Keresés
császármorzsa

Császármorzsa – Smarni recept egyszerűen

A császármorzsa igazi menzás emlék…a kevés ételek egyike, amit megettem még anno az iskolában. Azt a fajta császármorzsát szeretem, ami igazi morzsás-rögös egyveleg. Na ehhez nem kell más csak a kitartás, hogy morzsalékosra keverjük-kavarjuk. Nekem jobban bejön a serpenyős változat. Íme a recept, ez egy kiadós, családi mennyiség. Két-három főnél inkább felezzük a megadott mennyiségeket!!! 🙂

CSÁSZÁRMORZSA RECEPT:

  • 0,5 l tej
  • 4 db egész tojás
  • 10 dkg liszt
  • 20 dkg búzadara
  • 10 dkg vaj vagy margarin ( serpenyőtől is függ, pl. kerámia serpenyőben 5-6 dkg is elég )
  • pici só
  • 8-10 dkg cukor, ebből 1 dkg  1 cs. vaníliás cukor (összesen 8-10 csapott evőkanál cukor) 
  • opcionálisan: mazsola, reszelt citromhéj

CSÁSZÁRMORZSA KÉSZÍTÉSE:

  1. A tejet megmelegítjük és hozzáadjuk a darát és a lisztet. Állni hagyjuk a grízes masszát, amíg a tojások fehérjét kemény habbá verjük.
  2. A grízes masszához adjuk a tojások sárgáját, a cukrot, sót, vaníliás cukrot, majd óvatosan beleforgatjuk a a tojások felvert habját. Először egy kisebb adag fehérjével lazítjuk a masszát majd a többi fehérjével óvatosan összekeverjük az egészet.
  3. Kb 5 dkg vajat olvasztunk egy nagy, legalább 30 cm átmérőjű, és magasabb falú serpenyőben, lábosban és beletesszük a masszát.
  4. Ahogy kezd összeállni a massza, egy fakanál segítségével szétszaggatjuk, majd ismét kicsit hagyjuk és megint keverjük.
  5. Folytonos figyelmet, kevergetést igényel ez a nasi, de megéri a kitartást 🙂 Félkész állapotban én ismét teszek hozzá 2-3dkg vajat, érezzük majd, hogy mennyit vesz fel a massza.
  6. Ha már kellően morzsalékos akkor kész is van. Lekvárral, porcukorral tálaljuk. 🙂császármorzsa készítésecsászármorzsa recept

    További smarni receptek: érdemes kipróbálni a csak búzadarából készült daramorzsát, lisztből az eredeti osztrák császármorzsát. Mindkettő más és nagyon finom, valamint ajánlom a  gluténmentes császármorzsa változatot is. 

2 Responses

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

sült diós túrótorta
Édes sütemények
Mesi

Sült diós túrótorta

Nagyon finom, sült túrótorta dióval, grízzel. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető recept. Gluténmentesen is készíthető, gríz nélkül is. Melegen és hidegen is mennyei nasi.

Tovább olvasom >
túrós grízes sütemény
Édes sütemények
Mesi

Grízes túrós kevert süti – sok túróval

Grízes túrós kevert süti sok túróval és kevés grízzel….Igazi könnyű süti, amit bármilyen gyümölccsel lehet variálni, de csak magában is nagyon finom. Kukoricadarával gluténmentesen is készíthető a grízes túrós kevert süti.

Tovább olvasom >
omlós zsíros pogácsa
Sós sütemények
Mesi

Omlós zsíros pogácsa

Finom, ízletes, omlós zsíros pogácsa. Egyszerű recept, könnyen elkészíthető házias pogácsa. Hétköznapra, ünnepekre, egy pohár bor, kávé mellé és persze sörkorcsolyának is tökéletes.

Tovább olvasom >
habos almás recept
Édes sütemények
Mesi

Habos almás pite recept

Ha szereted az almás sütiket, akkor próbáld ki ezt a házias ízvilágú, fahéjas, almás-habos szeletet. Elkészítése egyszerű, nagy tepsi süti lesz a megadott mennyiségből.

Tovább olvasom >