almás pite recept

Omlós Almás pite

Anyukám és nagymamám isteni finom omlós almás pite receptjei, melyeket már én is sokszor kipróbáltam.  Mindkét receptet megosztom. Az egyikben dinsztelt almából a másikban nyers almából készül a töltelék. Készíthetjük tepsiben klasszikus piteként, nagyobb tepsiben, rácsozott piteként is, vagy akár kerek formában almás pite tortának.

Egyszerű recept, ezt a pite tésztát többféle töltelékkel készíthetjük, pl. meggyes -mákos, túrós, diós stb. 

Omlós, ízletes vajas tésztával és finom fahéjas  almával garantált lesz a siker. 

1. OMLÓS ALMÁS PITE RECEPT:

pite tészta recept:

  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg vaj vagy margarin, vagy fele – fele zsír-margarin
  • 15  dkg cukor, vagy ízlés szerint
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • pici só
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 1 cs. sütőpor

almás pite töltelék recept:

  • 8-10 db  (1,5-2 kg ) nem kásásodó alma pl. jonatán
  • citrom kifacsart leve
  • fahéj 1-1,5 teáskanál
  • cukor 12-18 dkg ízlés és alma savanyúsága, mennyisége szerint 
  • a pite lekenéséhez 1 db egész tojás

ALMÁS PITE ELKÉSZÍTÉSE TORTA FORMÁBAN:

  1. A tészta összetevőit összekeverjük és egyneművé gyúrjuk. Pihentetjük ameddig elkészítjük az almás tölteléket.
  2. Lereszeljük az almát és a citrommal, fahéjjal, összekeverjük. Kóstoljuk, hogy ízlésünknek megfelelően legyen édes, fahéjas.
  3. Megdinszteljük az almás keveréket, a cukrot  hozzáadva ( fedő nélkül ) úgy, hogy a levet amit közben ereszt, elpárologtatjuk. -így nem áztatja el a tésztát sütés közben az almás töltelék -Kóstoljuk és ízesítsük még ha szükséges. Utána hűlni hagyjuk.
  4. Két részre osztjuk a tésztát, az egyik rész kicsit nagyobb legyen és kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk a sütőforma méretéhez igazodva. A sütőformába (26-29 cm átmérőjű) tesszük a kinyújtott tésztát, úgy, hogy a peremére is jusson a tésztából. Megszurkáljuk villával a tetejét több helyen.
  5. Ráhalmozzuk a már langyosra hűlt almatölteléket. Utána a másik felét is kinyújtjuk a tésztának és az almás töltelékre borítjuk. – A maradék tésztával díszíthetjük is a tortát
  6. Felvert tojással lekenjük, hogy szép fényes legyen majd a teteje. Megszurkáljuk villával a tetejét több helyen, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon. – A maradék tésztával díszíthetjük is a tortát.
  7. 160-180°C-os előmelegített sütőben, alsó-felső sütésnél készre sütjük. Kb 30-40 perc a sütési idő, de sütőtől függ!! A lényeg, hogy jól átsüljön és a teteje is szép aranybarna legyen.. 

 

ALMÁS PITE ELKÉSZÍTÉSE NAGYOBB TEPSIBEN:

  •  A folyamat ugyanaz mint az előzőekben leírtaknál, csak itt torta forma helyett nagyobb tepsiben pl. 40×40 cm-es tepsiben rácsozottan   vagy 25×35 cm-es tepsiben alul-felül nyújtott tésztával készítsük el. Itt is figyeljünk rá, hogy több helyen szúrjuk meg villával a tetejét, hogy a gőz távozni tudjon, természetesen a rácsozott variációnál ez nem kell. A sütési idő itt változik, a rácsos pite gyorsabban elkészül. 
  • Rácsozott pite készítésének pontos leírásáról bővebben a diós-mákos piténél olvashatsz>>

omlós almás pite

2. NAGYI OMLÓS ALMÁS PITE RECEPTJE:

Nagyi féle almás pite tészta recept hagyományosan zsírt tartalmaz, amitől nagyon finom omlós lesz a pite.

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg zsír 
  • 10 dkg cukor
  • 1/3 teáskanál só
  • 1 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 dl tej ( 1-1,5 dl )
  • töltelék alá pici zsemlemorzsa
  • töltelék:
  • kb 1,5 kg alma
  • cukor ízléstől, almától függően,
  • fahéj ízlés szerint 

ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A pite tészta alapanyagait összekeverte, majd összegyúrta. Az almákat lereszelte megszórta a cukorral, kevés fahéjjal.
  2. Utána kettéválasztotta a tésztát, az egyik adagot vékonyra nyújtotta majd a tepsibe helyezte, megszúrta több helyen a villával, utána enyhén megszórta a tésztát zsemlemorzsával. A nyers, cukros, fahéjas almából kinyomkodta a felesleges nedvességet, ezután  egyenletesen ráterítette a kinyújtott tésztára. Kinyújtotta a másik adag tésztát is, rátette az almás töltelékre, a tészta tetejét több helyen megszúrta a villával.
  3. Előmelegített sütőben (kb 180-190°C ) szép aranybarnára sütötte. Miután kisült, megszórta porcukorral.

omlós almás pite

Nagyon finom piték, bátran ajánlom minden almás sütit kedvelőnek. Mivel szeretek variálni egy kicsit a recepteken ezért készítettem nagyon finom almás morzsapitét is. Házi karamell szósszal igazán fenséges.

 

Aki kevert, kicsit „piskótásabb” almás sütire vágyik, annak mindenképp ajánlom a kavart almás süti receptet. 

 

További pite receptek>>

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

gluténmentes császármorzsa
Egyszerű ételek
Mesi

Gluténmentes császármorzsa

A hagyományos császármorzsa recept mellé ki szerettem volna próbálni a gluténmentes változatot is,, az arányokat nagyjából megtartottam. Az itthoni összetevőket kukoricadarát, rizslisztet használtam fel. Szerintem nagyon finom lett Házi lekvárral, porcukorral házias kis csemege. Egyszerű és gyors nasi.

Tovább olvasom >
almás muffin
Édes sütemények
Mesi

Almás muffin recept

Finom, könnyű almás muffin recept. Ropogós cini minis darabkákkal, persze ez elhagyható belőle. Az ötletet az adta, hogy szerettem volna egy kis ropogós textúrát is a muffinban és erre kapóra jött, az egy ideje a dobozában árválkodó kis fahájas ropogós gabonapehely. Először szilvásan készítettem, de almával is nagyon finom. Tetejére kis szeletelt mandula is került, de ez is elhagyható vagy variálható.

Tovább olvasom >
gyümölcsös muffin recept
Édes sütemények
Mesi

Gyümölcsös muffin

Egyszerű, gyors muffin alapreceptem, amit most gyümölcsökkel készítettem el. Nagyon finom, könnyű vaníliás, friss… Használhatunk friss vagy mirelit gyümölcsöket, vagy befőtteket is pl. meggy, barack .

Tovább olvasom >