Anyukám és nagymamám isteni finom omlós almás pite receptjei, melyeket már én is sokszor kipróbáltam. Mindkét receptet megosztom. Az egyikben dinsztelt almából a másikban nyers almából készül a töltelék. Készíthetjük tepsiben klasszikus piteként, nagyobb tepsiben, rácsozott piteként is, vagy akár kerek formában almás pite tortának.
Egyszerű recept, ezt a pite tésztát többféle töltelékkel készíthetjük, pl. meggyes -mákos, túrós, diós stb.
Omlós, ízletes vajas tésztával és finom fahéjas almával garantált lesz a siker.
1. OMLÓS ALMÁS PITE RECEPT:
pite tészta recept:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj vagy margarin, vagy fele – fele zsír-margarin
- 15 dkg cukor, vagy ízlés szerint
- 1 cs. vaníliás cukor
- 3 tojás sárgája
- 1 citrom reszelt héja
- pici só
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1 cs. sütőpor
almás pite töltelék recept:
- 8-10 db (1,5-2 kg ) nem kásásodó alma pl. jonatán
- citrom kifacsart leve
- fahéj 1-1,5 teáskanál
- cukor 12-18 dkg ízlés és alma savanyúsága, mennyisége szerint
- a pite lekenéséhez 1 db egész tojás
ALMÁS PITE ELKÉSZÍTÉSE TORTA FORMÁBAN:
- A tészta összetevőit összekeverjük és egyneművé gyúrjuk. Pihentetjük ameddig elkészítjük az almás tölteléket.
- Lereszeljük az almát és a citrommal, fahéjjal, összekeverjük. Kóstoljuk, hogy ízlésünknek megfelelően legyen édes, fahéjas.
- Megdinszteljük az almás keveréket, a cukrot hozzáadva ( fedő nélkül ) úgy, hogy a levet amit közben ereszt, elpárologtatjuk. -így nem áztatja el a tésztát sütés közben az almás töltelék -Kóstoljuk és ízesítsük még ha szükséges. Utána hűlni hagyjuk.
- Két részre osztjuk a tésztát, az egyik rész kicsit nagyobb legyen és kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk a sütőforma méretéhez igazodva. A sütőformába (26-29 cm átmérőjű) tesszük a kinyújtott tésztát, úgy, hogy a peremére is jusson a tésztából. Megszurkáljuk villával a tetejét több helyen.
- Ráhalmozzuk a már langyosra hűlt almatölteléket. Utána a másik felét is kinyújtjuk a tésztának és az almás töltelékre borítjuk. – A maradék tésztával díszíthetjük is a tortát
- Felvert tojással lekenjük, hogy szép fényes legyen majd a teteje. Megszurkáljuk villával a tetejét több helyen, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon. – A maradék tésztával díszíthetjük is a tortát.
- 160-180°C-os előmelegített sütőben, alsó-felső sütésnél készre sütjük. Kb 30-40 perc a sütési idő, de sütőtől függ!! A lényeg, hogy jól átsüljön és a teteje is szép aranybarna legyen..
ALMÁS PITE ELKÉSZÍTÉSE NAGYOBB TEPSIBEN:
- A folyamat ugyanaz mint az előzőekben leírtaknál, csak itt torta forma helyett nagyobb tepsiben pl. 40×40 cm-es tepsiben rácsozottan vagy 25×35 cm-es tepsiben alul-felül nyújtott tésztával készítsük el. Itt is figyeljünk rá, hogy több helyen szúrjuk meg villával a tetejét, hogy a gőz távozni tudjon, természetesen a rácsozott variációnál ez nem kell. A sütési idő itt változik, a rácsos pite gyorsabban elkészül.
- Rácsozott pite készítésének pontos leírásáról bővebben a diós-mákos piténél olvashatsz>>
2. NAGYI OMLÓS ALMÁS PITE RECEPTJE:
Nagyi féle almás pite tészta recept hagyományosan zsírt tartalmaz, amitől nagyon finom omlós lesz a pite.
- 40 dkg liszt
- 20 dkg zsír
- 10 dkg cukor
- 1/3 teáskanál só
- 1 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 dl tej ( 1-1,5 dl )
- töltelék alá pici zsemlemorzsa
- töltelék:
- kb 1,5 kg alma
- cukor ízléstől, almától függően,
- fahéj ízlés szerint
- A pite tészta alapanyagait összekeverte, majd összegyúrta. Az almákat lereszelte megszórta a cukorral, kevés fahéjjal.
- Utána kettéválasztotta a tésztát, az egyik adagot vékonyra nyújtotta majd a tepsibe helyezte, megszúrta több helyen a villával, utána enyhén megszórta a tésztát zsemlemorzsával. A nyers, cukros, fahéjas almából kinyomkodta a felesleges nedvességet, ezután egyenletesen ráterítette a kinyújtott tésztára. Kinyújtotta a másik adag tésztát is, rátette az almás töltelékre, a tészta tetejét több helyen megszúrta a villával.
- Előmelegített sütőben (kb 180-190°C ) szép aranybarnára sütötte. Miután kisült, megszórta porcukorral.
Nagyon finom piték, bátran ajánlom minden almás sütit kedvelőnek. Mivel szeretek variálni egy kicsit a recepteken ezért készítettem nagyon finom almás morzsapitét is. Házi karamell szósszal igazán fenséges.
Aki kevert, kicsit „piskótásabb” almás sütire vágyik, annak mindenképp ajánlom a kavart almás süti receptet.