Könnyű, gyors paradicsomos bulgur recept. Köretként pl. currys tejszínes csirkemellhez, házi gyroshoz kínálva, vagy könnyű egytálételként is fogyaszthatjuk. Ha nincs sok időnk az ételkészítésre és már unjuk a hagyományos köreteket, próbáld ki ezt!
A bulgur tulajdonképpen búzatöret, hasonló az állaga mint a rizsnek, de ízre inkább a tarhonyára hasonlít. Közel-keleti és a török konyha kedvelt körete. A bulgur tápláló, rostdús, vitaminokban (B, E ), ásványi anyagokban (kálium, magnézium, vas, folsav ) gazdag étel. Diétázók és cukorbetegek is fogyaszthatják.
GYORS PARADICSOMOS BULGUR RECEPT
- 1 bögre bulgur
- 1,5 bögre forró víz
- 2 db közepes érett paradicsom
- 2 evőkanál olíva olaj
- só, bors
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 marék apróra vágott friss bazsalikomlevél
PARADICSOMOS BULGUR KÉSZÍTÉSE
- A bulgurt beleöntjük egy mély zárható tetejű tálba, ami bírja a hőt. Kevés sót adunk a bulgurhoz.
- A vízforralóban megmelegítjük a vizet és másfél bögre forró vízzel leöntjük a bulgurt., lefedjük az edény tetejét és 20 percig állni hagyjuk, hogy a bulgur megszívja magát a forró vízzel és megpuhuljon.
- Ameddig párolódik a bulgur, addig összevágjuk kis kockákra a paradicsomot, felaprítjuk a bazsalikomot.
- Amint megpuhult a bulgur, magába szívta az összes vizet, akkor hozzákeverjük az olívaolajat , borsozzuk, sózzuk, ha még szükséges, adjuk hozzá a paradicsomot, reszelt fokhagymát és a bazsalikomlevelet. Kihűlve hűtőben tároljuk.
Tipp:
- Forrázás helyett főzhetjük is bulgurt kétszeres mennyiségű vízben.
- Bazsalikom helyett apróra vágott petrezselymet is keverhetünk a salátához.
- Fokhagymát is helyettesíthetjük apróra vágott nyers hagymával, meg is dinsztelhetjük, ha úgy szívesebben fogyasztjuk.
Paradicsommal, petrezselyemmel és dinsztelt hagymával készítve klasszikus török rizst készíthetsz, ami tökéletes köret egy ízletes házi gyros mellé.