MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

sütőtökkrémleves

Sütőtökkrémleves

Egyik őszi-téli nagy kedvencem a sütőtökkrémleves. Mindig sütőben sütöm meg a sütőtököt és sülve, hámozva teszem a leveshez.

Így megúszom a darabolgatást, max. kettévágok egy tököt kiveszem a magházat, vagy eleve egy félbevágott, tisztított sütőtököt választok a boltban. A másik dolog, hogy így olyan kellemes sült íze lesz, és finom sütőtök illat lesz a lakásban. A harmadik nagy előnye, hogy akár előző nap is meg lehet sütni, utána hűtőbe teszem és így másnap tényleg gyors lesz a leves készítés. A magház körüli legédesebb részt frissen, melegen a sütőből kivéve elcsemegézzük, vagy abból készül a sütőtökös süti. Akár halloween sütit is süthetünk. A többi részt a leveshez használom.

A sütőtökkrémlevesnél a könnyű, nem tömény, sós változatot részesítem előnyben, mivel a sütőtök úgyis édes, tehát a végeredmény pikánsan sós-édes borsos , fokhagymás leves lesz kis főzőtejszínnel. Ez a leves forrón, minden feltét nélkül, csak úgy bögréből eliszogatva is nagyon jól tud esni a hideg napokon. 🙂

Sütőtökkrémleves recept:

  • 70 dkg megsütött, héj nélküli sütőtök
  • 1 nagy fej hagyma (10-15 dkg )
  • 2-3 normál gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint ( nekem 3 teáskanál )
  • bors ízlés szerint
  • 2-3 evőkanál olaj, vagy vaj
  • 1 dl főzőtejszín 10- 20%-os
  • 1,5 l víz, lehet kevesebb is ha sűrűbbre szeretnénk készíteni

Sütőtökkrémleves elkészítése:

  1. Előző nap, vagy aznap magházától megtisztítom és félbevágva sütőben puhára sütöm a sütőtököt. Miután megsült és kicsit kihűlt, leveszem a héját. 70 dkg -ot lemérek belőle, késsel felszeletelem és egy tálban félre teszem. ( A többit megesszük frissen, vagy sütőtökös süti készül belőle. )
  2. A hagymát, fokhagymát megpucolom, a hagymát felszeletelem. Kevés olajon, vagy vajon megdinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a sütőtököt, az egészet átkeverem, sózom, borsozom. Felöntöm 1,5 l vízzel ( lehet kevesebb, ha sűrűbb levest szeretnénk ) és a fokhagymát is belereszelem a levesbe. Az egészet így összefőzöm kb. 20 perc alatt.
  3. Leveszem a levest a tűzről és hozzáöntök 1 dl főzőtejszínt, a 10%-ossal könnyebb, a 20%-os tejszínnel krémesebb, sűrűbb levesünk lesz. Botmixerrel az egészet alaposan, pépesre dolgozom. Utána a tejszín miatt felforralom a krémes levest pár perc alatt.
  4. Pirítot tökmaggal, krutonnal, levesgyönggyel, vagy csak úgy magában tálalom. Petrezselyemmel is díszíthetjük, vagy tehetünk a levesbe is belőle. Érdemes nagyobb fazékban (7l -es ) készíteni, a botmixer miatt, kb fél nagy fazék sütőtökkrémleves lesz a megadott mennyiségből.

Szólj hozzá!