Nagyon finom, krémes, magyaros, egyszerűen elkészíthető vegetáriánus ebéd vagy vacsora a tejszínes gombapörkölt. Kínálhatjuk nokedlivel, gyors verzióban tésztával, tarhonyával, bulgurral, vagy bármilyen ízlésünknek megfelelő körettel.
TIPPEK:
- A hagymát szalonna zsírján is megdinsztelhetjük a kisült szalonna pörcöket, pedig tálaláskor tegyük a pörköltre.
- A gombapörköltet hús mellé is tálalhatjuk gombás szószként.
- Tejszín helyett tejföllel is készíthetjük, tejszínnel édeskésebb, tejföllel savanykásabb ízvilágot kapunk.
- Vegán módon is készíthetjük a pörköltet, tejszín, tejföl helyett használjunk vegán termékeket.
TEJSZÍNES GOMBAPÖRKÖLT RECEPT
Ha nagyobb adagot szeretnénk készíteni növeljük arányosan a mennyiségeket.
- 500 g csiperke gomba
- 1 közepes hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só 1,5 teáskanál – vagy ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- 2 mokkáskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál füstölt pirospaprika
- kevés olaj, vagy zsír
- egy evőkanál friss, vagy szárított petrezselyemzöld
- kb 6 dl víz – nekem ennyi kellett, ehhez a mennyiséghez
- habarás
- 2 enyhén púpos evőkanál liszt
- 3 evőkanál 20 %-os főzőtejszín vagy 2-3 evőkanál tejföl
- 2-2,5 dl víz
TEJSZÍNES GOMBAPÖRKÖLT KÉSZÍTÉSE
- A gomba héját lehúzom, ha nagyon szép rajta hagyom. A szárát kiveszem, a végét levágom, és meghámozom. A gombafejeket, szárakat megmosom és kisebb darabokra vágom, ha kisebb gombákkal dolgozom, akkor csak vékony szeletekre vágom.. A hagymát, fokhagymát megpucolom, majd a hagymát apróra vágom.
- Előveszek egy kb. 25 cm átmérőjű edényt, serpenyőt. Kevés olajon, vagy zsíron alacsonyabb hőfokon elkezdem dinsztelni a hagymát, adok hozzá fél teáskanál sót, majd hozzákeverem a gombát is, megborsozom, együtt dinsztelem tovább, amikor a gomba már elfőtte majdnem a levét, de még van alatta, akkor hozzákeverem a pirospaprikákat ( a gomba nedvessége miatt nem ég meg ) zúzott fokhagymát, keverek rajta egyet-kettőt és már öntöm is fel a vízzel, megszórom a petrezselyemmel..
- Fedő alatt, résnyire nyitva hagyva, időnként megkeverve készre főzöm, párolom a gombát.
- Közben előkészítem a habarást. A főzőtejszínt, vagy tejfölt a liszttel és a vízzel csomómentesre keverem. Amint megpuhult a gomba, elfőtte a víz nagy részét, akkor egy-két evőkanállal kimerek belőle a habarásba, a habarást a pörkölt szafttal elkeverem, majd az egészet folyamatos keverés mellett beleöntöm a gombapaprikásba és besűrítem, összeforralom vele. Nokedlivel, főtt tésztával, bulgurral, vagy hús mellé gombás mártásnak tálalom.