Mákos guba torta recept. Régen sokszor készítettem hagyományos mákos gubát, de most kicsit újítani szerettem volna. Ezért finom vaníliás krémmel – amit ráadásul öt perc alatt el lehet készíteni – dobtam fel a gubát. Nagyon finom lett. 🙂 Szeletelés előtt elfelejtettem lefotózni, csak az utolsó szeletkét sikerült megörökíteni…
Mákos guba torta recept, hozzávalók:
- 7-8 db kifli
- 8 dl tej
- 10 dkg mák darálva
- 10-15 dkg porcukor – vagy ízlés szerint
- vanília, reszelt citromhéj
- 3-4 dkg vaj vagy margarin
- krém:
- 1 tasak dr. Oetker házi krémes krémpor
- 8 dl tej
Mákos guba torta recept elkészítése:
- A sütőt bekapcsolom 180°C-ra. A szikkadt kifliket vékony szeletekre felkarikázom és egy mély tálba teszem. Egy kerek jénai tálat vagy torta formát ( 26-30 cm-est) kivajazok.
- A mákot megdarálom és annyi porcukrot teszek hozzá, hogy kellemesen édes, ne kesernyés legyen. A tejet megmelegítem, utána beleteszem a vaníliát és a reszelt citromhéjat és pár evőkanál cukrot, hogy kicsit édes legyen.
- A kivajazott jénaiba fektetem a kifli karikákat, majd a tej egy részével kicsit lelocsolom egy kanál segítségével, hogy magába szívja a nedvességet, de nem kell, hogy tocsogjon a tejben. Utána megszórom egyenletesen a cukros mákkal. Utána megint kifli karika, utána tej, majd ismét cukros mák. Attól függően, hogy mekkora edénybe készítjük kb 2-3 réteg lesz. Az utolsó mákos rétegnél egy kicsit a kanál aljával lenyomkodom a kifliket, hogy egyenletes legyen a felszíne. Utána a 3-4 dkg olvasztott vajat eloszlatom a tetején.
- 180°C – on, alsó-felső sütési módnál kb 1/4 óra alatt megsütöm a mákos gubát, A lényeg, hogy egy kicsit összesüljön, de ne száradjon, égjen meg a teteje.
- Amíg sül a mákos guba, addig 8 dl tejjel összekeverem robotgéppel a krémes port. Félre teszem a hűtőbe.
- Amikor a kész, megsült mákos guba langyosra kihűlt, akkor egyenletesen rákenem a krémet. A hűtőben egy kicsit még pihentetem, vagy megkóstoljuk még langyosan…:)-
További mákos süti ajánló: