Keresés
palacsinta alaprecept

Palacsinta alaprecept

Igazából a palacsintát és a legtöbb receptet én is , mint sokan, érzésből készítem, vagyis nem méregetek, csak valahogy a szokásos állagúra készítem. A palacsinta alaprecept kedvéért lemértem most mindent. Mi inkább a vékonyabb palacsintákat kedveljük jó sok töltelékkel.

Lehet édesen, sósan készíteni, az édes változatnál mindig teszek vaníliát a tésztába.  Van amikor csak tejből, víz nélkül készítem a tésztát, akkor 1 l tejet használok a 400 g liszthez. 

Palacsinta recept:

  • 400 g liszt
  • 8 dl – 1 l tej attól függően, mennyire vastag palacsintát szeretnénk
  • 2 dl kristályvíz – vagy csak tejjel készítjük, akkor minimum 1 l tejet használjunk.
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál étolaj
  • 3 dkg cukor ( 3 csapott evőkanál )
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • + olaj a palacsintasütő kikenéséhez
  • töltelék: lekvárok, kakaópor cukorral, nutella, darált dió és darált mák cukorral vagy édesítőszerrel, túrós töltelék, méz

Palacsinta elkészítése:

  1. Egy mély keverőtálba teszem a cukrot, vaníliás cukrot, a tojást, sót, és fakanállal vagy robotgéppel összekeverem, majd fokozatosan adagolom hozzá az olajat, tejet, lisztet, ha vizet is használok azt is és az egészet csomómentesre keverem. kb 10 percet állni hagyom a tésztát ( ez alatt is sűrűsödik) , addig előkészítem a sütést és a töltelékeket.
  2. Egy kis tálba öntök kevés olajat és minden palacsinta előtt a felforrósított palacsintasütőt vékonyan kenőtollal átkenem az olajjal. Utána merőkanállal teszek belőle annyi tésztát, hogy kitöltse a sütőt. Ha a szélei és az alja megsült, akkor egy fordítólapáttal átfordítom a palacsintát és megsütöm a másik felét is. kb 24 db palacsinta lesz a megadott mennyiségből.
  3. Ízlésünknek megfelelő töltelékkel megtöltjük és feltekerjük a palacsintákat. Mákos palacsintánál őröljük meg a mákot és tegyünk hozzá annyi porcukrot, hogy kellemesen édes legyen. Diós tölteléknél daráljuk meg a diót és  a dióhoz viszonyítva kb 1/3 rész kristálycukrot. 

palacsinta recept
palacsinta alaprecept

palacsinta alaprecept diós palacsinta

palacsinta alaprecept

palacsinta alaprecept

diétás palacsinta diétás palacsinta – teljes kiőrlésű lisztből

További receptek: túrós-aszaltgyümölcsös, amerikai, almás, teljes kiőrlésű palacsinta stb. itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kelt tészta recept
Édes sütemények
Mesi

Kelt tészta recept

Ezt a kelt tészta receptet azért osztom meg, mert nagyon sok péksüti alapreceptjeként szolgálhat. Perecet, vajas kiflit, brióst, vagy akár virslis falatkát is készíthetünk belőle. Már sokszor kipróbáltam jó kis alap… Kis változtatással, gazdagítással pedig sajtos kiflit, buktát, kalácsot, fánkot is készíthetünk belőle, vagy akár a recept módosításával süthetünk kakaós, fajhéjas csigát is.

Tovább olvasom >
almás morzsapite
Édes sütemények
Mesi

Almás morzsapite – morzsasüti

Almás morzsapite : nagyon ízletes süti sok almával. Az omlós tészta , a puha fahéjas-almás töltelék és a ropogós morzsatészta nagyon jól harmonizál egymással. Házi karamell öntettel pedig még tovább fokozhatjuk az élvezetet…de enélkül is mennyei.

Tovább olvasom >
gyors omlós sajtos rúd recept
Sós sütemények
Mesi

Gyors omlós sajtos rúd

Egyszerű és nagyon bevált sütőporos sajtos rúd receptem, amit vendéglátáskor, ünnepeken (pl. karácsony, húsvét) rendszeresen elkészítek. Kiadós adag, egy kávé vagy tea mellé is tökéletes omlós ropogtatnivaló.

Tovább olvasom >