Túrós táska recept kelt tésztából. Gyorsan és könnyen lehet otthon finom péksütiket készíteni. Praktikus iskolás gyerekeknél is, amikor a szendvics, gyümölcs mellé valami nasit is szeretnének tízóraira, uzsonnára. Házias ízvilágú és nem utolsó sorban adalékanyagoktól, tartósítóktól mentes friss túrós batyut készíthetünk a családnak 🙂
Kiadós mennyiség és nem is fogy el rögtön, azt a pár darabot, ami nem fogy el frissen, be szoktam tenni a mélyhűtőbe és kora reggel amíg készülünk előveszem és szoba hőmérsékleten felengedem, vagy esetleg a mikró felolvasztó fokozatán – így olyan lesz az íze mintha nemrég sült volna ki. 🙂 Ja és persze az ára is így jóval kedvezőbb, mint a bolti túrós táska ára, sok gyereknél ez is szempont lehet…
TÚRÓS TÁSKA RECEPT
- a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 zacskó istant élesztő, vagy 2,5dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 5 evőkanál cukor
- 1/2 teáskanál só
- 1 egész tojás
- 10 dkg vaj vagy margarin
- a töltelékhez:
- 50 dkg túró, a krémesebb fajta
- 2 egész tojás
- 10 evőkanál cukor + 1 vaníliás cukor
- 1 evőkanál gríz
- a tetejére:
- 1 db tojás
TÚRÓS BATYU KÉSZÍTÉSE
- Egy mélyebb tálba tesszük a lisztet, a tetején egy mélyedésbe teszem a cukrot és rászóróm/morzsolom az élesztőt, arra öntöm a langyosra felmelegített tejet. Utána, hozzákeverem a többi összetevőt, a vajat szoba hőmérsékleten és összegyúrom a tésztát.
- Letakarva kelni hagyom meleg helyen minimum 1/2 órát – 40 percet. Ezalatt a töltelék összetevőit egy tálba teszem, összekeverem és felhasználásig a hűtőbe teszem.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán átgyúrom és kinyújtom kb fél cm vastagságúra. Egyenlő négyzetekre felosztom vágom a tésztát. ( kb 12 db túrós batyu lesz ebből a mennyiségből) Mindegyik közepére egy nagy evőkanál túrós tölteléket teszek és a tészta négy sarkát összecsípem és megcsavarom, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
- A sütőt előmelegítem 180°C-ra. A túrós táskákat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Megkenem a tetejüket a felvert tojással és pihennek még sütés előtt nagyjából 15 percet.
- A 180°C-os előmelegített sütőben, alsó-felső sütésnél megsütöm őket kb 25-30 perc alatt A lényeg, hogy belül és kívül is átsüljenek. Porcukorral meghintve tálalom a túrós táskákat. 🙂