Az egyszerű piaci lángos recept tulajdonképpen szinte megegyezik az olaszok pizza vagy focaccia receptjével – amit évek óta készítek, valamint a gyökérkenyér, egyszerű házikenyér receptjével is.
Lángost is már többször készítettem ez alapján. Fontos, hogy jól megkeljen a tészta és nem lisztezett deszkán formázom a lángosokat, így nem ég meg a liszt sütés közben, hanem enyhén olajos tálon, deszkán, picit olajos kézzel formázom a lángosokat.
Az olaj legyen bő és forró, amikor beletesszük a lángost, hogy ne szívja magába az olajat a tészta. Sütés közben inkább közepes-nagy lángon süssük, hogy belül is átsüljön. Nagyobb családnál érdemes duplázni a megadott mennyiséget.
Piaci lángos recept:
- 500 g liszt
- 3,5 dl langyos víz
- 2,5 dkg friss élesztő vagy egy csomag porélesztő
- 3 evőkanál olaj – elhagyható
- 1 csapott evőkanál só
- 1 teáskanál cukor
- olaj a sütéshez
- tetejére: zúzott fokhagyma, tejföl, reszelt sajt.
Lángos elkészítése:
- Egy mély tálba öntöm a lisztet, a közepébe egy kis mélyedést készítek, abba szórom cukrot, a porélesztőt, ráöntöm a langyos vizet, hozzákeverem a sót, a 3 evőkanál olajat és az egészet olajos kézzel vagy géppel pár percig dagasztom. Friss élesztőnél külön pohárba öntöm a langyos vizet, cukrot, bele az élesztőt – kicsit felfut és úgy keverem a sós, lisztes keverékhez.
- Szobahőmérsékleten konyharuhával letakarva kelni hagyom legalább 40 percet – 1 órát. Ez a tészta lágy kicsit ragacsos, ezért olajos kézzel a megkelt tésztából kis gombócokat formázunk egy olajozott nagyobb lapos tálra teszem.
- Egy nagyobb serpenyőbe olajat teszek és felforrósítom, ha kellően meleg, akkor egy kistészta gombócot olajos kézzel széthúzok minden irányból, úgy, hogy a közepe vékony legyen és mehet is a forró olajba. Kicsit visszaveszem a lángot, hogy ne égjen, hanem süljön a lángos. Amint megsült az egyik oldal, fordítom és sütöm a másik felét is. Papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön.
- Frissen, melegen megsózom, fokhagymával, tejföllel, reszelt sajttal tálalom.

Érdemes kipróbálni a krumplis lángost is.




4 Responses
Szia!
Nagyon jó a receptjeid!
üdv.Johan
Kedves Ágoston Imréné!
Örülök, hogy tetszik a recept. A lángos méretétől is függ a darabszám. Érdemes duplázni a receptben megadott mennyiségeket, ha többen lesznek a bulin. Érdemes még az átlagostól kisebb méretűre készíteni a lángosokat, mert más finomságok mellett, lehet, hogy nem fogyna el fejenként egy nagy lángos.
Köszönöm, örülök, hogy tetszik.
Ebből a mennyiségből kb hány darab lesz?
Én az egyik oldalát fedő alatt sütöm, mint a fánkot.
Teszik a recept, ezt adom tovább az unokám tini bulijára!