csőben sült brokkoli

Csőben sült brokkoli

A brokkoli egyike azoknak a zöldségeknek, amelyeket az emberek vagy szeretnek, vagy utálnak. Még ha nem is vagy a legnagyobb rajongója ennek a zöldségnek, talán meg fogod változtatni a véleményed, miután kipróbáltad a csőben sült brokkolit besamel mártással. Ez az étel ízletes és a receptje könnyen elkészíthető.

A sajtot ízlés szerint válasszuk hozzá. Ha krémesre szeretnénk készíteni ezt az ételt, akkor a több tejet, vagy tejszínt adjunk hozzá, ha szilárdabb állagút szeretnénk akkor elegendő a kevesebb folyadék.

A brokkoli tele van tápanyagokkal, például C- és K-vitaminnal, valamint rostokkal és antioxidánsokkal, ráadásul alacsony kalóriatartalmú zöldség, tehát érdemes gyakran fogyasztani.

CSŐBEN SÜLT BROKKOLI RECEPT

  • 1 kg rózsáira bontott brokkoli
  • besamel mártáshoz:
    • 5 dkg vaj
    • 3 enyhén púpos evőkanál liszt
    • 3-3,5 dl tej vagy tejszín (attól függően mennyire szeretnénk krémesre, vagy szilárdabb állagúra a végén csőben sült brokkolit)
    • 1 csapott teáskanál só + só a főzővízbe
    • kevés őrölt szerecsendió, bors
    • 5 dkg reszelt sajt
  • tetejére: 25-30 dkg reszelt sajt – ízlés szerint trappista, gouda, füstölt sajt, cheddar
  • tepsi kikenéséhez:
    • 1-2 dkg vaj
    • 1-2 evőkanál zsemlemorzsa

Serpenyőben sült karajszeletek >>

CSŐBEN SÜLT BROKKOLI KÉSZÍTÉSE

  1. A megtisztított, rózsáira bontott brokkolit forrásban lévő enyhén sós vízbe elkezdem főzni.
  2. Ameddig készül a brokkoli, addig elkészítem a besamel mártást. A vajon a lisztet elkezdem pirítani, de csak világosra. Az őrölt szerecsendiót is hozzákeverem, majd felöntöm fokozatosan adagolva 3,5 dl hideg tejjel és folyamatosan kevergetve, csomómentesre és sűrűre keverem, majd leveszem a tűzről. Nem kell túl sűrűre főzni, mert miközben hűl, addig is sűrűsödik. Még forrón belekeverem az egy csapott teáskanál sót, kevés borsot, ha krémesre szeretném készíteni, akkor még 1-1,5 dl tejet is adok hozzá és az 5 dkg reszelt sajtot, ami szépen elolvad benne.
  3. A nagyjából félig főtt brokkolit egy kivajazott, enyhén zsemlemorzsával megszórt sütőtálba teszem. Inkább válasszunk nagyobb tálat, hogy egy rétegben kerüljön bele majd a brokkoli, így nagyobb felületen lesz rajta majd a ropogós sajt.
  4. Elegyengetem a brokkolit a tálban, egyenletesen eloszlatom rajta a besamel mártást, megszórom bőségesen a reszelt sajttal és 190-200 fokra előmelegített sütőbe teszem. Az elején légkeverést használtam 5-10 percig, majd alsó-felső sütésnél szép ropogósra sütöttem a sajtot a tetején.

 

Ezt a finom brokkolit önmagában, vagy köretként is fogyaszthatjuk pl. sült hússal, fokhagymás tarjával, vagy csupán ropogós sajtos pirítóssal.

csőben sült brokkoli sajtos pirítóssal
csőben sült brokkoli sült hússal

Tipp:

  • Sokszor készítem diétásabban és gyorsabban készítve a brokkolit. Besamel mártás helyett csupán fűszeres tejföl és tojás keverékével öntöm le a félig főtt brokkolit és ugyanígy sajttal megszórva sütöm meg.

SAJTOS TEJFÖLÖS BROKKOLI RECEPT

  • 1 kg brokkoli
  • 45 dkg tejföl
  • 3-4 tojás
  • só, bors, szerecsendió ízlés szerint
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2-3 dkg vaj a tál kikenéséhez
  1. Az brokkolit az előző receptben leírtaknak megfelelően félpuhára  főzzük enyhén sós vízben.
  2. A tejfölt a tojással, fűszerekkel összekeverjük.  A kivajazott, zsemlemorzsával enyhén  megszórt tálba helyezett, megsózott brokkolit öntsük a tejfölös keverékkel nyakon.  Halmozzuk rá a reszelt sajtot, vagy a szeletelt sajtot  és süssük ropogósra.  A besamel mártásos verziónál szilárdabb állagú lesz a sajtos-tejfölös brokkoli.

    sajtos tejfölös brokkoli recept

     

    Sült tofu édes burgonyával és brokkolival >>

    Brokkolikrémleves >>

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük