MesiNasi - Sütemény és Könnyű Étel Receptek

almás pite

Almás pite

Anyukám isteni finom almás pite tortája. Egyszerű recept, persze nem csak tortaformában készíthetjük. Omlós, ízletes tésztával és finom fahéjas dinsztelt almával. kb. 16 szeletes almás pite torta lesz belőle. Nagyon finom, bátran ajánlom minden almás sütit kedvelőnek. 🙂 

Almás pite recept, hozzávalók:

tészta recept:

  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg vaj vagy margarin, vagy fele – fele zsír-margarin
  • 15  dkg cukor, vagy ízlés szerint
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • pici só
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 cs. sütőpor

almás pite töltelék recept:

  • 8-10 db  (1,5-2 kg ) nem kásásodó alma pl. jonatán
  • citrom kifacsart leve
  • fahéj 1-1,5 teáskanál
  • cukor 12-18 dkg ízlés és alma savanyúsága, mennyisége szerint 
  •  
  • a lekenéshez 1 db egész tojás

Almás pite elkészítése:

  1. A tészta összetevőit összekeverjük és egyneművé gyúrjuk. Pihentetjük ameddig elkészítjük az almás tölteléket.
  2. Lereszeljük az almát és a citrommal, fahéjjal, összekeverjük. Kóstoljuk, hogy ízlésünknek megfelelően legyen édes, fahéjas.
  3. Megdinszteljük az almás keveréket, a cukrot  hozzáadva ( fedő nélkül ) úgy, hogy a levet amit közben ereszt, elpárologtatjuk. -így nem áztatja el a tésztát sütés közben az almás töltelék -Kóstoljuk, hogy ízlésünknek megfelelően legyen édes, fahéjas. Utána hűlni hagyjuk.
  4. 2 részre osztjuk a tésztát, az egyik rész kicsit nagyobb legyen és kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk a sütőforma méretéhez igazodva. A sütőformába (26 cm átmérőjű) tesszük a kinyújtott tésztát, úgy, hogy a peremére is jusson a tésztából. Megszurkáljuk villával a tetejét több helyen.
  5. Ráhalmozzuk a már langyosra hűlt almatölteléket. Utána a másik felét is kinyújtjuk a tésztának és az almás töltelékre borítjuk. – A maradék tésztával díszíthetjük is a tortát
  6. Felvert tojással lekenjük, hogy szép fényes legyen majd a teteje. Megszurkáljuk villával a tetejét több helyen, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon. – A maradék tésztával díszíthetjük is a tortát.
  7. 160-180°C-os előmelegített sütőben, alsó-felső sütésnél készre sütjük. Kb 30-40 perc a sütési idő, de sütőtől függ!! A lényeg, hogy jól átsüljön és a teteje is szép aranybarna legyen.. Lehet más alakú, hagyományos almás pitét is készíteni belle, akár rácsozva a tetejét.

Érdemes kipróbálni többféle töltelékkel, bármilyen nekünk tetsző sütőformában. 

További pite receptek: itt

Érdemes kipróbálni az almás morzsapitét is. 

Szólj hozzá!