Ha már ráunt a család a húsvéti sonkára és készítenél a maradékból valami finom új fogást, akkor, íme néhány kipróbált recept a főtt, füstölt, maradék húsvéti sonka felhasználására.
Az egyik nagy kedvenc, a laktató, ízletes langalló húsvéti darált sonkából. A kellemes füstös íz remekül passzol ehhez az ételhez. Igazából az alap egy remek pizza tészta burgonya nélkül, tehát akár tejfölös-sonkás pizzának is hívhatnánk.
Kenyérlángos maradék húsvéti darált sonkából
- 500 g finomliszt
- 350 ml langyos-meleg víz
- 3 evőkanál olíva olaj/ napraforgó olaj +1 evőkanál a nyújtásnál
- 1 tasak 7 g. szárított élesztő vagy 25 g friss élesztő
- 1 csapott evőkanál só vagy 1,5 teáskanál só
- feltét:
- 1 közepes pohár tejföl, bele 2-3 zúzott fokhagyma gerezd, só, bors
- kb. 350 g darált sonka – vagy ízlés szerint
- 1-2 hagyma szeletelve
- kb. 250 g reszelt sajt a tetejére
- A sót, lisztet egy mély tálba tesszük, a tetejére az élesztőt, arra a meleg vizet és az olajat öntjük. Az egészet jól összegyúrjuk, kicsit dagasszuk és legalább 1/2-3/4 órát, kelni hagyjuk meleg helyen.
- Kevés lisztet rászórunk egy üres 40×40 cm-es tepsire, vagy helyette megkenjük vékonyan olajjal a tepsit. Az átgyúrt tésztát rárakjuk a tepsire, enyhén olajos kézzel, a tepsi sarkai, szélei irányába egyenletesen széthúzkodjuk a kenyérlángos tésztát az ujjunkkal, tenyerünkkel. 1-2 percet vesz igénybe a nyújtás. Villával megszurkáljuk a tészta tetejét.
- Utána tehetjük rá a tejfölös fokhagymás alapot és a darált sonkát, szeletel hagymát és végül a sajtot.
- 200°C-os előmelegített sütőben, alsó-felső sütésnél megsütjük nagyjából 180-200°C-on. A lényeg, hogy átsüljön, belül puha legyen, szélei és a sajt pedig ropogósra süljön.
A másik bevált recept a melegszendvicskrém darált sonkából. Reggelire, vacsorára nagyon finom kiadós étel, friss zöldségekkel tálalva.
Melegszendvicskrém darált sonkából
A receptet mindig az aktuális sonka mennyiség alapján készítem el, ennek megfelelően lehet több tejfölt, vajat, fűszereket hozzáadni. Ízlés szerint készíthetjük sűrűbbre, lágyabbra.
- 150-250 g darált főtt, füstölt sonka
- 1 kis fej hagyma
- 3 db főtt tojás
- 1-2 teáskanál mustár – ízlés szerint
- só, bors – ízlés szerint
- 3-5 dkg vaj
- 1-2 dl tejföl
- tetejére: reszelt sajt/szeletelt sajt
- A sonkát ledaráljuk. A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, a hagymát apróra vágjuk. A sajtot lereszeljük.
- A darált sonkához adjuk a tojásokat, amiket krumplinyomóval, vagy késsel apróra vágunk. A hagymát, tejfölt, sót, borsot, mustárt és a lágy vajat is hozzákeverjük. Az egészet jól kikeverjük, összedolgozzuk. Kóstoljuk, és ízlés szerint fűszerezzük.
- Hűtőben egy kicsit pihentetjük a krémet, majd kenyérre, zsömlére vagy kiflire kenjük, megszórjuk reszelt sajttal, vagy sajt szeleteket helyezünk rá és forró sütőben ropogósra sütjük. Ha kész, picit hűlni hagyjuk ( ,hogy meg ne égessen ) és friss zöldségekkel tálaljuk.
Sonkás tészta maradék húsvéti sonkából
- 250 g tészta
- 150 g sonka
- 1 kis vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5-2 dl tejföl vagy főzőtejszín – ízlés szerint
- 1-2 evőkanál víz
- 2-3 dkg vaj
- só, bors – ízlés szerint
- tetejére: reszelt sajt, apróra vágott petrezselyem
- A tésztát kifőzzük enyhén sós vízben, közben a sonkát kisebb, vékony darabokra szeleteljük. A hagymát, fokhagymát megpucoljuk, a hagymát apróra vágjuk.
- Egy nagyobb serpenyőbe megolvasszuk a vajat, és megdinszteljük rajta a hagymát, majd hozzáadjuk és megpirítjuk a sonkát.
- Hozzákeverjük a tejszínt vagy tejfölt, a zúzott fokhagymát, 1-2 evőkanál vizet és az egészet jól átkeverjük. Ahogy forrni kezd, már adhatjuk is hozzá a kifőtt tésztát, összeforgatjuk vele és kész is. Frissen melegen meghintjük apróra vágott petrezselyemmel és meghintjük reszelt sajttal.
Lencsefőzelékbe vagy egy gazdag babgulyásba is beledarabolhatjuk a húsvéti füstölt, főtt sonkát, mindkettőnek remek ízt ad majd.
Húsvéti sós masni leveles tésztából
Tojáskrém recept