császármorzsa

Császármorzsa – Smarni recept egyszerűen

A császármorzsa igazi menzás emlék…a kevés ételek egyike, amit megettem még anno az iskolában. Azt a fajta császármorzsát szeretem, ami igazi morzsás-rögös egyveleg. Na ehhez nem kell más csak a kitartás, hogy morzsalékosra keverjük-kavarjuk. Nekem jobban bejön a serpenyős változat. Íme a recept, ez egy kiadós, családi mennyiség. Két-három főnél inkább felezzük a megadott mennyiségeket!!! 🙂

CSÁSZÁRMORZSA RECEPT:

  • 0,5 l tej
  • 4 db egész tojás
  • 10 dkg liszt
  • 20 dkg búzadara
  • 10 dkg vaj vagy margarin ( serpenyőtől is függ, pl. kerámia serpenyőben 5-6 dkg is elég )
  • pici só
  • 8-10 dkg cukor, ebből 1 dkg  1 cs. vaníliás cukor (összesen 8-10 csapott evőkanál cukor) 
  • opcionálisan: mazsola, reszelt citromhéj

CSÁSZÁRMORZSA KÉSZÍTÉSE:

  1. A tejet megmelegítjük és hozzáadjuk a darát és a lisztet. Állni hagyjuk a grízes masszát, amíg a tojások fehérjét kemény habbá verjük.
  2. A grízes masszához adjuk a tojások sárgáját, a cukrot, sót, vaníliás cukrot, majd óvatosan beleforgatjuk a a tojások felvert habját. Először egy kisebb adag fehérjével lazítjuk a masszát majd a többi fehérjével óvatosan összekeverjük az egészet.
  3. Kb 5 dkg vajat olvasztunk egy nagy, legalább 30 cm átmérőjű, és magasabb falú serpenyőben, lábosban és beletesszük a masszát.
  4. Ahogy kezd összeállni a massza, egy fakanál segítségével szétszaggatjuk, majd ismét kicsit hagyjuk és megint keverjük.
  5. Folytonos figyelmet, kevergetést igényel ez a nasi, de megéri a kitartást 🙂 Félkész állapotban én ismét teszek hozzá 2-3dkg vajat, érezzük majd, hogy mennyit vesz fel a massza.
  6. Ha már kellően morzsalékos akkor kész is van. Lekvárral, porcukorral tálaljuk. 🙂császármorzsa készítésecsászármorzsa recept

    További smarni receptek: érdemes kipróbálni a csak búzadarából készült daramorzsát, lisztből az eredeti osztrák császármorzsát. Mindkettő más és nagyon finom, valamint ajánlom a  gluténmentes császármorzsa változatot is. 

2 Responses

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük