Őszi – téi napokon, amikor sütőtököt sütök, a legédesebb részét megesszük frissen, melegében, vagy sütőtökös piskóta/ süti készül belőle, aznap vagy másnap.
Nagyon egyszerű 10 perc alatt összerakható kevert sütőtökös piskóta recept. Gazdag, narancsos, fahéjas ízvilággal, nem száraz, könnyű, de mégis szaftos süti. Persze lehet narancs, fahéj nélkül is készíteni, vagy darált dióval, mogyoróval gazdagítani.
A sütőtökös sütemény gyerekeknek is tökéletes finomság és persze sütőtökös muffin is készülhet belőle. Kirándulásra is vihetjük magunkkal, de suliban uzsonnaként is megállja a helyét. Krémet is készíthetünk hozzá akkor mutatós, gazdag desszert lesz belőle.
Torta formában sütve, remek sütőtökös torta alap Akár halloween bulira, partikra is igazán stílszerű vendégváró, halloween süti recept.
Ezt a sütit még azok is szeretik, akik utálják a sütőtök jellegzetes ízét, mivel a süteményben ezt nem lehet érezni. Aki szereti a répatortát, annak is érdemes elkészíteni. Mindig sült és nem nyers sütőtököt használok a recepthez, amit előző nap is megsüthetünk és felhasználásig hűtőbe teszünk..
Ha nagy sütőtököt sütünk, abból finom sütőtökkrémlevest is készíthetünk 20 perc alatt.
Sütőtökös piskóta recept:
- 300 g sült, héjából kivett sütőtök
- 5 db tojás
- 300 g liszt
- 200 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 narancs héja reszelve
- 1/2 citrom héja reszelve
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál mézeskalács fűszer ( elhagyható )
- 1 cs. sütőpor
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 közepesen nagy narancs leve
- 10-12 dkg olvasztott, de nem forró vaj/margarin
- krém recept: Halloween süti receptnél található
Sütőtökös piskóta elkészítése:
- A sütőben puhára sült sütőtök minél édesebb részéből 300g sütőtököt félre teszünk és hűlni hagyjuk – előző nap is megsüthetjük.
- A tojásokat, a cukorral egy nagyobb keverőtálban krémesre, világosra verjük egy robotgéppel. Minden további hozzávalóval alaposan elkeverjük, a sütőtököt villával áttörve adjuk hozzá és a sütőporos, szódabikarbónás lisztet keverjük hozzá a legvégén. Az egészet homogénre keverjük a robotgéppel.
- Előmelegítem a sütőt 170°C-ra. Egy kb 25-30 cm-es tepsibe ( tortánál: 24,26 cm átmérőjű legyen ) sütőpapírt teszek. Beleöntöm a sütőtökös masszát.
- 170°C-on, alsó-felső sütési módnál kb 40-45 perc alatt készre sütöm. A lényeg, hogy lassan, alacsonyabb hőmérsékleten süljön, mivel a sütőtök sok nedvességet tartalmaz, ezért fontos, hogy belül is, alul is átsüljön a tészta. Villát beleszúrva ellenőrizzük ezt,, ha nem tapad rá sehol a tészta, akkor kész. Muffin készítésnél a kis papír kapszlikba töltöm a nyers tésztát. A felénél, kétharmadánál többet ne töltsünk bele. A muffinok sütési ideje rövidebb.
- Porcukorral meghintve, vagy krémmel megkenve, szeleteljük, tálaljuk.
Nagy tepsiben is süthetjük és megkenhetjük például narancsos-fahéjas mascarpone krémmel.
Narancsos sütőtökös piskóta mascarpone krémmel
A krémhez: 500 dkg mascarponéhoz 15 dkg porcukrot adtam, 3 evőkanál narancslevet és pici fahéjat. Ízlés szerint még lehet lazítani a krémet 1 dl felvert tejszínnel.