tejszínes gombapörkölt

Tejszínes gombapörkölt ( gombapaprikás )

Nagyon finom, krémes, magyaros, egyszerűen elkészíthető vegetáriánus ebéd vagy vacsora a tejszínes gombapörkölt. Kínálhatjuk nokedlivel, gyors verzióban tésztával, tarhonyával, bulgurral, vagy bármilyen ízlésünknek megfelelő körettel.

TIPPEK:

  • A hagymát szalonna zsírján is megdinsztelhetjük a kisült szalonna pörcöket, pedig tálaláskor tegyük a pörköltre.
  • A gombapörköltet hús mellé is tálalhatjuk gombás szószként.
  • Tejszín helyett tejföllel is készíthetjük, tejszínnel édeskésebb, tejföllel savanykásabb ízvilágot kapunk.
  • Vegán módon is készíthetjük a pörköltet, tejszín, tejföl helyett használjunk vegán termékeket.

Sült tarja recept >>

sült tarja krumplipüré gombapörkölt

 

TEJSZÍNES GOMBAPÖRKÖLT RECEPT

Ha nagyobb adagot szeretnénk készíteni növeljük arányosan a mennyiségeket.

  • 500 g csiperke gomba
  • 1 közepes hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só 1,5 teáskanál – vagy ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • 2 mokkáskanál pirospaprika
  • 1 mokkáskanál füstölt pirospaprika
  • kevés olaj, vagy zsír
  • egy evőkanál friss, vagy szárított petrezselyemzöld
  • kb 6 dl víz – nekem ennyi kellett, ehhez a mennyiséghez
  • habarás
    • 2 enyhén púpos evőkanál liszt
    • 3 evőkanál 20 %-os főzőtejszín vagy 2-3 evőkanál tejföl
    • 2-2,5 dl víz

Nokedli recept >>

TEJSZÍNES GOMBAPÖRKÖLT KÉSZÍTÉSE

  1. A gomba héját lehúzom, ha nagyon szép rajta hagyom. A szárát kiveszem, a végét levágom, és meghámozom. A gombafejeket, szárakat megmosom és kisebb darabokra vágom, ha kisebb gombákkal dolgozom, akkor csak vékony szeletekre vágom.. A hagymát, fokhagymát megpucolom, majd a hagymát apróra vágom.
  2. Előveszek egy kb. 25 cm átmérőjű edényt, serpenyőt. Kevés olajon, vagy zsíron alacsonyabb hőfokon elkezdem dinsztelni a hagymát, adok hozzá fél teáskanál sót, majd hozzákeverem a gombát is, megborsozom, együtt dinsztelem tovább, amikor a gomba már elfőtte majdnem a levét, de még van alatta, akkor hozzákeverem a pirospaprikákat ( a gomba nedvessége miatt nem ég meg ) zúzott fokhagymát, keverek rajta egyet-kettőt és már öntöm is fel a vízzel, megszórom a petrezselyemmel..
  3. Fedő alatt, résnyire nyitva hagyva, időnként megkeverve készre főzöm, párolom a gombát.
  4. Közben előkészítem a habarást. A főzőtejszínt, vagy tejfölt a liszttel és a vízzel csomómentesre keverem. Amint megpuhult a gomba, elfőtte a víz nagy részét, akkor egy-két evőkanállal kimerek belőle a habarásba, a habarást a pörkölt szafttal elkeverem, majd az egészet folyamatos keverés mellett beleöntöm a gombapaprikásba és besűrítem, összeforralom vele. Nokedlivel, főtt tésztával, bulgurral, vagy hús mellé gombás mártásnak tálalom.
tejszínes gombapörkölt gombapaprikás

Szólj hozzá!