Ha tócsni, akkor minden változata szuper, legyen szó akár hagyományosan burgonyás, vagy cukkinis változatról, csak jó ropogós és kellemesen fűszeres legyen.
A répás tócsni/lapcsánka az egyik nagy kedvenc. Kellemes, minimálisan édeskés ízt ad a répa, de ettől még a sós, borsos, fokhagymás ízvilág érvényesül. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.
Természetesen lehet gluténmentes, vagy teljes kiőrlésű liszttel is készíteni ízlés, diéta szerint.
RÉPÁS TÓCSNI RECEPT
- 1 db nagyobb répa
- 2-3 db nagyobb burgonya
- 1-2 db tojás
- néhány evőkanál liszt, amennyit a burgonya felvesz
- só, bors ízlés szerint
- 1 mokkáskanál fűszerpaprika – elhagyható
- 1-2 gerezd fokhagyma lereszelve
- 1 teáskanál apróra vágott, vagy szárított petrezselyem – elhagyható
- olaj a sütéshez
RÉPÁS TÓCSNI ELKÉSZÍTÉSE
- A krumplit és a répát lereszelem a nagy lyukú reszelőn, utána hozzáadok egy teáskanál sót. Nem nyomkodom ki a burgonyát. Hozzákeverem az összes többi hozzávalót és az egészet jól átkeverem. Ameddig az olajat melegítem, addig állni hagyom a masszát.
- Felhevítem az olajat egy serpenyőben, nagyjából annyit használok amennyit egy bundáskenyér sütéséhez használnék, vagy talán még kevesebbet. A masszát újra átkeverem, ha nagyon híg lenne, akkor keverek hozzá még egy kevés lisztet. Amikor elég forró az olaj, akkor egy nagy evőkanálnyi krumplis-répás masszát beleteszek a serpenyőbe, majd a kanál hátuljával elegyengetem laposra a tócsnit és fedő nélkül sülni hagyom.
- Nagyjából közepes lángon sütöm, hogy ne égjen meg, hanem szépen átsüljön. Miután már látszik, hogy szép barna a széle, és eléggé szilárd a tócsni a fordításhoz, akkor egy konyhai fogó segítségével átfordítom és a másik felét is ropogósra sütöm.
- Ha elkészült, akkor konyhai papírtörlőre teszem, hogy felitassam a felesleges olajat és forrón, melegen már lehet is fogyasztani. A tócsni frissen a legjobb. Ízlés szerint lehet tejfölt és reszelt sajtot is tenni rá, mint a lángosra, de kevés joghurttal és bazsalikommal is pikáns, ízletes.