Boltban vásárolt kakaós csiga helyett, egyszerű otthon készíthető recept. A kelesztést leszámítva gyorsan elkészíthető, finom, kívül ropogós, belül puha, foszlós kakaós csiga. Nem utolsó sorban: tartósítóktól, különböző adalékanyagoktól mentes péksüti.
Általában nem esszük meg egyszerre, vagy másnap a kakaós csigákat, ezért lefagyasztom őket és pl a suliba uzsonnára csomagolom. Kora reggel előveszem és magától szépen felenged, persze nem egymásra pakolva hanem egymás mellé téve. Mikróba is felengedhetjük, a legalacsonyabb fokozaton darabonként 1,5 percet számolva. A lényeg, hogy ne túl nagy hő érje hirtelen és sokáig, mert akkor más állaga lesz, nem friss, ropogós, ahogy eltettük.
KAKAÓS CSIGA RECEPT:
- 50 dkg liszt
- 7 dkg vaj/margarin
- 3 csapott evőkanál cukor + 1 zacskó vaníliás cukor
- 1/2 teáskanál só
- 1 bögre tej (2,5 dl)
- 1 db tojássárgája
- 1 csomag instant élesztő (7-9 g ) vagy 2,5 dkg friss élesztő
- töltelék:
- 5 dkg vaj (szoba hőmérsékletű, lágy, ujjainkkal kenhető, de nem folyós)
- 15 dkg cukor
- 1-2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
- kb. 1 dl tej a kész csigákra kanalazva, rögtön a sütőből kivéve (de ez elhagyható)
- porcukor a tetejére
KAKAÓS CSIGA ELKÉSZÍTÉSE:
- A lisztet egy mély tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe szórom a 3 evőkanál cukrot és az instant élesztőt. A felmelegített, langyos tejet ráöntöm az élesztőre. ( friss élesztőt használva a langyos cukros tejhez morzsoljuk hozzá az élesztőt, kicsit felfut az élesztő és utána öntsük a liszthez. )A tálba teszem még az összes többi hozzávalót, a tölteléken kívül és összekeverem, dagasztom pár percig.
- Pihenni, keleszteni hagyom minimum 40-60 percet. Utána minimálisan lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát nagyjából 40×40 cm-es nagyságúra. Az ujjaimmal elkenem a kinyújtott tésztán az 5 dkg vajat és megszórom a kakaóval összekevert cukorral.
- Szorosan feltekerjük, és 2-3 cm vastagságú szeletekre vágjuk, egy éles késsel. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kakaós csigákat, egymáshoz nem túl közel. 15 percig még tovább pihennek a tepsiben, ezalatt előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
- 15 perc pihentetés után betesszük az előmelegített sütőbe és 180°C-on alsó-felső sütésnél kb. 25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve még forrón, egy-egy teáskanál tejet locsolok a kakaós csigákra, ezt rögtön magukba szívják és még finomabb lesz a végeredmény – de ez elhagyható.
A suliban uzsonnára vagy tízóraira gyümölcs, szendvics mellé, kirándulásra is szuper házi nasi,..
2 Responses
Nagyon jó recept
Sűrűn szoktam készíteni!
Gyerekek,unokák szeretik!
Köszönöm a visszajelzést,nagyon örülök, hogy bevált a recept.