Diós habos női szeszély, ezt a süteményt akár retro sütinek is nevezhetnénk, hiszen nagymamáink sokszor készítették anno, de inkább klasszikusnak mondanám, ami bármikor megállja a helyét. Finom tészta, igazi házi lekvár, darált vagy durvára vágott dió és finom tojásfehérje hab. Egyszerű és nagyszerű.
Van aki élesztővel készíti azt a sütit, én sütőporral készítem.
Lehet csak habos lekváros női szeszélyt is készíteni dió nélkül. Egyszerűen csak tegyük a lekvárra a fehérjehabot, kihagyva a dót és úgy süssük meg a süteményt.
A mostani sütésnél nagyon finomra sikerült házi fahéjas szilvalekvárral készítettem a női szeszélyt, amitől igazán pikáns lett a süti ,de baracklekvárral, eperlekvárral vagy bármilyen nekünk tetsző lekvárral készíthetjük. Van aki a darált diót a habba keveri és úgy teszi a lekvárra, igazából bármelyik variáció nagyon finom.
Gyorsan elkészíthető sütemény, egyszerű a recept, nyújtani se kell a tésztát, kezdők is bátran belevághatnak a sütésébe. Hétvégére desszertnek, vagy ünnepekre is elkészíthetjük a többi sütemény mellé.
Diós habos női szeszély recept:
- tészta:
- 300 g finomliszt
- 120 g vaj vagy sütőmargarin + kevés a tepsi kivajazásához
- 1-2 evőkanál tejföl – amennyit a tészta felvesz
- 60 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 csipet só
- 1/2 csomag sütőpor
- fél citrom reszelt héja ( elhagyható )
- 4 db tojássárgája
- tésztára:
- 1 üveg lekvár kisebb- közepes méretű elegendő. Barack, szilva, eper
- 100 g darált dió
- tetejére:
- 4 db L méretű tojásból tojásfehérje
- 200 g porcukor
Diós habos női szeszély elkészítése:
- A tojást a cukrot és a lágy vajat habosra keverjük kézimixerrel, hozzáadjuk a tejfölt, a lisztet, csipet sót és egynemű tésztává gyúrjuk kézzel kézzel. Puha állagú, de nem ragacsos tésztát kapunk, amit remekül lehet majd a tepsiben elegyengetni.
- Kivajazott, (sütőpapírt is használhatunk helyette ) közepes méretű tepsibe ( 28 x 37 cm-est használtam ) tesszük a tésztát. Kézzel eldolgozzuk, egyenletesre nyomkodjuk a tepsiben és megszurkáljuk a tetejét villával.
- 180-190 °C-ra előmelegített sütőben, középső állásba félkészre, rózsaszínre sütjük a tésztát.
- Ameddig sül a tészta, addig elkészítjük a fehérjehabot. Felverjük a tojásfehérjét, hozzákeverjük a porcukrot is és úgy keverjük tovább kemény habbá. A diót megdaráljuk, vagy durvára vágjuk és felhasználásig félretesszük.
- Miután félig megsült a tészta, rózsaszínes a teteje, akkor rákenjük a lekvárt, majd megszórjuk a dióval. Rásimítjuk a tojáshabot is és nagyjából 170°C-fokos sütőben tovább sütjük a süteményt, míg a teteje aranybarna nem lesz.
- Rácsra téve hűlni hagyjuk, majd szeleteljük tetszés szerinti formára.
Egy válasz
Ezt a sütemenyt edesanyam emlekere megtanulom elkesziteni. mindig a nap fenypontja volt mikor ezzel a sütemennyel lepett meg. Ö ugy hivta ezt a sütemenyt,hogy „meglepetes”Ezert (is) halaval es szeretettel gondolok ra.