gesztenyés torta recept

Gesztenyés torta ( gesztenye torta )

Nagyon sok szülinapra elkészítettük már ezt a finom, könnyű gesztenyés vagy gesztenye tortát. Anyukám alkotta meg ezt a receptet mindannyiunk örömére. 16 szeletes torta készül a megadott mennyiségből, vagy 20 vékonyabb szelet. 

Kétféle receptet osztok meg egy főzött és egy főzés nélküli mascarpone krémet. 

Természetesen gesztenyés süteményt is lehet készíteni a receptből, csak egy nagyobb téglalap alakú tepsibe süssük meg a piskótát és egy rétegben kenjük rá a krémet. Rombusz, vagy tetszőleges formára szeleteljük, de visszatérve a tortához, íme a recept.

GESZTENYÉS TORTA RECEPT:

A piskóta recept:

  • 10 db tojás
  • 10 evőkanál cukor
  • 10 evőkanál liszt
  • csipet só
  • ha kakaós piskótát szeretnénk készíteni, akkor 8 evőkanál liszt a 10 evőkanál helyett és 2-3 evőkanál kakaópor kerül még bele a piskóta masszába

1, Főzött gesztenyekrém recept:

  • 0,5 l tej
  • 5 csapott evőkanál liszt vagy vaníliás pudingpor
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 15 – 25 dkg porcukor ízlés szerint – először próbáljuk ki a kevesebbel és utána adagoljuk ízlés szerint.
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 500 g (2 csomag ) gesztenye massza  (1,5 csomag a krémbe és fél csomag a díszítéshez)
  • díszítéshez: a megmaradt fél csomag gesztenye masszából lehet golyókat formálni, vagy, meggyel, tejszínhabbal is lehet díszíteni.

2. Főzés nélküli gesztenyés krém recept: 

  • 40-500 g ( 2 csomag )  gesztenyepüré
  • 3-4 dl felvert habtejszín
  • 2 csomag habfixáló
  • porcukrot ízlés szerint. kb 100 g

Mascarponés gesztenyekrém recept>>

GESZTENYÉS TORTA ELKÉSZÍTÉSE:

  1. 1, A sütőt előmelegítem 180°C-ra.
  2. A piskótát készítjük el először. A 10 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük és robotgéppel kemény habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a 10 evőkanál cukrot és tovább verjük a habot. Majd a tojások sárgáját tesszük hozzá, közben folyamatosan keverjük tovább a robotgéppel. Végül a 10 evőkanál lisztet (vagy a kakaóval elkevert lisztet) tesszük hozzá apránként, miközben szintén folyamatosan keverjük robotgéppel. – és kész a nyers piskóta.- Ez a legegyszerűbb elkészítése a piskótának.  Tehát egy nagy tálban először a tojások fehérje – azután cukor- tojások sárgája – liszt. Így nem kell két  külön tálban készíteni a fehérjét meg a sárgáját, csak egy tálban „dolgozunk” és nagyon jó levegős piskótát kapunk így is. Arra ügyeljünk, hogy az elején nagyon jó kemény habbá  verjük a tojásfehérjét. 
  3.  Az elkészített nyers piskótamasszát egy kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába tesszük. 180°C- ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál nagyjából 20-25 perc alatt (sütőtől is függ) készre sütjük. A lényeg, a nem sütőporos piskóta sütésénél, hogy az első 15 percben NE nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a piskóta. Utána már nézhetjük és villával megszúrva ellenőrizzük, hogy átsült e a belseje. – ha nem ragad rá a tészta, akkor átsült. (ha valaki fél, hogy összeesik a tészta, tehet bele 1 teáskanál sütőport)
  4. Ha megsült a piskóta,  lekapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk a sütő ajtaját résnyire és bent hagyjuk kicsit hűlni a piskótát, majd kivesszük és hagyjuk tovább hűlni. Ezalatt a elkészítjük a besamelt a gesztenyés krémhez.
  5. A besamel: 1/2 liter tejben elkeverünk 5 evőkanál lisztet és alacsony lángon sűrű besamelt főzünk, mintha sűrű tejbegrízt készítenénk, csak lisztet használunk. Aki nem akar lisztet használni, az főzzön a 1/2 liter tejből a pudingporral egy sűrű pudingot. Ez a besameles vagy pudingos rész könnyíti a tömény gesztenyemasszát. A kész besamelt vagy pudingot is hűlni hagyjuk ( a besamelt/pudingot a piskóta készítés előtt is megcsinálhatjuk, hogy addig is hűljön )
  6. A vajat és a cukrot egy tálban a robotgéppel habosra keverjük. Majd hozzátesszük a 1,5 csomag lereszelt gesztenye masszát és a vaníliás cukrot. Ezt a vajas gesztenyekrémet a kihűlt besamelhez/pudinghoz adjuk és az egészet összekeverjük. – kész a gesztenyés krém
  7. A kihűlt piskótát 3 egyenlő részre vágjuk, tehát 3 tortalapunk lesz. Egy szép tálra helyezzük az alsó lapot, majd a gesztenyés krém 1/3 – át egyenletesen rákenjük. Utána tesszük a második piskótalapot, majd megint ugyanannyi krém. Végül a harmadik piskótalap és a maradék krém, de már vékonyabban kenjük a krémet a tetejére és az oldalát is teljesen bekenjük egy kés segítségével.
  8.  Díszítésnek a maradék fél csomag masszából kis gesztenyegolyókat gyúrunk és a torta tetejét díszítjük vele. Tálalás előtt tejszínhabot is tehetünk rá. Kész is a gesztenyés tortánk 🙂

gesztenyés süti recept

  • 5-6 tojásos piskótátgesztenyés rolád készítsünk. Piskótatekercs elkészítésének leírása: itt
  • (35×35 vagy 40x40cm-es tepsit használjunk)
  • A krémhez 250g  gesztenyepürét, 2 dl habtejszínt felverve, 1 csomag habfixálót,  porcukrot ízlés szerint ( kb 5-10 dkg ) használjunk. Tehetünk bele rum aromát is. Keverjük össze a krémet és tegyük a kihűlt piskótára, tekerjük fel szorosan. Majd a feltekert roládot is vonjuk be a krémmel.
  • Opcionálisan: a  tetejére tehetünk  olvasztott csokit ( 1-2 táblával ) vagy tejszínhabot ízlés szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük