Finom, egyszerű almás pite recept, kicsit máshogy, torta formában . Omlós tésztával és sok almával. kb. 16 szeletes almás pite torta lesz belőle. Nagyon finom, bátran ajánlom minden almás sütit kedvelőnek. 🙂

Almás pite recept, hozzávalók:

almás pite tészta recept:

  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg vaj vagy margarin, vagy fele – fele zsír-margarin
  • 15 – 20 dkg cukor ízlés szerint
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • pici só
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 cs. sütőpor

almás pite töltelék recept:

  • 8-10 db nem kásásodó alma pl. jonatán
  • citrom kifacsart leve
  • fahéj ízlés szerint
  • cukor ízlés és alma savanyúsága szerint
  •  
  • a lekenéshez 1 db egész tojás

Almatorta elkészítése:

  1. A tészta összetevőit összekeverjük és egyneművé gyúrjuk. Pihentetjük ameddig elkészítjük az almás tölteléket.
  2. Lereszeljük az almát és a citrommal, fahéjjal, cukorral összekeverjük. Kóstoljuk, hogy ízlésünknek megfelelően legyen édes, fahéjas.
  3. Megdinszteljük az almás keveréket, úgy, hogy a levet amit közben ereszt, teljesen elpárologtatjuk. -így nem áztatja el a tésztát sütés közben az almás töltelék. Utána hűlni hagyjuk.
  4. 2 részre osztjuk a tésztát, az egyik rész kicsit nagyobb legyen és kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk a sütőforma méretéhez igazodva. A sütőformába (26 cm átmérőjű) tesszük a kinyújtott tésztát, úgy, hogy a peremére is jusson a tésztából. Megszurkáljuk villával a tetejét több helyen.
  5. Ráhalmozzuk a már langyosra hűlt almatölteléket. Utána a másik felét is kinyújtjuk a tésztának és az almás töltelékre borítjuk. – A maradék tésztával díszíthetjük is a tortát
  6. Felvert tojással lekenjük, hogy szép fényes legyen majd a teteje. Megszurkáljuk villával a tetejét több helyen, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon. – A maradék tésztával díszíthetjük is a tortát.
  7. 160-180°C-os előmelegített sütőben, alsó-felső sütésnél készre sütjük. Kb 30-40 perc a sütési idő, de sütőtől függ!! A lényeg, hogy jól átsüljön és a teteje is szép aranybarna legyen.. Lehet más alakú, hagyományos almás pitét is készíteni belőle, akár rácsozva a tetejét.