Keresés
sztrapacska recept

Sztrapacska recept

A sztrapacska más néven sváb burgonyás galuska, juhtúrós galuska recept. Még gyerekként nagyon megszerettem ezt az ételt, amikor kedves vidéki rokonaink ezzel kínáltak bennünket egy váratlan látogatáskor. Ott volt szerencsém kóstolni juhtúrós és káposztás sztrapacskát is…mennyei volt a maga egyszerűségében és azóta se ettem ennyire finom sztrapacskát…

Igazán érződött a galuskán a krumpli íze, ami tényleg fontos, mert néhány étteremben szerintem csak sima burgonya nélküli galuskát szolgálnak fel sztrapacska néven sajnos.

A juhtúró mennyisége szerintem akkor ideális, ha nem nyomja el a többi ízt és nem lesz túl tömény, persze ez is ízlés dolga….Tehát a lényeg, hogy legyen bőven burgonya a sztrapacskában és ne főzzük túl a galuskákat. Természetesen ehhez az ételhez a szalonna zsírja, vagy kacsa-és libazsír is nagyon jól passzol.

Gyors ebédnek, vacsorának is jó választás, valaki szereti juhtúrosan, tejfölösen, szalonnásan sütőben megpirítani még egy kicsit.

Akit érdekel a sztrapacska eredete az itt olvashat erről.

Nyers reszelt burgonyából még egy remek ételt: ropogós zöldséges tócsnit is érdemes készíteni.

A mostani sztrapacskát csak sült szalonnával, dinsztelt hagymával, kis őrölt borssal és egy kis tejföllel fogyasztottuk, így is tökéletes volt.

Sztrapacska recept:

  • 80 dkg megpucolt burgonya
  • 35 dkg finomliszt ( vagy amennyit felvesz, burgonyától is függ)
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál zsír vagy olaj
  • 2 db m-es tojás
  • 1 teáskanál zsír vagy olaj a főzővízbe is
  • feltétnek:
    • tejföl vagy/és juhtúró, szalonna, opcionálisan: dinsztelt hagyma

Sztrapacska elkészítése:

  1. A meghámozott burgonyát lereszelem (kislyukú reszelőn )egy nagyobb tálba. Majd hozzáadom a lisztet, sót, tojást és a két teáskanál olajat vagy zsírt. Galuska állagúra keverem, ha szükséges még keverek hozzá pici lisztet.
  2. Nagyobb edényben, forró, lobogó enyhén sós vízbe szaggatom a sztrapacska tésztát. Több részletben főzzük ki, hamar elkészül ne főzzük túl. Addig főzőm, míg feljönnek a víz felszínére a galuskák., majd leszűröm és tálba teszem.
  3. A kész galuskát átforgatjuk kevés sült szalonna zsírjával vagy dinsztelt hagymás zsiradékra is tehetjük ízlésünknek megfelelően. Megszórhatjuk juhtúróval, sült szalonna pörcökkel, tejföllel is meglocsolhatjuk. Sós, borsos dinsztelt káposztával is elkeverhetjük, mint a káposztás tésztát. Jó étvágyat hozzá!

Egyszerű krumplis tócsni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

káposztás tekercs leveles tésztából
Sós sütemények
Mesi

Káposztás tekercs leveles tésztából

Aki szereti a káposztás ételeket, az próbálja ki ezt a káposztás tekercset leveles tésztából. Finom borsos-káposztás sör-borkorcsolya. Gyorsan elkészül, pláne ha esetleg több káposztát dinszteltünk le előzőleg és maradt a hűtőben, fagyasztóban egy adag belőle.

Tovább olvasom >
palacsinta alaprecept
Édes sütemények
Mesi

Palacsinta alaprecept

Könnyű és ízletes palacsinta Egyszerű alaprecept. Édesen vagy sósan. Tölteléknek amit csak szeretnénk: lekvárok, kakaópor cukorral, nutella, darált dió és darált mák, túrós töltelékkel stb.

Tovább olvasom >