Az olaszok lepénykenyere a finom, ízes focaccia. Szinte teljesen a pizza tészta az alapja, több olíva olajjal és olajbogyóval.

Régen egy főzős csatorna egyik műsorában készítette egy hölgy és tetszett, hogy ilyen egyszerű a receptje, onnantól csak ezt használtam pizza tésztának is.

Később láttam helyi videókban, hogy ők is gyakorlatilag ezt a receptet használják pizza tésztának.

Az eredeti focacciaban rozmaringot is használtak fűszerként, én ehhez most nem használtam, de bátran tenni a tetejére.

Lehet a dagasztást, pihentetést egyszerűen és gyorsan végezni és lehet többször átgyúrni, dagasztani mint egy gyökérkenyeret, ha valaki úgy szeretné.

Ez most a gyorsabb változat lesz. Ha elkészült a focaccia rá lehet még csurgatni, vagy kenőtollal megkenni kevés olíva olajjal.

 

Focaccia recept:

  • 50 dkg liszt
  • 3-3,5 dl langyos víz
  • 3 evőkanál extra szűz olíva olaj
  • 1 csapott evőkanál só
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag porélesztő (7 g )
  • 1 csomag vagy közepes üveg magozott olívabogyó
  • + 1-3 evőkanál olíva olaj a megsült focaccia tetejére
  • rozmaring – ízlés szerint

Focaccia elkészítése:

  1. A lisztet, és a sót összekeverem egy nagyobb tálban. A liszt közepébe egy kis mélyedést teszek, ebbe szórom a porélesztőt, ráöntöm a langyos vizet, vagy a vízben felfuttatom a friss élesztőt és úgy teszem a liszthez. Majd hozzáadom az olajat és összegyúrom, pár percet dagasztom, hogy elváljon az edény falától,  és kicsit hólyagos legyen, de lehet géppel is dagasztani. Dagasztás, hajtogatás: a tésztába markolok, felhúzom egy részét, majd ráhajtom a több tésztára, ezt többször megismétlem. Utána 1/2 teáskanálnyi olajjal bekenem a tésztát. Majd meleg helyen folpackkal, vagy konyharuhával letakarva kelesztem 45 percet.
  2. Amikor megkelt a tészta, kicsit olajos kézzel kiveszem a tésztát a tálból és utána egy nagy kisebb mélyebb, vagy nagyobb laposabb tepsibe helyezem – attól függően milyen vastagra-vagy laposra szeretném. Lehet alá kevés olíva olajat tenni, de én inkább kb egy evőkanálnyi lisztet szórok szét  a tepsin és arra szoktam helyezni a nyers tésztát. Olajos kézzel ügyesen, egyenletesen teljesen széthúzzuk a tésztát. Majd, az olívabogyókat rászórom, kicsit belenyomkodom,, aki szeretne tehet rá aprított rozmaringot és pihenni hagyjuk még kb 20-30 percet. – ha nagyon sietünk 10 percet pihentessük csak.
  3. A második pihentetés vége felé előmelegítem a sütőt 200°C-ra.
  4. Előmelegített sütőben 180-200°C-on alsó-felső sütési módnál készre sütöm . Akkor jó ha szép barna a teteje és az alja is átsült. Még melegen a sütőből kivéve megkenhetjük az olíva olajjal., majd hűlni hagyjuk és ehetjük is még langyos melegében.

 

focaccia recept

Több kenyér recept: itt