Gyorsan, könnyen elkészíthető fokhagymás tejfölös kenyérlángos-langalló. A jól bevált focaccia és pizza tészta receptem kenyérlángosként,vagy tejfölös pizzaként is nagyon bevált. Tudom, hogy általában krumplit is tesznek a hagyományos kenyérlángoshoz, de nekünk enélkül is hozta a megfelelő ízvilágot.
Kívül ropogós, belül puha tészta és finom borsos, fokhagymás, tejfölös alap. Sonkás vagy szalonnás, kolbászos, hagymás feltét. Tetején ropogósra sült sajt..,nagyon finom..
Fokhagymás tejfölös kenyérlángos, langalló recept:
- 500 g finomliszt
- 350 ml langyos-meleg víz
- 3 evőkanál olíva olaj/ napraforgó olaj +1 evőkanál a nyújtásnál
- 1 tasak 7 g. szárított élesztő vagy 25 g friss élesztő
- 1 csapott evőkanál só vagy 1,5 teáskanál só
- feltét:
- 1 közepes-nagy pohár tejföl, bele 2-3 zúzott fokhagyma gerezd, só, bors
- szalonna, vagy sonka, kolbász ízlés szerint, a darált főtt, füstölt húsvéti sonka is remek hozzá
- 1-2 vörös-vagy lilahagyma szeletelve
- nagyjából 250 g reszelt sajt a tetejére
Fokhagymás, tejfölös kenyérlángos, langalló elkészítése:
- A sót, lisztet egy mély tálba tesszük, a tetejére az élesztőt, arra a meleg vizet és az olajat tesszük. Az egészet jól összegyúrjuk, kicsit dagasszuk és legalább 1/2-1 órát kelni hagyjuk meleg helyen.
- Az átgyúrt tésztát rátesszük egy enyhén beolajozott 40x40cm-es nagy tepsire vagy két kisebb tepsibe tesszük. Kevés olajat a kezünkre öntve, a tepsi sarkai, szélei irányába egyenletesen széthúzkodjuk a kenyérlángos tésztát az ujjunkkal, tenyerünkkel. 1-2 percet vesz igénybe a nyújtás. Villával megszurkáljuk a tetejét.
- Utána tehetjük rá a tejfölös fokhagymás alapot és rá kedvünk szerinti feltéteket szalonnát, sonkát, kolbászt, szeletel hagymát és végül a sajtot.
- 200°C-os előmelegített sütőben, alsó-felső sütésnél megsütjük nagyjából 180-200°C-on. A lényeg, hogy átsüljön, belül puha legyen, a szélei és a sajt pedig ropogósra süljön rajta.
További pizza recept>>
További pizza recept>>