Az egyik legegyszerűbb és legfinomabb köret az egyszerű tepsis krumpli. A tepsiben, jénaiban sütés egészségesebb változat, mint a bő olajban sütés, melegítve is finomabb, nem lesz tele olajszaggal a konyha és ameddig sül, nyugodtam intézhetjük a dolgunkat. Süthetjük a tepsis burgonyát öregebb krumpliból vagy újburgonyából, akkor még pucolni sem kell a krumplit.
Nagyobb mennyiségnél, inkább nagyobb tepsit válasszunk és ne zsúfoljuk kisebb méretűbe, mert akkor nem fog egyenletesen átsülni és inkább csak párolódik, mint ropogósra sül.
EGYSZERŰ TEPSIS KRUMPLI RECEPT
-
- 1-2 kg burgonya – a kívánt mennyiségtől függ. Nagyjából 3 közepesen nagy krumplival számoljunk fejenként, főleg ha nem készül más köret.
-
- pár evőkanál étolaj vagy zsír
-
- só, fűszerek ízlés szerint
-
- opcionálisan: zöldségek, hagyma, fokhagyma
TEPSIS BURGONYA KÖRET KÉSZÍTÉSE
-
- A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, ha újburgonyát használunk elég csak alaposan lemosni, dörzsölni. Utána tetszőleges méretűre szeleteljük, de ne túl nagyra, vastagra , mert akkor tovább tart a sütés. Konyharuhán téve felitatjuk a felesleges nedvességet.
-
- Kiválasztjuk a mennyiséghez megfelelő tepsit, jénait ( ha lehet tapadásmentes legyen ) és kenőtollal vagy csak kézzel kizsírozzuk a tepsit. Nem kell sok, 2-3 kanálnyi olaj, vagy zsír. Így kevésbé tapad majd le a burgonya.
-
- Beletesszük a tepsibe a felszeletelt krumplit, meglocsoljuk még pár kanál étolajjal, zsírral. Sózzuk meg, más fűszereket, kész fűszerkeveréket is adhatunk hozzá, vagy csak bors, fűszerpaprika kombinációval is ízesíthetjük. Az egészet kézzel, vagy kanállal átforgatjuk, hogy mindenhol érje a krumplit az olaj/zsír és a fűszerek, majd elegyengetjük a sütőlemezen.
-
- 180 -200°C-fokra előmelegített sütőbe toljuk, középső állásba. Alsó-felső sütés módot, légkeverést használjunk, vagy váltogassuk a módokat, végén lehet kicsit grillezni is. Időnként kell csak átkeverni, mert a sok keveréstől is széteshet a burgonya. Kevesebb mennyiségnél nem is kell feltétlenül keverni. Ha hagymát is teszünk hozzá, akkor figyeljük, hogy sütéskor ne legyenek túl sokáig a hagyma szeletek a tetején, mert könnyen megég. Amint szép ropogósra sült és belül is puha a burgonya, akkor kész.
Tepsis burgonya ötletek:
Az egyszerű tepsis burgonyát variálhatjuk zöldségekkel és húsokkal is együtt süthetjük. Tejszínes öntettel is meglocsolhatjuk és parmezánnal ropogósra süthetjük. Tepsis édesburgonyát is készíthetünk, hagymával együtt sütve nagyon finom köret.
Tepsis édesburgonya köret :
Készítéskor ne vágjuk túl kicsire a burgonyát és ne tegyünk rá fóliát sütés közben, mert nagyon nagy a víztartalma, és könnyen szétesik, pépes lesz. Gyorsabban is sül, hagymával, sóval, borssal fűszerezve nagyon finom.
Tepsis burgonya húsok mellé:
A receptnél leírtak szerint készítsük a burgonyát, vagy a hús köré helyezzük, vagy alá-fölé a választott recept szerin. Ha szükséges a sütés első felében takarjuk le alufóliával és ha már félig puha a hús, krumpli, akkor fólia nélkül süssük ropogósra. Ennél a stefánia vagdaltnál én is ezt tettem. A stefáni vagdalt gyakorlatilag fasírt masszába bugyolált főtt tojások egybe sütve.
Tepsis krumpli zöldségekkel:
A burgonyához tegyünk még zöldségeket, hagymát, paprikát, lehet cukkinit, vékonyra szeletelt répát és az egészet süssük ropogósra. Az alábbi képen még kevés főzőtejszínt is kevertem hozzá a majdnem kész egyvelegre, pici sajttal is megszórtam és így sütöttem tovább.
Egy adag finom, ropogós szezámmagos rántott csirkemell is remek választás a tepsis krumpli mellé, egybe is süthetjük húsokkal, pl. sült csirkecombokkal.
A ropogós tepsis krumpli nemcsak köretnek tökéletes, hanem önmagában is laktató étel, egy tál csalamádéval, vagy más savanyúsággal, salátával fogyasztva. Könnyű vegán ebédnek is szuper.