A sütőtökös karamellás mascarpone tortát anyukám születésnapjára találtam ki. A piskótája adott volt, a sütőtökös kevert süti receptem alakítottam kicsit át. Sütőtökös, fahéjas mascarpone krém került a piskóta lapok közé, házi karamell szósszal gazdagítva. A krémbe csak kevés került a sütőtökből, ezért aki nem szereti a sütőtök karakteres ízét, az is boldogan ette a tortát. Dekorációnak és roppanós résznek 5 perc alatt elkészíthető házi grillázs és karamellszósz, cukorka került.
Szülinapok mellett karácsonykor is méltó ünnepi torta, a sok hagyományos süti mellett és persze az őszi halloween partikra is elkészítheted.
Egyszerűen elkészíthető torta, leírva talán bonyolultabbnak tűnik. A lényeg, hogy sütök egy kis édes sütőtököt, majd kihűlve felhasználom egy részét, a piskótába és egy keveset a könnyű krémbe teszek belőle. Aki szeretné, sütés helyett feldarabolva megfőzheti a tököt, de én nem szeretek küzdeni a darabolással, pucolással ezért inkább megsütöm és az íze sütve finomabb is .A többi már pár perces munka, de, lehet még azt is egyszerűsíteni készen kapható grillázs, karamell felhasználásával.
Ízvilágban nagyon hasonlít a répatortára. Kicsit téli, ünnepi ízvilág a fahéjnak, karamellnek, narancsnak, diónak köszönhetően. 26 cm átmérőjű tortaformában sütöttem, 16 szeletes torta lesz belőle, esetleg 20 kisebb szelet. Nemcsak szülinapra, hanem akár karácsonyra ünnepi tortaként is elkészíthetjük, ha a szokásos sütik helyett, mellett újítanánk. Jót tesz neki ha hűtőben áll egy éjszakát, de két-három napig is biztos eláll.
Sütőtökös torta recept:
- 8 db tojás
- 300 g liszt
- 250 g sütőtökpüré sült tökből
- 50 g darált dió, vagy mandula ( elhagyható, ha csak sima piskótát szeretnénk )
- 200 g cukor
- 1/2 teáskanál só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék – lehet helyette is fahéj
- 1 csomag sütőpor
- 0,8 dl olaj vagy vagy 80 g olvasztott vaj
Házi karamellszósz recept:
- 1 dl habtejszín
- 100 g cukor
Sütőtökös mascarpone krém:
- 500 g mascarpone
- 100- 150 g porcukor ízléstől függően
- a házi karamellszósz nagy része a krémbe ( 2 evőkanálnyi mennyiséget hagyjunk meg a díszítésre)
- 1,5 dl habtejszín felverve
- 2 púpos evőkanál sütőtökpüré a frissen sült tökből – elhagyható, ha valaki a krémbe nem szeretne tenni
- 1 mokkáskanál fahéj
- 4 evőkanál frissen facsart narancslé
Házi grillázs:
- 3 evőkanál cukor olvasztva, és 2-3 maréknyi mandula vagy dió durvára törve.
Sütőtökös karamellás, mascarpone torta elkészítése:
- Előző nap, vagy aznap megsütöm a sütőtököt. Hosszában kettévágom, megtisztítom a magházától és sütőpapíron szépen lassan, puhára sütöm. Megdarálom, vagy aprítom a diót a piskótához és durvára vágom a diót vagy mandulát a grillázshoz. Ezeket félre teszem külön egymástól.
- A piskótát készítem el. Előmelegítem a sütőt 160-170°C-ra. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem egy tálban. A tojások sárgáját a cukorral krémesre keverem a robotgéppel. Majd adagolom hozzá a villával áttört, kimért sütőtököt, a fűszereket, vaníliát, darált diót, olajat, sütőporral elkevert lisztet. Átkeverem, legvégül a felvert tojásfehérjét is óvatosan, lazán beleforgatom.
- Sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, lisztezett 26 cm-es tortaformába öntöm a piskóta masszát. Előmelegített sütőben 45-60 perc alatt készre sütöm. Minden sütő más, mivel ez nem egy sima piskóta, süssük tovább és alacsonyabb hőmérsékleten, hogy belül is alaposan átsüljön.
- Ameddig sül a torta addig elkészítem a karamellszószt és grillázst. Pici, de mély edényben megmelegítem a cukrot, fakanállal keverem folyamatosan, ha lehet az edény belső oldalára ne nagyon keverjük rá, mert ott könnyen megég a pici mennyiség, majd ha már teljesen olvadt a cukor, a színe is kicsit barnul, akkor hozzáteszem a mikróban kicsit felmelegített tejszínt, fontos, hogy ne legyen hideg. A tejszín felsercen, mi keverjük folyamatosan, majd szépen elolvad újra és az egész homogén sűrű állagúra elkészül. Ez pici pár evőkanálnyi mennyiség lesz. Hűlni hagyjuk. Másik kis serpenyőben megolvasszuk a 3 evőkanálnyi cukrot, ha olvad, barnul lehúzom a tűzről és hozzákeverem a durvára vágott diót, vagy mandulát, gyors mozdulattal átkeverem és egy kis fém tálcára öntöm, lapítom és már meg is kötött. Hűlni hagyom a tálcán.
- A piskótára visszatérve villával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe. Ha a teteje nagyon sülne, takarjuk le menet közben alufóliával, vagy sütőpapírral. Amikor elkészül, rácsra téve hűlni hagyom. 5-10 perc után. lekapcsolom a tortaforma oldalát, a tortát egy tálcára megfordítva leborítom, felül lesz így a tortaforma alja, leemelem, a sütőpapírt lehúzom és így hagyom tovább hűlni a tálcán alá rácsot teszek.
- Elkészítem a mascarpone krémet. Felverem a 1,5 dl habtejszínt egy tálban. Egy másik nagyobb tálba teszem a mascarponét, porcukrot és robotgéppel átkeverem. Hozzáadom a fahéjat, narancslét, a kihűlt karamellszósz nagy részét, 1 csipet sót és a két evőkanál sütőtökpürét. Végül a habtejszínt is hozzákeverem. Kóstolom, ha kell még ízesítem.
- A kihűlt piskótát három részre szeletelem. Tálra, tortapapírra teszem a az alsó piskótakarikát, ráhalmozom a krém 1/3 részét, majd a következő piskóta és a krém, majd végül a harmadik piskóta karika, a maradék krém, a tetején már vékonyabban kenem és az oldalát is bekenem a krémmel teljesen. A maradék két evőkanálnyi karamellszószt rácsurgatom. A grillázst egy kis zacskóba teszem , húsklopfolóval kicsit megütögetem. A grillázs darabokat a torta tetejére szórom. Tálalásig hűtőbe teszem. Szeletelés előtt még megszórhatjuk kevés tortacukorkával, de ez elhagyható.
További sütőtökös receptek között megtalálod a: sütőtökös puszedli sütemény, halloween süti, sütőtök golyó, tejszínes sütőtökkrémleves leírást is.
4 Responses
Tavaly karácsonyra megsütöttem. Idén újra kérte a család. Nagyon nagyon finom torta. Megunhatatlan.
Kedves Laura! Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy ízlett a családnak. 🙂
Nekem az lenne a kérdésem hogy ront e a torta minőségén ha 24 órával a fogyasztás előtt készítem el?
A habtejszín nem esik össze vagy a piskóta nem szívja magába a krémet?
Kedves Emma!
Nem esik össze, nyugodtan elkészítheted, kell is az idő, hogy összeérjenek az ízek.