tejszínes sütőtökkrémleves

Sütőtökkrémleves

Egyik őszi-téli nagy kedvencem a sütőtökkrémleves. Mindig már puha, sütőben sült tököt használok a leveshez.  Így megúszom a nyers kemény tök  darabolását. Csak kettévágok egy tököt kiveszem a magházat, vagy eleve egy félbevágott, tisztított sütőtököt választok a boltban. A másik előnye, hogy így olyan kellemes sült íze lesz a töknek, és finom sütőtök illat lesz a lakásban. A harmadik nagy előnye, hogy akár előző nap is meg lehet sütni, utána hűtőbe teszem és így másnap tényleg gyors lesz a leves készítés.

A magház körüli legédesebb részt frissen, melegen a sütőből kivéve megesszük, vagy abból készül a sütőtökös piskóta,  halloween süti , vagy a karamellás sütőtökös süti, torta.  A többi kevésbé édes részt a leveshez használom fel.

A tejszínes sütőtökkrémlevesnél a könnyű, nem tömény, sós változatot részesítem előnyben. A sütőtök úgyis édes, tehát a végeredmény pikánsan sós-édes borsos , fokhagymás leves lesz, kis főzőtejszínnel/ vegán tejszínnel. Ez a leves forrón, minden feltét nélkül, csak úgy bögréből iszogatva is nagyon jól tud esni a hideg napokon. 🙂

Vegetáriánus / vegán  leves.

Sütőtökkrémleves recept:

  • 70 dkg megsütött, héj nélküli sütőtök
  • 1 nagy fej hagyma (10-15 dkg )
  • 2-3 normál gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint ( nekem 3 teáskanál )
  • bors ízlés szerint
  • 2-3 evőkanál olaj, vagy vaj
  • 1 dl főzőtejszín 10- 20%-os, vagy vegán főzőtejszín
  • 1,5 l víz, lehet kevesebb is ha sűrűbbre szeretnénk készíteni

Sütőtökkrémleves sült tökből,  elkészítés:

  1. Előző nap, vagy aznap magházától megtisztítom és félbevágva sütőben puhára sütöm a sütőtököt. Miután megsült és kicsit kihűlt, leveszem a héját. 70 dkg -ot lemérek belőle, késsel felszeletelem és egy tálban félre teszem. ( A többit megesszük frissen, vagy sütőtökös süti készül belőle. )
  2. A hagymát, fokhagymát megpucolom, a hagymát felszeletelem. Kevés olajon, vagy vajon megdinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a sütőtököt, az egészet átkeverem, sózom, borsozom. Felöntöm 1,5 l vízzel ( lehet kevesebb, ha sűrűbb levest szeretnénk ) és a fokhagymát is belereszelem a levesbe. Az egészet így összefőzöm kb. 20 perc alatt.
  3. Leveszem a levest a tűzről és hozzáöntök 1 dl főzőtejszínt, 10%-ost hozzáadva könnyebb, míg a 20%-os tejszínnel krémesebb, sűrűbb levesünk lesz. Botmixerrel az egészet alaposan, pépesre dolgozom. Utána a tejszín miatt felforralom a krémes levest pár perc alatt.
  4. Pirítot tökmaggal, krutonnal, pirított hagymával levesgyönggyel, vagy csak úgy magában tálalom. Petrezselyemmel is díszíthetjük, vagy tehetünk a levesbe is belőle. Érdemes nagyobb fazékban (7l -es ) készíteni, a botmixer miatt,  hogy ne fröccsenjen ki a leves.  Nagyjából fél nagy fazék sütőtökkrémleves lesz a megadott mennyiségből.

sütőtökkrémleves sült tökből
sütőtökkrémleves, tetején pirított hagymával

Turbó változatban elhagyom a hagymát.  A sült tökhöz, csak kevés fűszert adok, sót, borsot, zúzott fokhagymát, esetleg kevés delikátot. Majd fazékba teszem,  kevés vízzel felengedem, pár perc alatt összeforralom, kis tejszín hozzá és pépesítem. 

További sütőtökös receptek >>

Brokkolikrémleves >>

Sárgarépa krémleves >>

Borsóleves házi galuskával >>

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük