almás pite recept

Omlós Almás pite

Anyukám és nagymamám isteni finom omlós almás pite receptjei, melyeket már én is sokszor kipróbáltam.  Mindkét receptet megosztom. Az egyikben dinsztelt almából a másikban nyers almából készül a töltelék. Készíthetjük tepsiben klasszikus piteként, nagyobb tepsiben, rácsozott piteként is, vagy akár kerek formában almás pite tortának.

Egyszerű recept, ezt a pite tésztát többféle töltelékkel készíthetjük, pl. meggyes -mákos, túrós, diós stb. 

Omlós, ízletes vajas tésztával és finom fahéjas  almával garantált lesz a siker. 

1. OMLÓS ALMÁS PITE RECEPT:

pite tészta recept:

  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg vaj vagy margarin, vagy fele – fele zsír-margarin
  • 15  dkg cukor, vagy ízlés szerint
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • pici só
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 cs. sütőpor

almás pite töltelék recept:

  • 8-10 db  (1,5-2 kg ) nem kásásodó alma pl. jonatán
  • citrom kifacsart leve
  • fahéj 1-1,5 teáskanál
  • cukor 12-18 dkg ízlés és alma savanyúsága, mennyisége szerint 
  • a pite lekenéséhez 1 db egész tojás

ALMÁS PITE ELKÉSZÍTÉSE TORTA FORMÁBAN:

  1. A tészta összetevőit összekeverjük és egyneművé gyúrjuk. Pihentetjük ameddig elkészítjük az almás tölteléket.
  2. Lereszeljük az almát és a citrommal, fahéjjal, összekeverjük. Kóstoljuk, hogy ízlésünknek megfelelően legyen édes, fahéjas.
  3. Megdinszteljük az almás keveréket, a cukrot  hozzáadva ( fedő nélkül ) úgy, hogy a levet amit közben ereszt, elpárologtatjuk. -így nem áztatja el a tésztát sütés közben az almás töltelék -Kóstoljuk és ízesítsük még ha szükséges. Utána hűlni hagyjuk.
  4. Két részre osztjuk a tésztát, az egyik rész kicsit nagyobb legyen és kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk a sütőforma méretéhez igazodva. A sütőformába (26-29 cm átmérőjű) tesszük a kinyújtott tésztát, úgy, hogy a peremére is jusson a tésztából. Megszurkáljuk villával a tetejét több helyen.
  5. Ráhalmozzuk a már langyosra hűlt almatölteléket. Utána a másik felét is kinyújtjuk a tésztának és az almás töltelékre borítjuk. – A maradék tésztával díszíthetjük is a tortát
  6. Felvert tojással lekenjük, hogy szép fényes legyen majd a teteje. Megszurkáljuk villával a tetejét több helyen, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon. – A maradék tésztával díszíthetjük is a tortát.
  7. 160-180°C-os előmelegített sütőben, alsó-felső sütésnél készre sütjük. Kb 30-40 perc a sütési idő, de sütőtől függ!! A lényeg, hogy jól átsüljön és a teteje is szép aranybarna legyen.. 

 

ALMÁS PITE ELKÉSZÍTÉSE NAGYOBB TEPSIBEN:

  •  A folyamat ugyanaz mint az előzőekben leírtaknál, csak itt torta forma helyett nagyobb tepsiben pl. 40×40 cm-es tepsiben rácsozottan   vagy 25×35 cm-es tepsiben alul-felül nyújtott tésztával készítsük el. Itt is figyeljünk rá, hogy több helyen szúrjuk meg villával a tetejét, hogy a gőz távozni tudjon, természetesen a rácsozott variációnál ez nem kell. A sütési idő itt változik, a rácsos pite gyorsabban elkészül. 
  • Rácsozott pite készítésének pontos leírásáról bővebben a diós-mákos piténél olvashatsz>>

omlós almás pite

2. NAGYI OMLÓS ALMÁS PITE RECEPTJE:

Nagyi féle almás pite tészta recept hagyományosan zsírt tartalmaz, amitől nagyon finom omlós lesz a pite.

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg zsír 
  • 10 dkg cukor
  • 1/3 teáskanál só
  • 1 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl tej ( 1-1,5 dl )
  • töltelék alá pici zsemlemorzsa
  • töltelék:
  • kb 1,5 kg alma
  • cukor ízléstől, almától függően,
  • fahéj ízlés szerint 
  1. A pite tészta alapanyagait összekeverte, majd összegyúrta. Az almákat lereszelte megszórta a cukorral, kevés fahéjjal.
  2. Utána kettéválasztotta a tésztát, az egyik adagot vékonyra nyújtotta majd a tepsibe helyezte, megszúrta több helyen a villával, utána enyhén megszórta a tésztát zsemlemorzsával. A nyers, cukros, fahéjas almából kinyomkodta a felesleges nedvességet, ezután  egyenletesen ráterítette a kinyújtott tésztára. Kinyújtotta a másik adag tésztát is, rátette az almás töltelékre, a tészta tetejét több helyen megszúrta a villával.
  3. Előmelegített sütőben (kb 180-190°C ) szép aranybarnára sütötte. Miután kisült, megszórta porcukorral.

omlós almás pite

Nagyon finom piték, bátran ajánlom minden almás sütit kedvelőnek. Mivel szeretek variálni egy kicsit a recepteken ezért készítettem nagyon finom almás morzsapitét is. Házi karamell szósszal igazán fenséges.

 

Aki kevert, kicsit „piskótásabb” almás sütire vágyik, annak mindenképp ajánlom a kavart almás süti receptet. 

 

További pite receptek>>

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük