Egyik őszi-téli nagy kedvencem a sütőtökkrémleves. Mindig már puha, sütőben sült tököt használok a leveshez. Így megúszom a nyers kemény tök darabolását. Csak kettévágok egy tököt kiveszem a magházat, vagy eleve egy félbevágott, tisztított sütőtököt választok a boltban. A másik előnye, hogy így olyan kellemes sült íze lesz a töknek, és finom sütőtök illat lesz a lakásban. A harmadik nagy előnye, hogy akár előző nap is meg lehet sütni, utána hűtőbe teszem és így másnap tényleg gyors lesz a leves készítés.
A magház körüli legédesebb részt frissen, melegen a sütőből kivéve megesszük, vagy abból készül a sütőtökös piskóta, halloween süti , vagy a karamellás sütőtökös süti, torta. A többi kevésbé édes részt a leveshez használom fel.
A tejszínes sütőtökkrémlevesnél a könnyű, nem tömény, sós változatot részesítem előnyben. A sütőtök úgyis édes, tehát a végeredmény pikánsan sós-édes borsos , fokhagymás leves lesz, kis főzőtejszínnel/ vegán tejszínnel. Ez a leves forrón, minden feltét nélkül, csak úgy bögréből iszogatva is nagyon jól tud esni a hideg napokon. 🙂
Vegetáriánus / vegán leves.
Sütőtökkrémleves recept:
- 70 dkg megsütött, héj nélküli sütőtök
- 1 nagy fej hagyma (10-15 dkg )
- 2-3 normál gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint ( nekem 3 teáskanál )
- bors ízlés szerint
- 2-3 evőkanál olaj, vagy vaj
- 1 dl főzőtejszín 10- 20%-os, vagy vegán főzőtejszín
- 1,5 l víz, lehet kevesebb is ha sűrűbbre szeretnénk készíteni
Sütőtökkrémleves sült tökből, elkészítés:
- Előző nap, vagy aznap magházától megtisztítom és félbevágva sütőben puhára sütöm a sütőtököt. Miután megsült és kicsit kihűlt, leveszem a héját. 70 dkg -ot lemérek belőle, késsel felszeletelem és egy tálban félre teszem. ( A többit megesszük frissen, vagy sütőtökös süti készül belőle. )
- A hagymát, fokhagymát megpucolom, a hagymát felszeletelem. Kevés olajon, vagy vajon megdinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a sütőtököt, az egészet átkeverem, sózom, borsozom. Felöntöm 1,5 l vízzel ( lehet kevesebb, ha sűrűbb levest szeretnénk ) és a fokhagymát is belereszelem a levesbe. Az egészet így összefőzöm kb. 20 perc alatt.
- Leveszem a levest a tűzről és hozzáöntök 1 dl főzőtejszínt, 10%-ost hozzáadva könnyebb, míg a 20%-os tejszínnel krémesebb, sűrűbb levesünk lesz. Botmixerrel az egészet alaposan, pépesre dolgozom. Utána a tejszín miatt felforralom a krémes levest pár perc alatt.
- Pirítot tökmaggal, krutonnal, pirított hagymával levesgyönggyel, vagy csak úgy magában tálalom. Petrezselyemmel is díszíthetjük, vagy tehetünk a levesbe is belőle. Érdemes nagyobb fazékban (7l -es ) készíteni, a botmixer miatt, hogy ne fröccsenjen ki a leves. Nagyjából fél nagy fazék sütőtökkrémleves lesz a megadott mennyiségből.
Turbó változatban elhagyom a hagymát. A sült tökhöz, csak kevés fűszert adok, sót, borsot, zúzott fokhagymát, esetleg kevés delikátot. Majd fazékba teszem, kevés vízzel felengedem, pár perc alatt összeforralom, kis tejszín hozzá és pépesítem.