Gyorsan és könnyen lehet otthon finom péksütiket készíteni. Praktikus iskolás gyerekeknél is, amikor a szendvics, gyümölcs mellé valami nasit is szeretnének tízóraira, uzsonnára. Házias ízvilágú és nem utolsó sorban adalékanyagoktól, tartósítóktól mentes friss túrós batyut készíthetünk. 🙂 Én, azt a pár darabot, ami nem fogy el frissen, be szoktam tenni a mélyhűtőbe és kora reggel amíg készülünk előveszem és szoba hőmérsékleten felengedem, vagy esetleg a mikró felolvasztó fokozatán – így olyan lesz az íze mintha nemrég sült volna ki. 🙂 Ja és persze az ára is így jóval kedvezőbb, mint a bolti túrós táska ára, sok gyereknél ez is szempont lehet…Íme a recept:
Túrós táska recept, hozzávalók:
- a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 zacskó élesztő, vagy 2,5dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 1/2 teáskanál só
- 1 egész tojás
- 10 dkg vaj vagy margarin
- a töltelékhez:
- 50 dkg túró, a krémesebb fajta
- 2 egész tojás
- 10 evőkanál cukor + 1 vaníliás cukor
- 1 evőkanál gríz
- a tetejére:
- 1 db tojás
Túrós táska elkészítése:
- Egy mélyebb tálba tesszük a lisztet, a tetején egy mélyedésbe teszem a 3 evőkanál cukrot, és rászóróm/morzsolom az élesztőt, arra öntöm a langyosra felmelegített tejet. Utána, hozzákeverem a többi összetevőt, a vajat szoba hőmérsékleten és összegyúrom a tésztát.
- Letakarva kelni hagyom meleg helyen minimum 1/2 órát , vagy inkább egy órát. Ezalatt a töltelék összetevőit egy tálba teszem és felhasználásig a hűtőbe teszem.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán átgyúrom és kinyújtom kb 4-5 mm vastagságúra. Egyenlő négyzetekre felosztom vágom a tésztát. ( kb 12 db túrós batyu lesz ebből a mennyiségből) Mindegyik közepére egy nagy evőkanál túrós tölteléket teszek és a tészta négy sarkát összecsippentem és megcsavarom, hogy ne nyíljon szét sütés közben.
- A sütőt előmelegítem 180°C-ra. A túrós táskákat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Megkenem a felvert tojással a tetejüket és pihennek még egy 1/4 órát.
- A 180°C-os előmelegített sütőben, alsó-felső sütésnél megsütöm őket, kb 25-30 perc alatt A lényeg, hogy belül és kívül is átsüljenek. Porcukorral meghintve tálalom a túrós táskákat. 🙂