zöldséges bulgur recept

Zöldséges bulgur recept

 

Ízletes, színes, zöldséges bulgur. Receptje egyszerű, variálható az épp szezonális zöldségeknek megfelelően. Köretként pl. currys tejszínes csirkemellhez tálalva, vagy egytálételként is fogyaszthatjuk. A zöldségek mellett, a bulgur is egészséges.  A bulgur a lassan felszívódó szénhidrátokhoz tartozik, ezért cukorbetegek, diétázók is fogyaszthatják. Rostdús, vitaminokban és ásványianyagokban gazdag, íze a tarhonyához hasonlít.

A zöldségek variálhatók, de általában a hagyma-répa-cukkini-gomba kombóval készítem ezt a finom egytálételt, kiegészítve pl. kápia, vagy kaliforniai paprikával vagy más zöldségekkel. Remek ebéd vagy vacsora ötlet és viszonylag gyorsan elkészíthető étel.

Húsimádók kiegészíthetik egy kis kockára vágott csirkemellel, vagy ízlés szerint bármilyen hússal. Bulgur helyett pedig használhatunk kölest, vagy kuszkuszt. Zöldséges köles recept >>

ZÖLDSÉGES BULGUR RECEPT

  • 1-2 nagy levél fodros kel – lehet helyettesíteni, vagy elhagyható
  • 2 db kicsi cukkini
  • 2 db közepes répa
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 db nagyobb gomba
  • 1 nagy piros kaliforniai paprika
  • 25 -30 dkg bulgur
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál curry, csípős paprika őrlemény ízlés szerint – elhagyható
  • kevés kókuszzsír vagy növényi olaj a dinszteléshez
  • víz

ZÖLDSÉGES BULGUR KÉSZÍTÉSE

  1. A zöldségeket megmosom, a répát meghámozom, a gomba héját ha szép rajtahagyom, ha kell lehúzom. A répát vékony karikára vágom, a kelkáposzta leveleket kisebb csíkokra, a gombát, cukkinit, paprikát kisebb darabokra, a hagymát egészen kicsire aprítom.
  2. Kevés kókuszzsíron vagy olajon megdinsztelem, kicsit lepirítom a zöldségeket egy nagyobb, mélyebb edényben. ( Ha hússal készítjük, akkor először dinszteljük meg a húst és utána adjuk hozzá a zöldségeket.) Majd hozzákeverem a nyers bulgurt, kicsit átforgatom, utána felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje kb. 1-2 centivel. ( Lehet külön is főzni a bulgurt és utána hozzákeverni a dinsztelt zöldségekhez. )
  3. Sózom, borsozom, fűszerezem, átkeverem és fedő alatt alacsony-közepes lángon megfőzöm a zöldséges bulgurt. Gyakran nézegessük, keverjük át, kóstoljuk, fűszerezzük he kell még és ha szükséges öntsünk még hozzá apránként vizet és addig főzzük, míg a bulgur meg nem puhul. Ez az étel nem száraz, tehát hagyjunk neki egy kis szaftot, kicsit olyan „rizottósan” készítsük el. Másnap melegítve is finom. Jó étvágyat hozzá. 🙂 

 

zöldséges bulgur

Villámgyors paradicsomos bulgur recept >>

zöldséges köles

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük