A franciák híres cseresznyés sütije a cseresznyés clafoutis. Ez egy nagyon egyszerű, könnyű tejes pite.
Tulajdonképpen palacsinta tésztához hasonlít a receptje és elkészülve inkább pudingos állagú mint piskótás.
Sok-sok friss gyümölccsel. Igazi könnyű nyári desszert, eredeti francia recept alapján. Kihűlve, hűtő hidegen is fogyaszthatjuk.
Nagyon egyszerű 5 perces sütinek mondanám, legalábbis annyi idő összeállítani…más gyümölcsökkel meggyel, barackkal is kipróbálhatjuk.
Cseresznyés clafoutis , cseresznyés süti recept:
- 500 g magozott friss cseresznye
- 125 g liszt
- 100 g cukor
- 3 db nagyobb tojás
- 3 dl tej
- kevés vanília kivonat
- 2 csipet só
- 1-2 dkg vaj a forma kikenéséhez, kevés liszt a forma hintésére
Cseresznyés clafoutis, cseresznyés süti elkészítése:
- A cseresznyét megmosom, kimagozom és egy tálba félre teszem.. A sütőt előmelegítem 180°C-ra.
- Egy mélyebb tálba teszem a lisztet, cukrot, tejet, sót, vaníliát és kézi habverővel csomómentesre keverem. A tojásokat felverem egy tányérban, mint a rántottához és utána a tejes-lisztes tésztához keverem, Az egészet összekeverem.
- A sütőforma lehet egy nagyobb serpenyő, vagy jénai, nagyobb torta forma, ( Ne kapcsos legyen, mert kifolyik a tészta!! ) A formát kivajazom, körbeszórom egy kevés liszttel. Elhelyezem rajta a cseresznyét és leöntöm a piskóta masszával.
- 180°C-os sütőben , alsó-felső sütési módnál 40 perc,, ha kisebb edényben sütjük 50 perc alatt készre sütjük.
Más gyümölcsös süti esetleg érdekelhet még: ricottás süti vagy gyümölcsös muffin recept.