Teljes kiőrlésű kenyér recept könnyen, egyszerűen. Már sokszor készítettem házi kenyeret sima vagy teljes kiőrlésű liszt hozzáadásával, kb fele-fel arányban finom és teljes kiőrlésű liszttel. Nem mertem eddig csak teljes kiőrlésű lisztet használni, mert attól féltem, túlságosan tömör, száraz állagú lesz, viszont olyan sok esetben teljes kiőrlésű palacsintánál, amerikai palacsintánál kellemesen csalódtam, ezért gondoltam a kenyérnél se lehet probléma.
Ennél a receptnél csak 100%-ban teljes kiőrlésű lisztet használtam a kenyérhez és nagyon finom lett. Kívül ropogós, belül viszont puha, jól szeletelhető, könnyű állagú lett. Érdemes kipróbálni.
Én rögtön dupláztam az adagot és egy szép, nagy kenyeret sütöttem, amit felszeleteltem és nagy részét mélyhűtőbe tettem. Ami elől maradt ( konyharuhába téve ) az másnap is finom, puha volt A lefagyasztottból pedig minden reggel kivettem pár szeletet, és miután magától vagy mikróban (180Watt, 1-2 perc/ szelet ) felengedett, frissen vagy pirítósnak elfogyasztottuk.
Teljes kiőrlésű tönkölylisztről: A tönkölybúzaliszt fehérjetartalma és aminosav tartalma magasabb mint más búza fajtáké. A B12 kivételével megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin-csoport, valamint niacin- és E-vitamin tartalma is magas. Réz-,vas-, mangán- és cinktartalma is meghaladja a búzáét. Kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma szintén számottevő.
Teljes kiőrlésű kenyér recept:
- 475 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 300 ml langyos víz
- 25 g friss élesztő vagy 1 csomag dr Oetker instant élesztő ( 7 g )
- 2,5 evőkanál olívaolaj – vagy ízlésünknek megfelelően más olaj
- 2 csapott teáskanál só
- tetejére: 1-2 evőkanál szezámmag, lenmag – elhagyható
Teljes kiőrlésű kenyér elkészítése:
- A lisztet elkeverem az instant élesztővel majd leöntöm a kimért langyos vízzel, hozzáadom a sót és két evőkanál olajat. Az egészet dagasztógéppel vagy kézzel jól kidagasztom ( pár perc ) Mikor már elvált az edény falától a tészta és hólyagosodik, akkor lekenem a tetejét fél evőkanál olajjal és folpackkal ( frissentartó fólia ) vagy konyharuhával letakarva kelni hagyom minimum 40 percet, vagy 1 órát (szobahőmérsékleten de nem huzatos helyen)
- Mielőtt még teljesen megkelne a tészta, előmelegítem a sütőt 200°C-ra. Ha nem gőzölős a sütőnk, akkor egy kis edényben meleg vizet töltök és beteszem a sütő aljába, a sütés alatt is ott hagyom a gőzölgő vizet. A gőzben majd sütés közben szépen megemelkedik a kenyér.
- A megkelt kenyeret lisztezett felületen óvatosan átgyúrom és formázom, majd sütőpapírral bélelt kenyérsütő tepsibe vagy jénaiba teszem és még 10 percet kelni hagyom. Enyhén vizes kézzel átkenem a tetejét és megszórom a magokkal amit gyengéden lesimítok a kezemmel, hogy beletapadjanak a szemek a kenyérbe.
- Sütőbe helyezem és szép ropogósra sütöm kb 30 perc alatt, de ez sütőtől, formától is függ. Ne tegyük a sütőben túl magasra a kenyeret, nehogy megégjen a teteje, belül meg még nyers maradjon. Sütés után rácsra téve hűlni hagyom. Pár perc után emeljük ki a a mélyebb formából, ha abban sütöttük és úgy hagyjuk rácson tovább hűlni.
Mivel én dupla mennyiséget sütöttem és nem vettem két részbe, ezért egy 40×40 cm-es tepsit használtam és csak keresztbe ráfektettem a kenyér tésztát és úgy sütöttem meg.
További kenyér receptek: kovászos, ciabatta, élesztős, focaccia, joghurtos kenyér stb: itt
12 Responses
Régóta kerestem teljes kiőrlésű tönköly lidztes kenyeret,kicsit változtattam rajta és jól bele tudom illeszteni a diétámba..Finom kenyér nem morzsálódik.Örülök,hogy hosszas keresgélés után ráakadtam.Könnyű elkészíteni.Köszönöm.
Kedves Gréti! Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy beválta a recept:)
Azt szeretném kérdezni hogy azt esetleg lehetne tudni hogy 100g kenyér mennyi kalóriát tartalmazna?
Kedves Veronika!
Sajnos én nem számoltam ki, a recept alapján lehet kiszámolni. Attól függően, hogy melyik lisztet használod, annak a kalória tartalmát, plusz az olaj, szezámmag… Ez adja az egészet, ha kisütöd, leméred és abból már tudod számolni majd a 100g-ra eső részt.
Szia, nem lesz száraz? Akkor a lényeg hogy ne sima tk liszt legyen,hanem tk tonkoly ? köszi
Megkérdezhetem, hogyan változtattál rajta?Köszönöm!
Szia!
Köszönöm a receptet, ki is próbálom. Az viszont nem világos nekem, a sütő (villany) milyen beállítást igényel. Alsó-felső. felső, légkeveréses?
Előre is köszönöm a választ!
Kedves Gábor!
Alapvetően az alsó-felső sütés módot szoktam használni, de sajnos az alsó fűtőszál gyengébben melegít, ezért mostanában variálom a módokat. A sütési idő első felében a légkeverést használom és utána kapcsolom át alsó-felső sütési módra. Gyakran a pogácsákat is így sütöm.
Üdv:
Mesi
Megsütöttem!Nagyon finom ès puha.Màsnap is nagyon puha.Köszönöm a receptet!Ebből a tèsztàból zsömlèt is lehet sütni gondolom.
Azt szeretném kérdezni hogy teljes kiőrlésű búza lisztből is el lehet készíteni ?
Kedves Gabi! Eddig csak teljes kiőrlésű tönkölybúzából készítettem. Ki kell próbálni, kicsit eltérnek egymástól, lehet, hogy másabb lesz az állaga.
Kedves Mesi!
Megsütöttem a kenyeret! Nagyon finom lett. Már régóta kerestem teljeskiőrlésű lisztből kenyeret, sok receptet kipróbáltam, mindegyik kemény héjú, tömör, száraz lett! A te recepted szerint készült kenyér még a bolti áll is sokkal finomabb, puha, a héja is nagyon kellemes! Örülök, hogy rátaláltam, ezután mindig így fogom sütni! Köszönöm szépen!