MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

sütőtökös karamellás mascarpone torta recept

Sütőtökös karamellás mascarpone torta

A sütőtökös karamellás mascarpone tortát anyukám születésnapjára találtam ki. A piskótája adott volt, a sütőtökös kevert süti receptem alakítottam kicsit át. Sütőtökös, fahéjas mascarpone krém került a piskóta lapok közé házi karamell szósszal gazdagítva. A krémbe csak kevés került a sütőtökből, ezért aki nem szereti a sütőtök karakteres ízét, az is boldogan ette a tortát. Dekorációnak és roppanós résznek 5 perc alatt elkészíthető házi grillázs és karamellszósz, cukorka került.

Egyszerűen elkészíthető torta, leírva talán bonyolultabbnak tűnik. A lényeg, hogy sütök egy kis édes sütőtököt, majd kihűlve felhasználom egy részét, a piskótába, picit a könnyű krémbe. A többi már pár perces munka, de, lehet még azt is egyszerűsíteni készen kapható grillázs, karamell felhasználásával.

Ízvilágban nagyon hasonlít a répatortára. Kicsit téli, ünnepi ízvilág a fahéjnak, karamellnek, narancsnak, diónak köszönhetően. 26 cm átmérőjű tortaformában sütöttem, 16 szeletes torta lesz belőle, esetleg 20 kisebb szelet. Nemcsak szülinapra, hanem akár karácsonyra ünnepi tortaként is elkészíthetjük, a szokásos sütik helyett, mellett újítanánk. Jót tesz neki ha hűtőben áll egy éjszakát, de két-három napig is biztos eláll.

Sütőtökös torta recept:

  • 8 db tojás
  • 300 g liszt
  • 250 g sütőtökpüré sült sütőtökből
  • 50 g darált dió ( elhagyható, ha csak sima piskótát szeretnénk )
  • 200 g cukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék – lehet helyette is fahéj
  • 1 csomag sütőpor
  • 0,8 dl olaj vagy vagy 80 g olvasztott vaj

Házi karamellszósz recept:

  • 1 dl habtejszín
  • 100 g cukor

Sütőtökös mascarpone krém:

  • 500 g mascarpone
  • 100- 150 g porcukor ízléstől függően
  • a házi karamellszósz nagy része – 2 evőkanálnyi mennyiséget hagyjunk meg a díszítésre
  • 1,5 dl habtejszín felverve
  • 2 púpos evőkanál sütőtökpüré a frissen sült tökből
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 4 evőkanál frissen facsart narancslé

Házi grillázs:

  • 3 evőkanál cukor olvasztva, és 2-3 maréknyi mandula vagy dió durvára törve.

Sütőtökös karamellás, mascarpone torta elkészítése:

  1. Előző nap, vagy aznap megsütöm a sütőtököt. Hosszában kettévágom, és sütőpapíron szépen lassan, puhára sütöm. Megdarálom, vagy aprítom a diót a piskótához és durvára vágom a diót vagy mandulát a grillázshoz. Ezeket félre teszem külön egymástól.
  2. A piskótát készítem el. Előmelegítem a sütőt 160-170°C-ra. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kemény habbá verem egy tálban. A tojások sárgáját a cukorral krémesre keverem a robotgéppel. Majd adagolom hozzá a villával áttört, kimért sütőtököt, a fűszereket, vaníliát, darált diót, olajat, sütőporral elkevert lisztet. Átkeverem, legvégül a felvert tojásfehérjét is óvatosan, lazán beleforgatom.
  3. Sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, lisztezett 26 cm-es tortaformába öntöm a piskóta masszát. Előmelegített sütőben 45-60 perc alatt készre sütöm. Minden sütő más, mivel ez nem egy sima piskóta, süssük tovább és alacsonyabb hőmérsékleten, hogy belül is alaposan átsüljön.
  4. Ameddig sül a torta addig elkészítem a karamellszószt és grillázst. Pici, de mély edényben megmelegítem a cukrot, fakanállal keverem folyamatosan, ha lehet az edény belső oldalára ne nagyon keverjük rá, mert ott könnyen megég a pici mennyiség, majd ha már teljesen olvadt a cukor, a színe is kicsit barnul, akkor hozzáteszem a mikróban kicsit felmelegített tejszínt, fontos, hogy ne legyen hideg. A tejszín felsercen, mi keverjük folyamatosan, majd szépen elolvad újra és az egész homogén sűrű állagúra elkészül. Ez pici pár evőkanálnyi mennyiség lesz. Hűlni hagyjuk. Másik kis serpenyőben megolvasszuk a 3 evőkanálnyi cukrot, ha olvad, barnul lehúzom a tűzről és hozzákeverem a durvára vágott diót, vagy mandulát, gyors mozdulattal átkeverem és egy kis fém tálcára öntöm, lapítom és már meg is kötött. Hűlni hagyom a tálcán.
  5. A piskótára visszatérve villával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe. Ha a teteje nagyon sülne, takarjuk le menet közben alufóliával, vagy sütőpapírral. Amikor elkészül, rácsra téve hűlni hagyom. 5-10 perc után. lekapcsolom a tortaforma oldalát, a tortát egy tálcára megfordítva leborítom, felül lesz így a tortaforma alja, leemelem, a sütőpapírt lehúzom és így hagyom tovább hűlni a tálcán alá rácsot teszek.
  6. Elkészítem a mascarpone krémet. Felverem a 1,5 dl habtejszínt egy tálban. Egy másik nagyobb tálba teszem a mascarponét, porcukrot és robotgéppel átkeverem. Hozzáadom a fahéjat, narancslét, a kihűlt karamellszósz nagy részét, 1 csipet sót és a két evőkanál sütőtökpürét. Végül a habtejszínt is hozzákeverem. Kóstolom, ha kell még ízesítem.
  7. A kihűlt piskótát három részre szeletelem. Tálra, tortapapírra teszem a az alsó piskótakarikát, ráhalmozom a krém 1/3 részét, majd a következő piskóta és a krém, majd végül a harmadik piskóta karika, a maradék krém, a tetején már vékonyabban kenem és az oldalát is bekenem a krémmel teljesen. A maradék két evőkanálnyi karamellszószt rácsurgatom. A grillázst egy kis zacskóba teszem , húsklopfolóval kicsit megütögetem. A grillázs darabokat a torta tetejére szórom. Tálalásig hűtőbe teszem. Szeletelés előtt még megszórhatjuk kevés tortacukorkával, de ez elhagyható.

 

További sütőtökös receptek: sütőtökös puszedli, sütőtökös sütemény, sütőtök golyó, tejszínes sütőtökkrémleves

Szólj hozzá!