töklámpa faragása

Hogyan faragjunk töklámpást halloweenre?

A tökfaragás évszázados Halloween-hagyomány. Írországban, ahonnan az ünnep ered, az emberek répából faragtak lámpásokat, hogy elűzzék a gonosz szellemeket. Ma is emberek milliói vesznek részt világszerte ebben az ősrégi hagyományban – nincs is egyszerűbb módja annak, hogy bekapcsolódj a kísérteties hangulatba, mint a saját töklámpás faragása! Íme, amit tudnod kell, tökfaragás lépésről-lépésre.

Tervezzük meg a tök mintáját

Ha nem érzed magad különösebben kreatívnak a tervezésben, akkor rengeteg sablon tölthető le, vagy kapható az interneten, kézművesboltokban, amelyek segítségével lenyűgöző dizájnt alakíthatsz ki. Összegyűjtöttem 30+ kreatív halloween tök ötletet, amiből inspirálódhatsz hozzá!

Válasszuk ki a megfelelő tököt

Miután kitaláltad a stílust, hogy milyen tököt szeretnél faragni, jöhet a következő lépés, a megfelelő tök kiválasztása. Olyan tököt kell keresned, ami elég nagy ahhoz, hogy megfeleljen a kívánt mintának, de nem olyan nagy, hogy nehéz legyen faragni. A töknek emellett mentesnek kell lennie a hibáktól és zúzódásoktól, mivel ezek megnehezíthetik a faragást.

Előkészületek a faragáshoz

Mielőtt elkezded a faragást, fontos, hogy előkészítsd a munkafelületet. Érdemes az asztalt egy újságpapírral vagy vágószőnyeggel befedni, hogy megvédje a karcolásoktól. Ezután helyezd el a szerszámokat úgy, hogy azok könnyen elérhetőek legyenek. Szükség lesz egy éles recés késre, egy kanálra vagy esetleg kisfűrészre a finomabb részletekhez pl. szem, száj (opcionális). Ha mindent előkészítettél, ideje nekilátni a rajzolásnak!

Rajzoljuk meg a kívánt mintát

Válaszd ki a dekoráláshoz legalkalmasabb oldalát a töknek és rajzold rá a kiválasztott mintát. Használhatsz, alkoholos filcet, tollat, ceruzát erre a célra.

Készítsünk lyukat a tök tetejére, vagy aljára

A faragás megkönnyítése érdekében először is készíts egy lyukat a tök tetején, vagy alján. így ki tudod vájni a tök belsejét. Akkora nyílást alakíts ki, hogy a kezed beleférjen. A lyuk elkészítéséhez egy éles késsel vágj egy kört a tök szára körül, vagy az aljára. Ezután egy kanállal távolítsd el a tök belsejét minél alaposabban – vigyázva, hogy ne sértsd meg a nyílás széleit. Most már készen állsz a faragásra!

Faragjuk ki a mintát

Itt kezdődik a móka! Késsel vagy kisebb faragószerszámmal faragd ki a megrajzolt minta alapján a tök oldalát. Légy óvatos, amikor olyan kényes területeket faragsz, mint a szemek vagy a száj és persze magadra is vigyázz, nehogy megcsússzon a kés a kezedben és megsérülj. Miután kifaragtad a tököt, törölgesd át, körömlakklemosóval töröld le a megmaradt filcnyomokat.

Nem maradt más hátra, minthogy sötétedéskor elhelyezz egy hagyományos vagy elektromos mécsest a töklámpás belsejébe és gyönyörködj az alkotásodban!

töklámpás készítés

Halloween dekorációs ötletek otthonra, partira>>

Halloween sütik, ételek, receptek >>

Halloween italok, koktélok, receptek az egész családnak >>

Inkább közösségben, családi program keretében faragnál töklámpást?

Ennek sok rendezvény, helyszín ad otthont az országban, valóban színes,  igazi családi eseményt teremtve. Nem utolsó sorban, ilyenkor a tököt nem kell külön megvenned, nem koszolod  faragás közben otthon a lakást, teraszt és a helyszínen biztosítják hozzá a megfelelő faragó eszközöket, töklámpás mintát.

Halloween az állatkertben  Ilyen programot minden évben rendeznek a Fővárosi Állat- és Növénykertben, sok más halloweenhoz köthető mókával együtt. A Füvészkertben sétálva pedig megcsodálhatjuk a faragott lámpásokat, a tök szépségverseny és egyéb érdekesség keretében.   A fővároson kívül számos vidéki városban, településen is  szerveznek halloweeni programokat, közös tökfaragást, érdemes  előre figyelni a honlapokon meghirdetett eseményeket.

fűvészkert halloween

halloween szokások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

MesiNasi

Könnyen, gyorsan elkészíthető házias ízvilágú finomságok, amivel kényeztethetjük szeretteinket, vendégeinket és persze magunkat. 

Adó 1 Százalék