Gyorsan, könnyen elkészíthető fokhagymás tejfölös kenyérlángos. A jól bevált focaccia és pizza tészta receptem kenyérlángosként ( langalló ),vagy tejfölös pizzaként is nagyon jól sikerült. Tudom, hogy általában krumplit is tesznek a hagyományos kenyérlángoshoz, de nekünk enélkül is hozta a megfelelő ízvilágot.
Kívül ropogós, belül puha tészta és finom borsos, fokhagymás, tejfölös alap. Sonkás vagy szalonnás, kolbászos, hagymás feltét. Tetején ropogósra sült sajt..,nagyon finom..
Fokhagymás tejfölös kenyérlángos, langalló recept:
- 500 g liszt
- 350 ml langyos-meleg víz
- 3 evőkanál olíva olaj/ napraforgó olaj +1 evőkanál a nyújtásnál
- 1 tasak 7 g. szárított élesztő vagy 25 g friss élesztő
- 1 csapott evőkanál só vagy 1,5 teáskanál só
- feltét:
- 1 nagy pohár tejföl, bele 2-3 zúzott fokhagyma gerezd, só, bors
- szalonna, vagy sonka, kolbász ízlés szerint
- hagyma szeletelve
- ha sajtot is szeretnénk rá, akkor kb 250 g reszelt sajtot tegyünk rá
Fokhagymás, tejfölös kenyérlángos, langalló elkészítése:
- A sót, lisztet egy mély tálba tesszük, a tetejére az élesztőt, arra a meleg vizet és az olajat tesszük. Az egészet jól összegyúrjuk, kicsit dagasszuk és legalább 1/2 órát, de inkább 1-1,5 órát kelni hagyjuk meleg helyen.
- Kevés lisztet rászórunk egy üres tepsire. Az átgyúrt tésztát rátesszük egy 40x40cm-es nagy tepsire vagy két kisebb tepsibe tesszük. Kör alakúra is formázhatjuk 2 adagban… 1 evőkanál olajat a kezünkre öntve, a tepsi sarkai, szélei irányába egyenletesen széthúzkodjuk a kenyérlángos tésztát az ujjunkkal, tenyerünkkel.( A tészta alá nem kell olaj) 2-3 percet vesz igénybe a nyújtás. Villával megszurkáljuk.
- Utána tehetjük rá a tejfölös fokhagymás alapot és rá kedvünk szerinti feltéteket szalonnát, sonkát, kolbászt, szeletel hagymát és végül a sajtot.
- 200°C-os előmelegített sütőben, alsó-felső sütésnél megsütjük kb. 180-200°C-on,. A lényeg, hogy átsüljön, belül puha, szélei ropogósak és a sajt is ropogósra süljön rajta.