A gyerekeknél nagy sláger a „Mekis” tripla csokis keksz. Ezt próbáltam elkészíteni itthon és szerencsére sikerült is megtalálni a megfelelő arányokat. …. sőt, szerintük ez a csokis keksz még finomabb is.
Nagyon egyszerű recept. Tényleg könnyű elkészíteni. A sütési idő az amire igazán figyelnünk kell, ezért amikor először készítjük gyakran nézegessük , nehogy túlsüssük.
Kívül kicsit ropogósnak, belül puhábbnak kell lennie. ….Én még pár darab csokis kekszet kipróbáltam vörös áfonyával, mandulával is, de önmagában is igazi ízbomba!! Mi kapásból dupla mennyiséget készítünk, dobozban eláll…nálunk 2-3 nap alatt elfogyott. Gyerekeket is be lehet fogni egy kis sütögetésre…
TRIPLA CSOKIS KEKSZ RECEPT:
- 160 g liszt
- 160 g cukor
- 100 g vaj (lehet sütőmargarin is, aki azzal szeretné elkészíteni)
- 1 db tojás
- 25 g cukrozatlan holland kakaópor
- 1 evőkanál tej
- 1/4 teáskanál só ( 2 csipet )
- 1 normál teáskanál szódabikarbóna
- vanília
- kb 150 g jó minőségű csokoládé vegyesen – fehér csoki, tejcsoki, keserű csoki (lehet több csokit is beletenni, de így is elég csokis)
TRIPLA CSOKIS KEKSZ KÉSZÍTÉSE
- Felaprítjuk kisebb-nagyobb darabokra a csokoládét egy vágódeszkán.
- Egy mélyebb tálban a szoba hőmérsékletű vajat a cukorral és a tojással habosra keverjük a robotgéppel. Hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát, pici sót, kakaóport, vaníliát, a kanál tejet és az egészet jól átkeverjük. Hozzáforgatjuk a csokidarabokat ( pár darabot eltehetünk és a megformázott kekszek tetejére is rakhatunk még) jól átkeverjük és a csokis masszát a hűtőbe tesszük 1/2-1 órára, hogy kicsit megdermedjen.
- Előmelegítem a sütőt 170-180 °C-ra. Kibélelünk sütőpapírral egy nagyobb tepsit. A csokis masszából kisebb golyókat formázunk és a tepsire tesszük kellő távolságra egymástól. A tetejükbe nyomkodhatjuk a még megmaradt pár darab csokit.
- kb 175-170 °C-on 12 perc alatt készre sütjük a tripla csokis kekszeket. Akkor jó, ha amikor kivesszük, a széle kissé szilárd, de egyébként puha állagú a keksz.. Ne próbáljuk kivenni rögtön, hagyjuk a sütőben langyosra kihűlni, megszilárdulni. Arra vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert kiszárad a keksz!!! Mivel minden sütő más, inkább nézegessük már 8- 12 perc között és ha elérte a kívánt állagot akkor vegyük ki. ( én pár db csokit kisülve, még melegen belenyomkodtam a kekszekbe, hogy még tovább turbózzam a dolgokat…., de felesleges, csak minden és mindenki csokis lesz 😀 )
2 Responses
Szia, a mekiben 15p-ig kellett sütni 175°C-on és fagyasztott állapotban voltak a csokis adagok 🙂
Köszi az infót, az én receptemben sütőtől függően kb. 8-12 perc a sütési idő, ahogy írtam a készítésnél 🙂