Nagyon sok szülinapra elkészítettük már ezt a finom, könnyű gesztenye tortát. Anyukám alkotta meg ezt a receptet mindannyiunk örömére. 16 szeletes torta készül a megadott mennyiségből, vagy 20 vékonyabb szelet.

Természetesen gesztenyés süteményt is lehet készíteni a receptből, csak egy nagyobb téglalap alakú tepsibe süssük meg a piskótát és egy rétegben kenjük rá a krémet. Rombusz, vagy tetszőleges formára szeleteljük. Visszatérve a tortához, íme a recept.

Gesztenye torta recept, hozzávalók:

A piskóta recept:

  • 10 db tojás
  • 10 evőkanál cukor
  • 10 evőkanál liszt
  • csipet só
  • ha kakaós piskótát szeretnénk készíteni, akkor 8 evőkanál liszt a 10 evőkanál helyett és 2-3 evőkanál kakaópor

A gesztenyés krém recept:

  • 0,5 l tej
  • 5 csapott evőkanál liszt vagy vaníliás pudingpor
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 15 – 25 dkg porcukor ízlés szerint – először próbáljuk ki a kevesebbel és utána adagoljuk ízlés szerint.
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 csomag gesztenye massza (1,5 csomag a krémbe és fél csomag a díszítéshez)
  • díszítéshez: a fél csomag gesztenye masszából lehet golyókat formálni, vagy, meggyel,, tejszínhabbal is lehet díszíteni.

Gesztenye torta elkészítése:

  1. 1, A sütőt előmelegítem 180°C-ra.
  2. A piskótát készítjük el először. A 10 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük és robotgéppel kemény habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a 10 evőkanál cukrot és tovább verjük a habot. Majd a tojások sárgáját tesszük hozzá, közben folyamatosan keverjük a robotgéppel. Végül a 10 evőkanál lisztet (vagy a kakaóval elkevert lisztet) tesszük hozzá apránként, miközben szintén folyamatosan keverjük robotgéppel. – és kész a nyers piskóta.- Ez a LEGEGYSZERŰBB PISKÓTA KÉSZÍTÉS. Tehát egy nagy tálban először a tojások fehérje – azután cukor- tojások sárgája – liszt. Nem kell így két tálban külön készíteni a fehérjét meg a tojásos lisztes masszát, Tapasztalatom szerint teljesen felesleges, mert így csak egy tálban “dolgozunk” és nagyon jó levegős piskótát kapunk így is.
  3.  Az elkészített nyers piskótamasszát egy kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába tesszük. 180°C–ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál kb 20-25 perc alatt (sütőtől is függ) készre sütjük. A lényeg, a nem sütőporos piskóta sütésénél, hogy az első 15 percben NE nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a piskóta. Utána már nézhetjük és villával megszúrva ellenőrizzük, hogy átsült e a belseje. – ha nem ragad rá a tészta, akkor átsült. (ha valaki fél, hogy összeesik a tészta, tehet bele 1 teáskanál sütőport)
  4. Ha megsült a piskóta, rögtön kivesszük a sütőből, egy alátétet teszünk a tepsi alá és hűlni hagyjuk. Amíg hűl a piskóta, addig elkészítjük a besamelt a gesztenyés krémhez.
  5. A besamel: 1/2 liter tejben elkeverünk 5 evőkanál lisztet és alacsony lángon sűrű besamelt főzünk, mintha sűrű tejbegrízt készítenénk, csak lisztet használunk. Aki nem akar lisztet használni, az főzzön a 1/2 liter tejből a pudingporral egy sűrű pudingot. Ez a besameles vagy pudingos rész könnyíti a tömény gesztenyemasszát. A kész besamelt vagy pudingot is hűlni hagyjuk ( a besamelt/pudingot a piskóta készítés előtt is megcsinálhatjuk, hogy addig is hűljön )
  6. A vajat és a cukrot egy tálban a robotgéppel habosra keverjük. Majd hozzátesszük a 1,5 csomag lereszelt gesztenye masszát és a vaníliás cukrot. Ezt a vajas gesztenyekrémet a kihűlt besamelhez/pudinghoz adjuk és az egészet összekeverjük. – kész a gesztenyés krém
  7. A kihűlt piskótát 3 egyenlő részre vágjuk, tehát 3 tortalapunk lesz. Egy szép tálra helyezzük az alsó lapot, majd a gesztenyés krém 1/3 – át egyenletesen rákenjük. Utána tesszük a második piskótalapot, majd megint ugyanannyi krém. Végül a harmadik piskótalap és a maradék krém, de már vékonyabban kenjük a krémet tetejére és az oldalát is teljesen bekenjük egy kés segítségével.
  8.  Díszítésnek a maradék fél csomag masszából kis gesztenyegolyókat gyúrunk és a torta tetejét díszítjük vele. Tálalás előtt tejszínhabbal is díszíthetjük . – Kész is a gesztenyés tortánk 🙂