diós habos női szsszély

Diós habos női szeszély

Diós habos női szeszély, ezt a süteményt akár retro sütinek is nevezhetnénk, hiszen nagymamáink sokszor készítették anno, de inkább klasszikusnak mondanám, ami bármikor megállja a helyét. Finom tészta, igazi házi lekvár, darált vagy durvára vágott dió és finom tojásfehérje hab. Egyszerű és nagyszerű.

Van aki élesztővel készíti azt a sütit, én sütőporral készítem.

Lehet csak habos lekváros női szeszélyt is készíteni dió nélkül. Egyszerűen csak tegyük a lekvárra a  fehérjehabot, kihagyva a dót és úgy süssük meg a süteményt.

A mostani sütésnél nagyon finomra sikerült házi fahéjas szilvalekvárral készítettem a női szeszélyt, amitől igazán pikáns lett a süti ,de baracklekvárral, eperlekvárral vagy bármilyen nekünk tetsző lekvárral készíthetjük. Van aki a darált diót a habba keveri és úgy teszi a lekvárra, igazából bármelyik variáció nagyon finom.

Gyorsan elkészíthető sütemény, egyszerű  a recept, nyújtani se kell a tésztát, kezdők is bátran belevághatnak a sütésébe. Hétvégére desszertnek, vagy ünnepekre is elkészíthetjük a többi sütemény mellé.

Diós habos női szeszély recept:

  • tészta:
  • 300 g  finomliszt
  • 120 g vaj vagy sütőmargarin + kevés a tepsi kivajazásához
  • 1-2 evőkanál tejföl – amennyit a tészta felvesz
  • 60 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 csipet só 
  • 1/2 csomag sütőpor
  • fél citrom reszelt héja ( elhagyható )
  • 4 db tojássárgája
  • tésztára:
  • 1 üveg lekvár kisebb- közepes méretű elegendő. Barack, szilva, eper
  • 100 g darált dió
  • tetejére:
  • 4 db L méretű tojásból tojásfehérje
  • 200 g porcukor

Diós habos női szeszély elkészítése:

  1. A tojást a cukrot és a  lágy vajat habosra keverjük kézimixerrel,  hozzáadjuk a tejfölt, a lisztet, csipet sót   és egynemű tésztává gyúrjuk kézzel kézzel. Puha állagú, de nem ragacsos tésztát kapunk, amit remekül lehet majd a tepsiben elegyengetni. 
  2. Kivajazott, (sütőpapírt is használhatunk helyette ) közepes méretű tepsibe ( 28 x 37 cm-est használtam ) tesszük a tésztát. Kézzel eldolgozzuk, egyenletesre  nyomkodjuk a tepsiben és megszurkáljuk a tetejét villával.
  3. 180-190 °C-ra előmelegített sütőben, középső állásba  félkészre, rózsaszínre sütjük a tésztát.
  4. Ameddig sül a tészta, addig elkészítjük a fehérjehabot. Felverjük a tojásfehérjét, hozzákeverjük a porcukrot is és úgy keverjük tovább kemény habbá. A diót megdaráljuk, vagy durvára vágjuk és felhasználásig félretesszük.
  5. Miután félig megsült a tészta, rózsaszínes a teteje, akkor rákenjük a lekvárt, majd megszórjuk a dióval. Rásimítjuk a tojáshabot is és nagyjából 170°C-fokos sütőben tovább sütjük a süteményt, míg a teteje aranybarna nem lesz.
  6. Rácsra téve hűlni hagyjuk, majd szeleteljük tetszés szerinti formára.

diós habos női szeszély

diós habos női szsszély

Baracklekvárral készítve

Omlós almás morzsapite >>

További diós süti receptek bővebben>>

Egy válasz

  1. Ezt a sütemenyt edesanyam emlekere megtanulom elkesziteni. mindig a nap fenypontja volt mikor ezzel a sütemennyel lepett meg. Ö ugy hivta ezt a sütemenyt,hogy „meglepetes”Ezert (is) halaval es szeretettel gondolok ra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük