Gyors, egyszerű, finom, daramorzsa, császármorzsa/smarni recept. Ennél a receptnél csak búzadarát használtam, de lehet vegyesen liszt és dara keverékével is készíteni, recept: itt
Régen, sok évvel ezelőtt sütőben is próbálkoztam a császármorzsa elkészítésével, nekem az a mód nem vált be, sokáig tartott, nem olyan lett az állaga, könnyebben leégett és macerásabb volt a tepsiben időnként kevergetni. Ha van egy jó tapadásmentes nagyobb serpenyőnk, akkor nagyon gyorsan, könnyen készíthetjük a császármorzsát. Várni sem kell pár percél többet a massza összeállítása után, hanem már süthetjük is.
Tehetünk hozzá mazsolát is, vagy akár narancshéjat reszelve, nagyon finom, télies ízvilágú nasi lesz. Gluténmentesen is készítettem már császármorzsát, annak a receptje itt érhető el.
Gyors daramorzsa recept:
- 300 g búzadara
- 400 ml tej
- 2- 3 db tojás
- 5 normál evőkanál cukor ( 8dkg )
- 1/3 teáskanál só
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 50-70 g vaj a sütéshez
- 1/2 citrom reszelt héja – opcionálisan
Gyors daramorzsa elkészítése:
- A búzadarát egy mélyebb tálba teszem. A tejet megmelegítem a mikróban (elég ha meleg, nem kell, hogy forró legyen ) és ráöntöm a darára és az egészet átkeverem, majd hozzáadom a cukrot, vaníliát, sót. A tojásokat szétválasztom és a sárgáját a tejes darához keverem. A fehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan a darás masszához forgatom, lazán átkeverem és pár percig állni hagyom. (5-10 perc )
- Egy nagy széles, tapadásmentes serpenyőbe teszem a vajat és miután megolvadt, hozzákeverem a nyers császármorzsát. Ahogy kezd szilárdulni, már keverem is, a nagyobb darabokat a fakanál segítségével szétszedem és így kevergetve, darabolva pár perc alatt morzsalékosra készítem.
- Porcukorral, barack – vagy eperlekvárral tálalom.
Tipp: Kicsit feldobhatjuk a receptet, például nagyon finom a narancsos, mazsolás császármorzsa/daramorzsa.
Adjunk ízlés szerint mazsolát és reszelt narancshéjat a nyers tésztához és nagyon finom, illatos, ízes daramorzsát kapunk.
Érdemes kipróbálni az osztrák császármorzsát is, ami búzadara nélkül, csak liszt hozzáadásával készül,