Ez a süti alap nem kakaós csigának indult, hanem női szeszélyhez hasonló sütit akartam készíteni, de idő hiányában másnapra félretettem a tésztát. Aztán úgy alakult, hogy inkább kakaós péksütire vágyott a család, ezért – gondoltam legalább ezt is kipróbálom alapon – elkészült a sütőporos kakaós csiga.
Nagyon finom lett, ízlett, mint a hagyományos kelt tésztás kakaós csiga, de másabb, inkább sütisebb, porhanyósabb az állaga. A tészta pihentetése után, a hagyományossal ellentétben, itt a tepsiben történő további kelesztésre már nem kell időt szánni, rögtön mehetnek a csigák a sütőbe.
SÜTŐPOROS KAKAÓS CSIGA RECEPT
- tészta:
- 600 g liszt
- 2,5 dl tej (lehet több-kevesebb liszttől függ )
- 150 g vaj – a tésztába
- 120 g cukor
- 1 vaníliás cukor
- 4 db tojássárgája
- 2 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 20 g vaj – a töltelék alá
- töltelék: kb. 3 evőkanál kakaópor és ízlés szerint annyi porcukor, hogy elég édes legyen
- porcukor a szóráshoz
SÜTŐPOROS KAKAÓS CSIGA ELKÉSZÍTÉSE
- A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, cipóvá formázzuk, majd legalább félórát/órát pihentetjük a tésztát.
- A kakaóport összekeverjük annyi porcukorral, hogy megkóstolva elég édes legyen.
- Előmelegítjük a sütőt 180-200 fokra. A pihentetett tésztát enyhén lisztes felületen kinyújtjuk vékonyra. A töltelék alá való 2dkg vajat lágyra, kenhetőre olvasztjuk, majd megkenjük vele a tésztát. Rászórjuk egyenletesen a cukros-kakaót, majd szorosan feltekerjük a tésztát.
- Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a csigákat kellő távolságra egymástól. Előmelegített sütőben, 180-200 fokon, alsó-felső sütési módnál készre, barnára sütjük a kakaós csigákat. Amikor langyosra hűlt, megszórhatjuk porcukorral.
Tipp: A megmaradt tojásfehérjét fel lehet használni másik süti készítéséhez, pl. nagyon finom olasz mandulás habcsókot, amarettit süthetsz belőle.
A kakaós csigák helyett, készíthetünk fahéjas csiga változatot is.