diós habos női szeszély

Diós habos női szeszély

Diós habos női szeszély, ezt a süteményt akár retro sütinek is nevezhetnénk, hiszen nagymamáink sokszor készítették anno, de inkább klasszikusnak mondanám, ami bármikor megállja a helyét. Finom vajas, omlós tészta, igazi házi lekvár, darált vagy durvára vágott dió és finom tojásfehérje hab. Egyszerű és nagyszerű.

Van aki élesztővel készíti azt a sütit, én sütőporral készítem.

Lehet csak habos lekváros női szeszélyt is készíteni dió nélkül. Egyszerűen csak tegyük a lekvárra a  fehérjehabot, kihagyva a dót és úgy süssük meg a süteményt.

A mostani sütésnél nagyon finomra sikerült házi fahéjas szilvalekvárral készítettem a női szeszélyt, amitől igazán pikáns lett a süti ,de baracklekvárral, eperlekvárral vagy bármilyen nekünk tetsző lekvárral készíthetjük. Van aki a darált diót a habba keveri és úgy teszi a lekvárra, igazából bármelyik variáció nagyon finom.

Gyorsan elkészíthető sütemény, egyszerű  a recept, nyújtani se kell a tésztát, kezdők is bátran belevághatnak a sütésébe. Hétvégére desszertnek, vagy ünnepekre is elkészíthetjük a többi sütemény mellé.

Diós habos női szeszély recept:

  • tészta:
  • 250 g finomliszt
  • 120 g vaj vagy sütőmargarin
  • 60 g cukor
  • 200 ml tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 g só (1/3 teáskanál )
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél citrom reszelt héja ( elhagyható )
  • 4 db L-es méretű tojássárgája
  • tésztára:
  • 1 üveg lekvár (kisebb- közepes méretű ) barack, szilva, eper
  • 100 g darált dió
  • tetejére:
  • 4 db L-es méretű tojásfehérje
  • 200 g porcukor

Diós habos női szeszély elkészítése:

  1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi összetevőt, majd egynemű tésztává keverjük.
  2. Kivajazott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt közepes méretű (27x37cm-est használtam ) tepsibe tesszük a tésztát. Kézzel elegyengetjük a tepsiben,, egyenletesre nyomkodjuk és megszurkáljuk a tetejét villával.
  3. 180°C-ra előmelegített sütőben, középső állásba nagyjából 15 perc alatt félkészre sütjük a tésztát.
    1. Ameddig sül a tészta, addig elkészítjük a fehérjehabot. Felverjük a tojásfehérjét, hozzákeverjük a porcukrot is és úgy keverjük tovább kemény habbá. A diót megdaráljuk, vagy durvára vágjuk és felhasználásig félretesszük.
  4. Miután félig megsült a tészta, rózsaszínes a teteje, akkor rákenjük a lekvárt, majd megszórjuk a dióval. Rásimítjuk a tojáshabot is és 160-170°C-os sütőben tovább sütjük a süteményt, míg a teteje aranybarna nem lesz.
  5. Rácsra téve hűlni hagyjuk, majd szeleteljük tetszés szerinti formára.

További diós süti receptek bővebben>>

Szólj hozzá!

error: Védett tartalom !! Minden jog fenntartva MesiNasi.hu