lekváros kifli ecetes tésztából

Lekváros kifli ecetes tésztából

Finom, porhanyós, lekváros kifli ecetes tésztából. Nagyon egyszerű elkészíteni, ünnepekre érdemes duplázni a mennyiséget, mert hamar elfogy. A vajat leszámítva olcsó sütinek mondható.

  • Sűrű lekvárt használjunk, ami nem folyik ki sütés közben, ha nem olyan sűrű a lekvárunk, akkor darált  dióval, mákkal keverjük el. 
  • Hűtőben pihentetve, már előző este is elkészíthetjük a tésztát és másnap csak nyújtani, sütni kell.   
  • Kör alakban is nyújthatjuk a tésztát, mint a rugelach sütinél és tölthetjük aszalt gyümölcs-lekvár-dió keverékkel is. ( Kép lejjebb. )
  • Kisebb vékonyabb tésztás kifliket is készíthetünk, vagy kifli helyett pogácsa szaggatóval köröket is  kivághatunk a tésztából. A közepébe helyezzük a lekvárt, a tészta egyik felét a másikre hajtjuk, a széleket pedig lenyomkodjuk. Téglalappal megtehetjük ugyanezt .

LEKVÁROS KIFLI RECEPT ECETES TÉSZTÁBÓL

  • 30 dkg finomliszt
  • 25 dkg  hideg vaj vagy sütőmargarin
  • 6 evőkanál hideg víz
  • 1 evőkanál ecet (10-15%-os )
  • 1 csipet só
  • töltelék: sűrű szilvalekvár vagy ízlés szerint más gyümölcslekvár
  • forgatáshoz: kb. 10 dkg porcukor + 1-2 csomag vaníliás cukor

LEKVÁROS KIFLI KÉSZÍTÉSE

  1. A vajat a liszttel elkezdjük összedolgozni, hozzáadjuk a csipet sót, az ecetet, vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük a tésztát, legalább 1 órára, de inkább többre, akár egy éjszakára.
  2. Ha sokáig állt a hűtőben a tészta 1/2 órával nyújtás előtt vegyük ki, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni. Lisztezett deszkán ízlés szerint 2-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Kíván méret szerint nagyjából 6-10 cm nagyságú négyzetekre csíkozzuk a tésztát és mindegyik négyzet közepébe,  illetve az egyik csücsökhöz picit közelebb kis adag lekvárt teszünk két kanál segítségével, majd felhajtjuk a tészta csücskét a lekváros részre, utána tovább sodorjuk a tésztát és  végül kiflit formázunk belőle.
  3. Nagyjából 180-200 °C-fokra előmelegített sütőben világosra sütjük. A kisebb kiflik gyorsabban sülnek. Nagyjából 25-30 perc a sütési idő, de minden sütő más. 
  4. A meleg, de már nem forró kisült lekváros kifliket megforgatjuk a vaníliás porcukorban. Több napig is eláll, már ha marad belőle, vagy eldugjuk…

Szilvalekvárral, és baracklekváros-dió töltelékkel készült kiflik.

lekváros kifli ecetes tésztából

ecetes hókifli recept

lekváros kifli ecetes tésztából

Tipp: Kör alakban is nyújthatjuk a tésztát, mint a nutellás rugelach receptnél.  Osszuk kétfelé a tésztát, nyújtsuk ki kör alakban. Osszuk fel cikkekre és  a háromszög csíkok széles részére tegyünk egy kiskanálnyi tölteléket.  A háromszög  szélesebb része felől kezdve tekerjük fel. 

NUTELLÁS RUGELACH

Aprósütire vágysz? Próbáld ki az mandulás lekváros linzert is, egyszerű, gyors és nagyon finom, vagy az omlós diós hókiflit, ami elolvad a szádban… annak a tésztáját még nyújtani sem kell!

További  omlós aprósüti receptek >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük