Szuper egyszerű recept, nagyon gyorsan elkészíthető egészséges desszert a banános zabpelyhes keksz. Csak 3 összetevő: banán, zabpehely, csoki. Lisztmentes, tej- és tojásmentes és ráadásul hozzáadott zsiradékot és cukrot sem tartalmaz a csokit leszámítva.
Gluténmentes vegán süti is egyben, ha figyelünk rá, hogy a zabpehely garantáltan gluténmentes legyen, a csoki pedig vegán.
Akár a csoki el is hagyható ( diétásabb változat ), vagy lecserélhető aszalt gyümölcsre pl. vörösáfonyára vagy dióra, mandulára. Ízlésnek megfelelően kakaóport vagy fahéjat is adhatunk hozzá.
Sütés után hűtőben több napig is eláll ez a banános zabos süti. Frissen sütés után a legropogósabb kívül, belül puha, a banán miatt.
Apró és normál szemű zabpehely volt itthon és mindkettőt felhasználtam. Persze lehet csak az egyiket használni. A nagyobb szemtől ropogósabb lesz, a kisebb pedig jobban magába szívja a banánt, puhább lesz. Gluténérzékenyek is süthetik ezt a banános zabpelyhes kekszet, mert szerencsére zabpehelyből és csokiból is lehet gluténmentes változatot kapni, ( bár a zab gluténmentes de feldolgozó üzemek lehetnek szennyezettek gluténnal).
Banános zabpehely keksz:
- 3 db közepes-nagyobb érett banán
- 1 tábla csokoládé ( 90g )
- 1 bögre normál szemű zabpehely ( 1 ujjnyival a bögre pereme alatt mérve, mintha teát töltenénk bele )
- 3/4 bögre aprószemű zabpehely
- 1 evőkanál juharszirup – csak édesszájúaknak, elhagyható
Banános zabpehely keksz elkészítése:
- Az érett banánokat összetörjük villával, vagy krumplinyomóval. Beleszórjuk a zabpelyhet, az apróra kockázott csokit, átkeverjük.
- Állni hagyjuk 15-20 percet, hogy a zabpehely magába szívja a banán nedvességét.
- Utána sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk a kezünkkel formált kis pogácsa halmokat.
- 170-180°C-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
Szintén gyorsan elkészíthető ropogós, fahéjas zabpelyhes keksz recept>>