kakaós csiga recept

Kakaós csiga

Boltban vásárolt kakaós csiga helyett, egyszerű otthon készíthető recept. A kelesztést leszámítva gyorsan elkészíthető, finom, kívül ropogós, belül puha, foszlós kakaós csiga. Nem utolsó sorban: tartósítóktól, különböző adalékanyagoktól mentes péksüti.

Általában  nem esszük meg egyszerre, vagy másnap a kakaós csigákat, ezért lefagyasztom őket és pl a suliba uzsonnára csomagolom. Kora reggel előveszem és magától szépen felenged, persze nem egymásra pakolva hanem egymás mellé téve. Mikróba is felengedhetjük, a legalacsonyabb fokozaton darabonként 1,5 percet számolva. A lényeg, hogy ne túl nagy hő érje hirtelen és sokáig, mert akkor más állaga lesz, nem friss, ropogós, ahogy eltettük.

KAKAÓS CSIGA RECEPT:

  • 50 dkg liszt
  • 7 dkg vaj/margarin
  • 3 csapott evőkanál cukor + 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1/2  teáskanál só
  • 1 bögre tej (2,5 dl)
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csomag instant élesztő (7-9 g ) vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • töltelék:
  • 5 dkg vaj (szoba hőmérsékletű, lágy, ujjainkkal kenhető, de nem folyós)
  • 15 dkg cukor
  • 1-2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor 
  • kb. 1 dl tej a kész csigákra kanalazva, rögtön a sütőből kivéve (de ez elhagyható)
  • porcukor a tetejére

KAKAÓS CSIGA ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A lisztet egy mély tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe szórom a 3 evőkanál cukrot és az instant élesztőt. A felmelegített, langyos tejet ráöntöm az élesztőre. (  friss élesztőt használva a langyos cukros tejhez morzsoljuk hozzá az élesztőt, kicsit felfut az élesztő és utána öntsük a liszthez. )A tálba teszem még az összes többi hozzávalót, a tölteléken kívül és összekeverem, dagasztom pár percig.
  2. Pihenni, keleszteni hagyom minimum 40-60 percet. Utána minimálisan lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát nagyjából 40×40 cm-es nagyságúra. Az ujjaimmal elkenem a kinyújtott tésztán az 5 dkg vajat és megszórom a kakaóval összekevert cukorral.
  3. Szorosan feltekerjük, és 2-3 cm vastagságú szeletekre vágjuk, egy éles késsel. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kakaós csigákat, egymáshoz nem túl közel.  15 percig még tovább pihennek a tepsiben, ezalatt előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  4. 15 perc pihentetés után betesszük az előmelegített sütőbe és 180°C-on alsó-felső sütésnél kb. 25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve még forrón, egy-egy teáskanál tejet locsolok a kakaós csigákra, ezt rögtön magukba szívják és még finomabb lesz a végeredmény – de ez elhagyható.

kakaós csiga recept

kakaós csiga

kakaós tekercs

A suliban uzsonnára vagy tízóraira gyümölcs, szendvics mellé, kirándulásra is szuper házi nasi,..

házi kelt kakaós csiga recept

2 Responses

  1. Nagyon jó recept
    Sűrűn szoktam készíteni!
    Gyerekek,unokák szeretik!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük