A hagyományos recept mellé, szerettem volna kipróbálni a gluténmentes császármorzsa/ kaiser smarni változatot is, az arányokat nagyjából megtartottam.
Az itthoni összetevőket kukoricadarát, rizslisztet használtam fel. Szerintem nagyon finom, szinte nem is éreztem különbséget a hagyományoshoz képest. Otthon készült lekvárral igazi házias kis csemege. Egyszerű és gyors nasi a hétköznapokban.
Gluténmentes császármorzsa recept:
- 12 dkg kukorica dara
- 10 dkg rizsliszt
- 3 dl tej (akár lehet növényi tej is )
- 2 db tojás
- 5 csapot evőkanál cukor ( 5 dkg ) – ebből kettő vaníliás cukor
- 1/3 teáskanál só ( 2 csipet )
- 5 dkg olvasztott vaj
Gluténmentes császármorzsa elkészítése:
- A tejet megmelegítjük és hozzáadjuk a darát és a lisztet. Állni hagyjuk a grízes masszát, amíg a tojások fehérjét kemény habbá verjük.
- A grízes masszához adjuk a tojások sárgáját, a cukrot, sót, vaníliás cukrot, majd óvatosan beleforgatjuk a a tojások felvert habját. Először egy kisebb adag fehérjével lazítjuk a masszát majd a többi fehérjével óvatosan összekeverjük az egészet.
- Kb 2,5 dkg vajat olvasztunk egy nagy, legalább 30 cm átmérőjű, és magasabb falú serpenyőben, lábosban és beletesszük a masszát.
- Ahogy kezd összeállni a massza, egy fakanál segítségével szétszaggatjuk, majd ismét kicsit hagyjuk és megint keverjük.
- Folytonos figyelmet, kevergetést igényel ez a nasi. Félkész állapotban én ismét teszek hozzá 2-3dkg vajat, érezzük majd, hogy mennyit vesz fel a massza.
- Ha már kellően morzsalékos akkor kész is van. Lekvárral, porcukorral tálaljuk.
További smarni receptek: Gyors daramorzsa, eredeti osztrák császármorzsa és a menzás császármorzsa/smarni recept egyszerűen
5 Responses
Kedves Mesi!
Nagyon szeretem a császármorzsát, de sajnos érzékeny vagyok a búzára. Ma elkészítettem a te recepted alapján. Igaz, úgy láttam, egy picivel több lisztet kell beletenni, talán 1 evőkanálnyival. Az eredmény fenomenális lett!
Köszönöm!
Üdv, Ivacs Ágnes
Kedves Ágnes!
Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy bevált a recept és ízlett a császármorzsa:)
Üdv: Mesi
Ez valami isteni finom lett! Bevallom, nekem sokkal jobban ízlik, mint a hagyományos, amit korábban a cöliákia diagnózis előtt csináltam. Tejem nem volt itthon, ezért rizstejet tettem bele, és kicsit megszaladt a cukor, de a család minden tagja nagyon jóízűen ette. Mentettem a kedvenc receptek közé! Köszönöm!
Nagy kedvenc gyerekkorom ota, de glutenerzeknyseg miatt ki kellett hagynom. Ezt már tobbszor elkeszitettem es …. mintha még finomabb lenne, mint a regi glutenos. Koszi szepen, higy megosztottad 😊
Nagyon szívesen, örülök, hogy bevált ez a recept! 🙂