Mennyei finomság a diós. narancsos datolyagolyó. Igazi téli nasi. Annak ellenére, hogy desszert, még egészséges is ( mértékkel…), hiszen finom, vitamindús aszalt datolya és dió a fő összetevője. Ehhez jön még egy kis reszelt narancshéj és fahéj….vagy kakaó…ízléstől függően. Ízbomba ez a kis energiagolyó és agyon könnyen elkészíthető.
Nem kell sütni, sokat bíbelődni, 5 perc munka és már kész is. Bátran kínálhatjuk vendégeknek, ünnepi, karácsonyi nasinak, vagy csak hétköznapi egészséges „jutalomfalatnak”. Hűtőben egy hétig biztos eláll.
Jó minőségű, magozott , cukrozatlan datolyát, aminek minden szeme finom édes, érett, már lehet kapni kedvező áron, nagyobb, 1-2 kg-os kiszerelésekben. Felbontás után, dobozban, hűtőben érdemes tárolni. A nyers konyha édességeinek a datolya, az egyik fő alapanyaga. Vegán, gluténmentes desszert.
A datolyában nagy mennyiségben találhatóak B – vitaminok. Emellett C – vitaminban gazdag, valamint A – vitamint is tartalmaz. A rosttartalma is magas és még nagy mennyiségű kalcium, vas és magnézium is található benne.
Diós narancsos datolyagolyó recept:
- 400 g aszalt, magozott datolya
- 250g durvára darált dió
- 1 kávéskanál fahéj ( vagy 2 teáskanál cukrozatlan kakaópor )
- fél narancs reszelt héja
- 3-4 dl langyos víz a datolya áztatásához
Diós narancsos datolyagolyó elkészítése:
- A datolyát egy mély tálba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, de elég ha csak 2cm-rel több a víz mint a datolya. kb 1 órát állni hagyjuk. Erre azért van szükség, hogy felpuhuljon a gyümölcs és könnyebb legyen aprítani , lágyabb legyen az állaga. A kimért diót morzsásra aprítom.
- Az egy óra eltelte után, a datolyát leszűrjük, de az áztató vizet ne öntsük ki! A leszűrd datolyát egy nagyobb aprítógépbe, esetleg erősebb teljesítményű turmixgépbe tesszük. Hozzáadunk még két evőkanál áztatóvizet és felaprítjuk krémesre, de maradhatnak benne kisebb datolyadarabok.
-
Hozzáadunk 150 g diót, a fahéjat és narancs héját. Az egészet átkeverjük, majd rögtön, vagy fél óra hűtőben pihentetés után golyókat formázunk a datolyamasszából és meghempergetjük a maradék darált dióban. Tálalásig hűtőbe tesszük. Ez egy lágyabb és nagyon ízletes, könnyű datolyagolyó. (Ha valaki szilárdabb, tömörebb golyót szeretne készíteni, akkor tegyen még a masszához 50-100 g darált diót, esetleg zabpelyhet igény szerint. )
A datolya édes áztatóvizét jégkockatartóba önthetjük, lefagyasztjuk és pl. teába tehetjük cukor, édesítőszer helyett.
További datolyagolyó recept: nyers kókuszgolyó
és vegán répás datolyagolyó bővebben
Ha nyers diós golyó recept mellett szívesen kipróbálnád a diós kekszgolyó receptet, a receptet: itt találod.
Egy válasz
Elég drága finomság!