Keresés
egyszerű szalagos fánk recept

Egyszerű szalagos fánk recept

A szalagos fánk a farsangi szezon koronázatlan királya, amit lehetetlen nem szeretni. Aranybarna, könnyű és ellenállhatatlanul puha – mindez egy kis porcukorral meghintve.

Íme egy egyszerű, de nagyszerű szalagos fánk recept, amit akár farsang, akár más alkalommal is könnyen elkészíthetsz. A tésztája jól nyújtható, rugalmas. A szalag elkészítése sem ördöngösség, az elkészítésnél részletesen leírom, hogy mire ügyelj.

EGYSZERŰ SZALAGOS FÁNK RECEPT

      • 70 dkg finomliszt

      • 6 evőkanál porcukor ( nem púpos evőkanál ) + 2 cs. vaníliás cukor

      • 1/2 teáskanál só

      • 2 db egész tojás + 2 db tojássárgája

      • 7 dkg vaj/margarin

      • 3 dkg friss élesztő, vagy 1,5 tasak porélesztő

      • 3 dl tej

      • olaj a sütéshez

      • tetejére: porcukor, lekvár

    SZALAGOS FÁNK ELKÉSZÍTÉSE

        1. A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére szórom a cukrot, rá az instant élesztő, majd a langyos meleg tejjel leöntöm az egészet. (Friss élesztőt használva a langyos tejhez teszek egy kanál cukrot, belemorzsolom a friss élesztőt, picit hagyom felfutni és utána öntöm a liszthez.)

        1. Hozzákeverem a többi összetevőt, a vajat langyosan de nem forrón teszem hozzá, és az egészet összegyúrom, picit dagasztom kézzel, vagy géppel. Majd letakarva, szobahőmérsékleten kelni hagyom a tésztát kb. 1 órát. Utána minimálisan lisztezett deszkán kinyújtom, nem túl vékonyra, kb 1, 5 – 2 cm vastagságúra.

        1. Kiszaggatom a fánkokat pohárral vagy egy nagyobb pogácsa szaggatóval. Megint kelni hagyom kb. 10 percet.

        1. Majd felforrósított bő olajba közepes lángon kisütöm a fánkokat. Fontos, hogy elég forró legyen az olaj, amikor elkezdjük sütni, de utána ne túl magas, hanem közepes, hőmérsékelten süssük ki a fánkokat, hogy belül ne maradjon nyers a tészta, át tudjon sülni megfelelően. Mielőtt beteszem az olajba, a közepébe egy kis mélyedést készítek az ujjaimmal. Ahhoz, hogy a fánk szalagos legyen a fánkot mélyedéses oldalával lefelé kezdem sütni, fedő alatt, majd, ha az alsó fele megsült, akkor megfordítom és már fedő nélkül sütöm meg a másik felét – azoban ha túl sokáig sütjük a fánkokat így megfordítva, akkor egy idő után eltűnik a szalag, mert átsül a szalagos rész is, erre is figyeljünk. Továbbra se legyen sütés közben túl forró az olaj, hogy átsüljön a fánk rendesen. Annyi fánkot süssünk egyszerre, amennyi kényelmesen elfér a serpenyőben.

        1. Papírszalvétára szedjük a fánkokat, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj. Porcukorral, lekvárral, vagy pudinggal, olvasztott csokival is kínálhatjuk.

      Túrós csöröge

      egyszerű szalagos fánk recept

      Amerikai fánk recept

       

      Vélemény, hozzászólás?

      Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

      vegán babos egytálétel
      Egyszerű ételek
      Mesi

      Vegán babos egytálétel

      Egyszerű, de nagyszerű vegán babos egytálétel recept. kb 15 perc alatt kész van. Nagyon finom, kellemes, laktató, de mégis könnyed étel. Egy gyors ebédnek, esetleg vacsorának tökéletes. Bármilyen zöldséggel variálható ez a vegán egytálétel,

      Tovább olvasom >
      gyümölcsös muffin recept
      Édes sütemények
      Mesi

      Gyümölcsös muffin

      Egyszerű, gyors muffin alapreceptem, amit most gyümölcsökkel készítettem el. Nagyon finom, könnyű vaníliás, friss… Használhatunk friss vagy mirelit gyümölcsöket, vagy befőtteket is pl. meggy, barack .

      Tovább olvasom >