kakaós csiga recept

Kakaós csiga

Boltban vásárolt kakaós csiga helyett, egyszerű otthon készíthető recept. A kelesztést leszámítva gyorsan elkészíthető, finom, kívül ropogós, belül puha, foszlós kakaós csiga. Nem utolsó sorban: tartósítóktól, különböző adalékanyagoktól mentes péksüti.

Általában  nem esszük meg egyszerre, vagy másnap a kakaós csigákat, ezért lefagyasztom őket és pl a suliba uzsonnára csomagolom. Kora reggel előveszem és magától szépen felenged, persze nem egymásra pakolva hanem egymás mellé téve. Mikróba is felengedhetjük, a legalacsonyabb fokozaton darabonként 1,5 percet számolva. A lényeg, hogy ne túl nagy hő érje hirtelen és sokáig, mert akkor más állaga lesz, nem friss, ropogós, ahogy eltettük.

KAKAÓS CSIGA RECEPT:

  • 50 dkg liszt
  • 7 dkg vaj/margarin
  • 3 csapott evőkanál cukor + 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1/2  teáskanál só
  • 1 bögre tej (2,5 dl)
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csomag instant élesztő (7-9 g ) vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • töltelék:
  • 5 dkg vaj (szoba hőmérsékletű, lágy, ujjainkkal kenhető, de nem folyós)
  • 15 dkg cukor
  • 1-2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor 
  • kb. 1 dl tej a kész csigákra kanalazva, rögtön a sütőből kivéve (de ez elhagyható)
  • porcukor a tetejére

KAKAÓS CSIGA ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A lisztet egy mély tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe szórom a 3 evőkanál cukrot és az instant élesztőt. A felmelegített, langyos tejet ráöntöm az élesztőre. (  friss élesztőt használva a langyos cukros tejhez morzsoljuk hozzá az élesztőt, kicsit felfut az élesztő és utána öntsük a liszthez. )A tálba teszem még az összes többi hozzávalót, a tölteléken kívül és összekeverem, dagasztom pár percig.
  2. Pihenni, keleszteni hagyom minimum 40-60 percet. Utána minimálisan lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát nagyjából 40×40 cm-es nagyságúra. Az ujjaimmal elkenem a kinyújtott tésztán az 5 dkg vajat és megszórom a kakaóval összekevert cukorral.
  3. Szorosan feltekerjük, és 2-3 cm vastagságú szeletekre vágjuk, egy éles késsel. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kakaós csigákat, egymáshoz nem túl közel.  15 percig még tovább pihennek a tepsiben, ezalatt előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  4. 15 perc pihentetés után betesszük az előmelegített sütőbe és 180°C-on alsó-felső sütésnél kb. 25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve még forrón, egy-egy teáskanál tejet locsolok a kakaós csigákra, ezt rögtön magukba szívják és még finomabb lesz a végeredmény – de ez elhagyható.

kakaós csiga recept

kakaós csiga

kakaós tekercs

A suliban uzsonnára vagy tízóraira gyümölcs, szendvics mellé, kirándulásra is szuper házi nasi,..

házi kelt kakaós csiga recept

2 Responses

  1. Nagyon jó recept
    Sűrűn szoktam készíteni!
    Gyerekek,unokák szeretik!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

áfonyás sajttorta
Édes sütemények
Mesi

Áfonyás sajttorta

Áfonyás sajttorta – egyszerűen mennyei ez a sütemény. Finom, krémes lágy torta, alul keksz piskótával, a tetején pedig 5 perc alatt elkészíthető házi áfonya lekvárral.

Tovább olvasom >
csőben sült brokkoli
Egyszerű ételek
Mesi

Csőben sült brokkoli

Csőben sült brokkoli recept besamel mártással. Nagyon finom krémes, sajtos sült brokkoli önmagában vagy köretként fogyasztva pl. sült hússal., ropogós pirítóssal.

Tovább olvasom >
kókuszgolyó meggyes-gyors-süti
Édes sütemények
Mesi

Meggyes Kókuszgolyó

Ez egy meggyes változata a kókuszgolyónak, ezt is nagyon szeretjük. A gyerekeknek kihagyom belőle a meggyet, de a meggylé így is bekerül a tésztájába.

Tovább olvasom >