Keresés
tiramisu recept

Tiramisu

Kitűnő olasz desszertet, a tiramisu és nagyon könnyű elkészíteni, hiszen sütni-főzni nem kell hozzá, csak egy jó receptre van szükség. Na és persze a megfelelő alapanyagokra  Maximum 20 perc alatt elkészítjük és már csak pihennie kell a hűtőben, hogy az ízek igazán összeérjenek. Én alkoholmentes változatot készítettem, de leírom az alkoholos változatot is.

A tojásfehérjét nem mindenki teszi a krémbe, én áltlában hozzáadom.

Tiramisu recept, hozzávalók:

  • 50 dkg mascarpone
  • 35 dkg babapiskóta – a 3 réteghez (ha csak 2 réteget szeretnénk elég 25 dkg is)
  • 4 db L-es tojás
  • 12 dkg porcukor
  • kakaópor a szóráshoz
  • a kávés rész:
  • alkohol nélkül:
  • 3dl kávé ( 2 púpos teáskanál nescaféból, vagy lefőzött hosszú kávé )
  • 4 evőkanál cukor, vanília
  • 1/2 mokkáskanál fahéj (rum aroma ízlés szerint)
  •  
  • alkoholosan:
  • 1,5 dl rum vagy amaretto és 2 dl kávé
  • ha nem elég édes, akkor 1-2 kanál cukor, pici fahéj

Tiramisu elkészítése:

  1. A cukros, fahéjas kávét elkészítjük és hűlni hagyjuk egy mélyebb tányérban. A tojásokat szétválasztjuk. A tojások fehérjét egy tálban kemény habbá verjük robotgéppel.
  2. Egy kisebb edénybe vizet forralunk, ráhelyezünk egy keverőtálat úgy, hogy a tál alja ne érjen a vízbe. Ebbe a keverőtálba a tojások sárgáját  a  porcukorral gőz fölött krémesre keverjük. A kihűlt cukros tojást a mascarponéval robotgéppel összekeverjük.
  3. A felvert tojásfehérje egy részét a mascarponés krémhez tesszük és jól átkeverjők, fellazítjuk vele. Majd a többi fehérje habot is hozzákeverjük, de már óvatosan keverve, hogy ne törjük össze a habot. – kész is a krémünk
  4. Egy mélyebb tálat előveszünk (kb 10x20x30cm-es). Ha alkoholosan szeretnénk most öntsük az alkoholt a kávéhoz. A babapiskótát egyesével !!! a langyosra hűlt kávéba mártjuk gyors mozdulattal mindkét oldalukat belemártva. Fontos, hogy csak épphogy belemártsuk a kávéba és ne áztassuk el a piskótát!! Rögtön a kávéba mártás után helyezzük a piskótát a tál aljába, szorosan egymás mellé. Az első réteg piskóta után a mascarpones krém 1/3 részét oszlassuk el rajta egyenletesen. Utána még egy réteg piskóta és krém, végül harmadik réteg piskóta és krém.
  5. Hűtőben pihentetjük. Türelmetlenek 🙂 minimum 1 órát várjanak, de inkább több órát, vagy egy éjszakát pihenjen. A tetejét tálalás előtt megszórjuk egy kis kakaóporral és fogyaszthatjuk is.

tiramisu készítése tiramisu készítése

tiramisu

tiramisu recept

Próbáld ki az epres tiramisu receptet is!

epres tiramisu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

majonézes tojásos kukoricasaláta
Egyszerű ételek
Mesi

Majonézes tojásos kukoricasaláta

Nagyon finom majonézes tojásos kukoricasalátát. Könnyű, nem geil az állaga, sült húsok, rántott ételek mellé is kiváló vendéglátáskor. Reggelire, vacsorára is tökéletes.

Tovább olvasom >
gyors omlós sajtos rúd recept
Sós sütemények
Mesi

Gyors omlós sajtos rúd

Egyszerű és nagyon bevált sütőporos sajtos rúd receptem, amit vendéglátáskor, ünnepeken (pl. karácsony, húsvét) rendszeresen elkészítek. Kiadós adag, egy kávé vagy tea mellé is tökéletes omlós ropogtatnivaló.

Tovább olvasom >
mákosguba recept
Édes sütemények
Mesi

Mákos guba

Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb, finom, klasszikus mákos guba. Lehet persze felturbózni a receptet, vanília sodóval, tejszínhabbal, vagy sütőben is süthetjük. Én általában így készítem, ha csak gyors finom mákos gubát szeretnék tálalni a családnak.

Tovább olvasom >