Nagyon sok szülinapra elkészítettük már ezt a finom, könnyű gesztenyés vagy gesztenye tortát. Anyukám alkotta meg ezt a receptet mindannyiunk örömére. 16 szeletes torta készül a megadott mennyiségből, vagy 20 vékonyabb szelet.
Kétféle receptet osztok meg egy főzött és egy főzés nélküli mascarpone krémet.
Természetesen gesztenyés süteményt is lehet készíteni a receptből, csak egy nagyobb téglalap alakú tepsibe süssük meg a piskótát és egy rétegben kenjük rá a krémet. Rombusz, vagy tetszőleges formára szeleteljük, de visszatérve a tortához, íme a recept.
GESZTENYÉS TORTA RECEPT:
A piskóta recept:
- 10 db tojás
- 10 evőkanál cukor
- 10 evőkanál liszt
- csipet só
- ha kakaós piskótát szeretnénk készíteni, akkor 8 evőkanál liszt a 10 evőkanál helyett és 2-3 evőkanál kakaópor kerül még bele a piskóta masszába
1, Főzött gesztenyekrém recept:
- 0,5 l tej
- 5 csapott evőkanál liszt vagy vaníliás pudingpor
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 15 – 25 dkg porcukor ízlés szerint – először próbáljuk ki a kevesebbel és utána adagoljuk ízlés szerint.
- 1 cs. vaníliás cukor
- 500 g (2 csomag ) gesztenye massza (1,5 csomag a krémbe és fél csomag a díszítéshez)
- díszítéshez: a megmaradt fél csomag gesztenye masszából lehet golyókat formálni, vagy, meggyel, tejszínhabbal is lehet díszíteni.
2. Főzés nélküli gesztenyés krém recept:
- 40-500 g ( 2 csomag ) gesztenyepüré
- 3-4 dl felvert habtejszín
- 2 csomag habfixáló
- porcukrot ízlés szerint. kb 100 g
Mascarponés gesztenyekrém recept>>
GESZTENYÉS TORTA ELKÉSZÍTÉSE:
- 1, A sütőt előmelegítem 180°C-ra.
- A piskótát készítjük el először. A 10 db tojást szétválasztjuk, a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük és robotgéppel kemény habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a 10 evőkanál cukrot és tovább verjük a habot. Majd a tojások sárgáját tesszük hozzá, közben folyamatosan keverjük tovább a robotgéppel. Végül a 10 evőkanál lisztet (vagy a kakaóval elkevert lisztet) tesszük hozzá apránként, miközben szintén folyamatosan keverjük robotgéppel. – és kész a nyers piskóta.- Ez a legegyszerűbb elkészítése a piskótának. Tehát egy nagy tálban először a tojások fehérje – azután cukor- tojások sárgája – liszt. Így nem kell két külön tálban készíteni a fehérjét meg a sárgáját, csak egy tálban „dolgozunk” és nagyon jó levegős piskótát kapunk így is. Arra ügyeljünk, hogy az elején nagyon jó kemény habbá verjük a tojásfehérjét.
- Az elkészített nyers piskótamasszát egy kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába tesszük. 180°C- ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módnál nagyjából 20-25 perc alatt (sütőtől is függ) készre sütjük. A lényeg, a nem sütőporos piskóta sütésénél, hogy az első 15 percben NE nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a piskóta. Utána már nézhetjük és villával megszúrva ellenőrizzük, hogy átsült e a belseje. – ha nem ragad rá a tészta, akkor átsült. (ha valaki fél, hogy összeesik a tészta, tehet bele 1 teáskanál sütőport)
- Ha megsült a piskóta, lekapcsoljuk a sütőt, kinyitjuk a sütő ajtaját résnyire és bent hagyjuk kicsit hűlni a piskótát, majd kivesszük és hagyjuk tovább hűlni. Ezalatt a elkészítjük a besamelt a gesztenyés krémhez.
- A besamel: 1/2 liter tejben elkeverünk 5 evőkanál lisztet és alacsony lángon sűrű besamelt főzünk, mintha sűrű tejbegrízt készítenénk, csak lisztet használunk. Aki nem akar lisztet használni, az főzzön a 1/2 liter tejből a pudingporral egy sűrű pudingot. Ez a besameles vagy pudingos rész könnyíti a tömény gesztenyemasszát. A kész besamelt vagy pudingot is hűlni hagyjuk ( a besamelt/pudingot a piskóta készítés előtt is megcsinálhatjuk, hogy addig is hűljön )
- A vajat és a cukrot egy tálban a robotgéppel habosra keverjük. Majd hozzátesszük a 1,5 csomag lereszelt gesztenye masszát és a vaníliás cukrot. Ezt a vajas gesztenyekrémet a kihűlt besamelhez/pudinghoz adjuk és az egészet összekeverjük. – kész a gesztenyés krém
- A kihűlt piskótát 3 egyenlő részre vágjuk, tehát 3 tortalapunk lesz. Egy szép tálra helyezzük az alsó lapot, majd a gesztenyés krém 1/3 – át egyenletesen rákenjük. Utána tesszük a második piskótalapot, majd megint ugyanannyi krém. Végül a harmadik piskótalap és a maradék krém, de már vékonyabban kenjük a krémet a tetejére és az oldalát is teljesen bekenjük egy kés segítségével.
- Díszítésnek a maradék fél csomag masszából kis gesztenyegolyókat gyúrunk és a torta tetejét díszítjük vele. Tálalás előtt tejszínhabot is tehetünk rá. Kész is a gesztenyés tortánk 🙂
A főzés nélkül gesztenyés krémmel készített gesztenyés süti képei, recept bővebben>>
Készíthetünk a kakaós piskótából és gesztenyéskrémből gesztenyés roládot is. Ennél a receptnél tejszínes gesztenyés krémmel töltöttem a piskótát.
GESZTENYÉS ROLÁD RECEPT:
- 5-6 tojásos piskótát készítsünk. Piskótatekercs elkészítésének leírása: itt
- (35×35 vagy 40x40cm-es tepsit használjunk)
- A krémhez 250g gesztenyepürét, 2 dl habtejszínt felverve, 1 csomag habfixálót, porcukrot ízlés szerint ( kb 5-10 dkg ) használjunk. Tehetünk bele rum aromát is. Keverjük össze a krémet és tegyük a kihűlt piskótára, tekerjük fel szorosan. Majd a feltekert roládot is vonjuk be a krémmel.
- Opcionálisan: a tetejére tehetünk olvasztott csokit ( 1-2 táblával ) vagy tejszínhabot ízlés szerint.