Keresés
nehéz sós teasütemény

Nehéz sós teasütemény

Nagyon kedvelek mindenféle sós ropogóst, sütit, de eddig ezt a fajta sós aprósüteményt általában csak boltban, cukrászdában vásároltam, valahogy nálunk inkább pogácsa, sajtos rúd készült, pedig ezt a sós sütit is olyan egyszerű elkészíteni. Talán csak abban tér el például a sajtos rúdtól, hogy több tojássárgája kell a tésztába és tejföl helyett tejszínt használunk, sütőpor pedig egyáltalán nem kell a recepthez. Nem is az a légies süti, hanem igazi, finom, omlós nehéz sós teasütemény.

Nehéz sós teasütemény recept:

  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 3 csapott teáskanál só
  • 130-150 ml tejszín ( 20-30%-os tejszín )
  • tetejére:
  • a megmaradt tojásfehérje vagy 1 db egész tojás
  • 5-10 dkg reszelt sajt, pár evőkanál szezámmag, köménymag, mák, lenmag ízlés szerint.

Nehéz sós teasütemény készítése:

  1. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, sót, tejszínt és egynemű tésztává gyúrjuk gyors mozdulatokkal. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe pihentetjük legalább egy órát.
  2. Minimálisan lisztezett felületen, kinyújtjuk a hűvös tésztát kb 1,5 cm vastagságúra és felszeleteljük kis négyzetekre, téglalap, vagy rombusz formára ízlés szerint. Óvatosan, lassan csíkozzuk a tésztát, hogy ne tekeredjen fel. ( Van aki a tészta összedolgozása után kb 30 perce a fagyasztóba teszi kinyújtott állapotban a tésztát, majd kis felengedés után szeleteli. Én inkább csak a hűtőbe teszem.) Megkenjük a tésztát a tojásfehérjével vagy egy egész felvert tojással és megszórjuk így egyben a különböző magokkal, sajttal. Érdemes egymás mellett több sort azonos maggal, sajttal szórni.
  3. Előmelegítjük a sütőt 190-200 °C-ra. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a sütiket és készre, aranybarnára sütjük nagyjából 15-20 perc alatt – sütőtől, hőfoktól függ. Én általában alsó-felső sütési módnál szoktam sütni. ezt a sós aprósüteményt is.
NEHÉZ Sós teasütemény

Omlós, zsíros pogácsa recept >>

3 Responses

  1. Ma sütöm màsodjàra,termèszetesen dupla adagot!tanulva a mùltkori hibàból😂nagyon szèpen köszönöm,isteni a recept🥰😇🤗😘

    1. Szia, nyersen a hűtőben szeintem 1-2 napig biztos, megsütve pár napig biztos, de folpackban puhulni fog.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

amerikai palacsinta recept
Édes sütemények
Mesi

Gyors amerikai palacsinta recept

Igazán finom, könnyű, gyors amerikai palacsinta. juharsziruppal. Egyszerű recept. 5 perc alatt összeállítható a tészta és már süthetjük is… Nagyobb adagnál duplázzuk a mennyiséget.

Tovább olvasom >
káposztás tekercs leveles tésztából
Sós sütemények
Mesi

Káposztás tekercs leveles tésztából

Aki szereti a káposztás ételeket, az próbálja ki ezt a káposztás tekercset leveles tésztából. Finom borsos-káposztás sör-borkorcsolya. Gyorsan elkészül, pláne ha esetleg több káposztát dinszteltünk le előzőleg és maradt a hűtőben, fagyasztóban egy adag belőle.

Tovább olvasom >
kakaós banános zabkása
Egyszerű ételek
Mesi

Kakaós zabkása

Finom kakaós zabkása, chia maggal, banánnal, kókusszal, pár szem mandulával és ízlés szerint kis fahéjjal. Előző este összeállítottam, egy éjszaka magába szívta a nedvességet, másnap reggel kész is,

Tovább olvasom >
krémes rizskoch recept rizskók rizsfelfujt
Édes sütemények
Mesi

Krémes rizskoch recept

Finom citromos, vaníliás krémes rizskoch. Sok tejjel, tojással családi kiszerelésben készül finom házi baracklekvárral. Könnyen elkészíthető recept.

Tovább olvasom >