sajtos magos rúd recept

Sokmagvas sós süti

Ropogós sokmagvas sós süti recept. A szokásos sajtos rúd receptem, egészséges szezám – és lenmaggal, mákkal és finom illatos, fűszerrel, köménymaggal. Egyszerű recept és hamar el is készülnek a fűszeres, omlós, magvas, sós, sajtos ropogós rudak. Kis négyzeteket, rombuszokat  is szaggathatunk a tésztából, vagy kis-és közepes méretű pogácsaszaggatóval sokmagvas sajtos pogácsát is készíthetünk belőle.

Sokmagvas sós süti recept:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2-3 teáskanál só
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojássárgája
  • 4 púpos evőkanál tejföl
  • 8 dkg reszelt sajt – elhagyható
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál mák,
  • 2 evőkanál egész köménymag,
  • 2 evőkanál lenmag,
  • 2 evőkanál szezámmag – ízlés szerint variálhatók
  • tetejére:
  • a maradék tojásfehérje vagy 1db egész tojás
  • 10 dkg reszelt sajt, vagy csak magok szintén köménymag, szezám stb..

Sokmagvas sós süti elkészítése:

  1. Egy nagyobb tálban elmorzsoljuk a kimért, sütőporral elkevert lisztet a vajjal, hozzákeverjük a tojássárgát, tejfölt, sót, a magokat és egynemű tésztává gyúrjuk. Cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük legalább 30 percre, vagy akár egy teljes napra. Ha sokáig pihen a hűtőben időben vegyük ki, hogy felengedjen és jól nyújtható legyen.
  2. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb fél cm vastagságúra. Derelyevágóval felcsíkozzuk, majd keresztbe is felszeleteljük tetszőleges hosszúságúra. A leeső széleket újra nyújtjuk majd a következő tepsinél. Még itt a deszkán megkenjük a tojásfehérjével a rudakat és megszórjuk a reszelt sajttal, a szezám -vagy köménymaggal. Előmelegítjük a sütőt 180-200°C-ra.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a már lekent, megszórt rudakat és kb 15 perc alatt, alsó-felső sütési módnál készre sütjük. Első sütésnél gyakran nézegessük, amíg ki nem tapasztaljuk a sütési időt és megfelelő hőfokot.

Az alábbi sajtos rúd fotómontázsnál látható az elkészítés folyamata, csak most magokat is keverünk a tésztába és a tetejére is.

Érdemes kipróbálni még a pikáns fokhagymás sajtos rúd receptet és a teljes kiőrlésű liszttel készített magos sajtos rúd receptet is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük