Hagyományos rizibizi recept, egy klasszikus rizsköret finom zsenge zöldorsóval. Rántott ételekhez, pl. rántott csirkéhez, gombához, rántott cukkinihez vagy sült húsokhoz, fasírthoz, sült lazachoz is jól passzol. Sokan kedvelik a szaftos ételek köreteként is currys tejszínes csirkemellhez is kiváló köret.
A rizs gluténmentes szénhidrát, így a gluténmentes étrendbe tökéletesen illeszkedik és nagyon sokoldalúan felhasználható.
A rizibizi készítése egyszerű, ha tehetjük zsenge, apró édeskés borsót válasszunk hozzá.
RIZIBIZI RECEPT
- 25-30 dkg rizs
- 5-6 dl víz a rizshez
- 1 db kisebb hagyma
- 15 dkg zöldborsó í
- só, jó minőségű ételízesítő vagy bors, petrezselyemzöld
- pár evőkanál olaj
RIZBIZI KÉSZÍTÉSE
- A hagymát, megpucoljuk, majd apróra vágjuk.
- Egy nagyobb, szélesebb serpenyőben, edényben, pár evőkanálnyi olajon elkezdjük dinsztelni a hagymát, kevés sót adunk hozzá, majd jöhet a mirelit borsó is, vele együtt dinszteljük, ha kell kevés vizet öntünk a borsóhoz és azzal pároljuk teljesen puhára, a hozzáadott vizet teljesen főzzük el.
- A rizst egy kevés olajon megpirítjuk, utána kétszeres mennyiségű forrásban lévő vízzel felöntjük, sózzuk, átkeverjük majd lefedve főzzük puhára. Ha kész konyharuhával lefedve még hagyjuk állni kb. 10 percet.
- A megfőtt rizst a borsóhoz keverjük, ha kell még ízesítjük, apróra vágott petrezselyemmel lehet még gazdagítani.
Készíthetjük gyors, előfőzött rizzsel, akkor nem kell a rizst dinsztelni, csupán az utasítások szerint lobogó, sós vízben megfőzni és a lecsepegtetett rizst adjuk hozzá a borsóhoz.
Finom, ízletes répás rizs recept >>