Finom, porhanyós, lekváros kifli ecetes tésztából. Nagyon egyszerű elkészíteni, ünnepekre érdemes duplázni a mennyiséget, mert hamar elfogy. A vajat leszámítva olcsó sütinek mondható.
- Sűrű lekvárt használjunk, ami nem folyik ki sütés közben, ha nem olyan sűrű a lekvárunk, akkor darált dióval, mákkal keverjük el.
- Hűtőben pihentetve, már előző este is elkészíthetjük a tésztát és másnap csak nyújtani, sütni kell.
- Kör alakban is nyújthatjuk a tésztát, mint a rugelach sütinél és tölthetjük aszalt gyümölcs-lekvár-dió keverékkel is. ( Kép lejjebb. )
- Kisebb vékonyabb tésztás kifliket is készíthetünk, vagy kifli helyett pogácsa szaggatóval köröket is kivághatunk a tésztából. A közepébe helyezzük a lekvárt, a tészta egyik felét a másikre hajtjuk, a széleket pedig lenyomkodjuk. Téglalappal megtehetjük ugyanezt .
LEKVÁROS KIFLI RECEPT ECETES TÉSZTÁBÓL
- 30 dkg finomliszt
- 25 dkg hideg vaj vagy sütőmargarin
- 6 evőkanál hideg víz
- 1 evőkanál ecet (10-15%-os )
- 1 csipet só
- töltelék: sűrű szilvalekvár vagy ízlés szerint más gyümölcslekvár
- forgatáshoz: kb. 10 dkg porcukor + 1-2 csomag vaníliás cukor
LEKVÁROS KIFLI KÉSZÍTÉSE
- A vajat a liszttel elkezdjük összedolgozni, hozzáadjuk a csipet sót, az ecetet, vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük a tésztát, legalább 1 órára, de inkább többre, akár egy éjszakára.
- Ha sokáig állt a hűtőben a tészta 1/2 órával nyújtás előtt vegyük ki, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni. Lisztezett deszkán ízlés szerint 2-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Kíván méret szerint nagyjából 6-10 cm nagyságú négyzetekre csíkozzuk a tésztát és mindegyik négyzet közepébe, illetve az egyik csücsökhöz picit közelebb kis adag lekvárt teszünk két kanál segítségével, majd felhajtjuk a tészta csücskét a lekváros részre, utána tovább sodorjuk a tésztát és végül kiflit formázunk belőle.
- Nagyjából 180-200 °C-fokra előmelegített sütőben világosra sütjük. A kisebb kiflik gyorsabban sülnek. Nagyjából 25-30 perc a sütési idő, de minden sütő más.
- A meleg, de már nem forró kisült lekváros kifliket megforgatjuk a vaníliás porcukorban. Több napig is eláll, már ha marad belőle, vagy eldugjuk…
Szilvalekvárral, és baracklekváros-dió töltelékkel készült kiflik.
Tipp: Kör alakban is nyújthatjuk a tésztát, mint a nutellás rugelach receptnél. Osszuk kétfelé a tésztát, nyújtsuk ki kör alakban. Osszuk fel cikkekre és a háromszög csíkok széles részére tegyünk egy kiskanálnyi tölteléket. A háromszög szélesebb része felől kezdve tekerjük fel.
Aprósütire vágysz? Próbáld ki az mandulás lekváros linzert is, egyszerű, gyors és nagyon finom, vagy az omlós diós hókiflit, ami elolvad a szádban… annak a tésztáját még nyújtani sem kell!
További omlós aprósüti receptek >>