focaccia recept

Focaccia

Az olaszok lepénykenyere a finom, ízes focaccia. Szinte teljesen a pizza tészta az alapja, csak picit több olíva olajjal és olajbogyóval.

Régen egy főzős csatorna egyik műsorában készítette egy hölgy és tetszett, hogy ilyen egyszerű a receptje, onnantól csak ezt használtam pizza tésztának is.

Később láttam helyi videókban, hogy ők is gyakorlatilag ezt a receptet használják pizza tésztának.

Az eredeti focacciaban rozmaringot is használtak fűszerként, én ehhez most nem használtam, de bátran lehet tenni a tetejére.

Lehet a dagasztást, pihentetést egyszerűen és gyorsan végezni és lehet többször átgyúrni, dagasztani mint egy gyökérkenyeret, ha valaki úgy szeretné.

Ez most a gyorsabb változat lesz. Ha elkészült a focaccia rá lehet még csurgatni, vagy kenőtollal megkenni kevés olíva olajjal.

Focaccia recept:

  • 50 dkg liszt
  • 3-3,5 dl langyos víz
  • 3 evőkanál extra szűz olíva olaj
  • 1 csapott evőkanál só
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag porélesztő (7 g )
  • 1 csomag vagy közepes üveg magozott olívabogyó
  • + 1-3 evőkanál olíva olaj a megsült focaccia tetejére
  • rozmaring – ízlés szerint

Focaccia elkészítése:

  1. A lisztet, és a sót összekeverem egy nagyobb tálban. A liszt közepébe egy kis mélyedést teszek, ebbe szórom a porélesztőt, ráöntöm a langyos vizet, vagy a vízben felfuttatom a friss élesztőt és úgy teszem a liszthez. Majd hozzáadom az olajat és összegyúrom, pár percet dagasztom, hogy elváljon az edény falától,  és kicsit hólyagos legyen, de lehet géppel is dagasztani. Dagasztás, hajtogatás: a tésztába markolok, felhúzom egy részét, majd ráhajtom a több tésztára, ezt többször megismétlem. Utána 1/2 teáskanálnyi olajjal bekenem a tésztát. Majd meleg helyen folpackkal, vagy konyharuhával letakarva kelesztem 45 percet.
  2. Amikor megkelt a tészta, kicsit olajos kézzel kiveszem a tésztát a tálból és utána egy nagy kisebb mélyebb, vagy nagyobb laposabb tepsibe helyezem – attól függően milyen vastagra-vagy laposra szeretném. Lehet alá kevés olíva olajat tenni, de én inkább kb egy evőkanálnyi lisztet szórok szét  a tepsin és arra szoktam helyezni a nyers tésztát. Olajos kézzel ügyesen, egyenletesen teljesen széthúzzuk a tésztát. Majd, az olívabogyókat rászórom, kicsit belenyomkodom,, aki szeretne tehet rá aprított rozmaringot és pihenni hagyjuk még kb 20-30 percet. – ha nagyon sietünk 10 percet pihentessük csak.
  3. A második pihentetés vége felé előmelegítem a sütőt 200°C-ra.
  4. Előmelegített sütőben 180-200°C-on alsó-felső sütési módnál készre sütöm . Akkor jó ha szép barna a teteje és az alja is átsült. Még melegen a sütőből kivéve megkenhetjük az olíva olajjal., majd hűlni hagyjuk és ehetjük is még langyos melegében.

focaccia recept

focaccia

Több kenyér recept: itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

mascarponés gyümölcsös torta
Édes sütemények
Mesi

Mascarponés gyümölcsös torta

Egyszerű, de nagyszerű mascarponés torta vagy süti gyümölcsökkel: eper, szeder, málna….stb. A piskótát összekockázva pohárkrémnek, sütinek is készíthetjük. Remek nyári desszert.

Tovább olvasom >
citromos süti
Édes sütemények
Mesi

Citromos süti

Gyors, egyszerű citromos süti, joghurtos kevert piskóta recept. Bármilyen finom krémmel torta alapnak is jó, vagy mázzal is készíthetjük, de magában is nagyon finom.

Tovább olvasom >
fahéjas csiga recept
Édes sütemények
Mesi

Fahéjas csiga

Ez egy mennyei finom fahéjas csiga lett. A tészta recept már megvolt, de így ezzel a cukor, fahéj, vaj aránnyal, amit rögtönöztem, nagyon finom, kívül ropogós, belül puha lágy, ízes, zamatos fahéjas csigák lettek……és nem folyt ki a töltelék a tepsire se, csak pont annyira…hogy a csigák alján olvadt pici karamell legyen…:)

Tovább olvasom >