sütőporos kakaós csiga

Sütőporos kakaós csiga

Ez a süti alap nem kakaós csigának indult, hanem női szeszélyhez hasonló sütit akartam készíteni, de idő hiányában másnapra félretettem a tésztát. Aztán úgy alakult, hogy inkább kakaós péksütire vágyott a család, ezért – gondoltam legalább ezt is kipróbálom alapon – elkészült a sütőporos kakaós csiga.

Nagyon finom lett, ízlett, mint a hagyományos kelt tésztás kakaós csiga, de másabb, inkább sütisebb, porhanyósabb az állaga. A tészta pihentetése után, a hagyományossal ellentétben, itt a tepsiben történő további kelesztésre már nem kell időt szánni, rögtön mehetnek a csigák a sütőbe.

SÜTŐPOROS KAKAÓS CSIGA RECEPT

  • tészta:
    • 600 g liszt
    • 2,5 dl tej (lehet több-kevesebb liszttől függ )
    • 150 g vaj – a tésztába
    • 120 g cukor
    • 1 vaníliás cukor
    • 4 db tojássárgája
    • 2 csipet só
    • 1 csomag sütőpor
  • 20 g vaj – a töltelék alá
  • töltelék: kb. 3 evőkanál kakaópor és ízlés szerint annyi porcukor, hogy elég édes legyen
  • porcukor a szóráshoz

SÜTŐPOROS KAKAÓS CSIGA ELKÉSZÍTÉSE

  1. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, cipóvá formázzuk, majd legalább félórát/órát pihentetjük a tésztát.
  2. A kakaóport összekeverjük annyi porcukorral, hogy megkóstolva elég édes legyen.
  3. Előmelegítjük a sütőt 180-200 fokra. A pihentetett tésztát enyhén lisztes felületen kinyújtjuk vékonyra. A töltelék alá való 2dkg vajat lágyra, kenhetőre olvasztjuk, majd megkenjük vele a tésztát. Rászórjuk egyenletesen a cukros-kakaót, majd szorosan feltekerjük a tésztát.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a csigákat kellő távolságra egymástól. Előmelegített sütőben, 180-200 fokon, alsó-felső sütési módnál készre, barnára sütjük a kakaós csigákat. Amikor langyosra hűlt, megszórhatjuk porcukorral.

Tipp: A megmaradt tojásfehérjét fel lehet használni másik süti készítéséhez, pl. nagyon finom olasz mandulás habcsókot, amarettit süthetsz belőle.

A kakaós csigák helyett, készíthetünk fahéjas csiga változatot is.

sütőporos kakaós csiga

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük