gyors daramorzsa

Gyors daramorzsa

Gyors, egyszerű, finom, daramorzsa, császármorzsa/smarni recept. Ennél a receptnél csak búzadarát használtam, de lehet vegyesen liszt és dara keverékével is készíteni, recept: itt

Régen, sok évvel ezelőtt sütőben is próbálkoztam a császármorzsa elkészítésével, nekem az a mód nem vált be, sokáig tartott, nem olyan lett az állaga, könnyebben leégett és macerásabb volt a tepsiben időnként kevergetni. Ha van egy jó tapadásmentes nagyobb serpenyőnk, akkor nagyon gyorsan, könnyen készíthetjük a császármorzsát.  Várni sem kell pár percél többet a massza összeállítása után, hanem már süthetjük is.

Tehetünk hozzá mazsolát is, vagy akár narancshéjat reszelve, nagyon finom, télies ízvilágú nasi lesz. Gluténmentesen is készítettem már császármorzsát, annak a receptje itt érhető el.

Gyors daramorzsa recept:

  • 300 g búzadara
  • 400 ml tej
  • 2- 3 db tojás  
  • 5 normál evőkanál cukor ( 8dkg )
  • 1/3 teáskanál só
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 50-70 g vaj a sütéshez
  • 1/2 citrom reszelt héja – opcionálisan

Gyors daramorzsa elkészítése:

  1. A búzadarát egy mélyebb tálba teszem. A tejet megmelegítem a mikróban (elég ha meleg, nem kell, hogy forró legyen ) és ráöntöm a darára és az egészet átkeverem, majd hozzáadom a cukrot, vaníliát, sót. A tojásokat szétválasztom és a sárgáját a tejes darához keverem. A fehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan a darás masszához forgatom, lazán átkeverem és pár percig állni hagyom. (5-10 perc )
  2. Egy nagy széles, tapadásmentes serpenyőbe teszem a vajat és miután megolvadt, hozzákeverem a nyers császármorzsát. Ahogy kezd szilárdulni, már keverem is, a nagyobb darabokat a fakanál segítségével szétszedem és így kevergetve, darabolva pár perc alatt morzsalékosra készítem.
  3. Porcukorral, barack – vagy eperlekvárral tálalom.
császármorzsa daramorzsa  grízből

narancsos mazsolás daramorzsa

Tipp: Kicsit feldobhatjuk a receptet, például nagyon finom a narancsos, mazsolás császármorzsa/daramorzsa. 

Adjunk ízlés szerint mazsolát és reszelt narancshéjat a nyers tésztához és nagyon finom, illatos, ízes daramorzsát kapunk. 

Érdemes kipróbálni az osztrák császármorzsát is, ami  búzadara nélkül, csak liszt hozzáadásával készül, 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük