicsit hagyjuk és megint keverjük.
- Folytonos figyelmet, kevergetést igényel ez a nasi, de megéri a kitartást 🙂 Félkész állapotban én ismét teszek hozzá 2-3dkg vajat, érezzük majd, hogy mennyit vesz fel a massza.
- Ha már kellően morzsalékos akkor kész is van. Lekvárral, porcukorral tálaljuk. 🙂
További smarni receptek: érdemes kipróbálni a csak búzadarából készült daramorzsát, lisztből az eredeti osztrák császármorzsát. Mindkettő más és nagyon finom, valamint ajánlom a gluténmentes császármorzsa változatot is.
2 Responses
Elkészült! Isteni! Köszönöm!
Szívesen örülök, hogy ízlett! 🙂