A brokkoli egyike azoknak a zöldségeknek, amelyeket az emberek vagy szeretnek, vagy utálnak. Még ha nem is vagy a legnagyobb rajongója ennek a zöldségnek, talán meg fogod változtatni a véleményed, miután kipróbáltad a csőben sült brokkolit besamel mártással. Ez az étel ízletes és a receptje könnyen elkészíthető.
A sajtot ízlés szerint válasszuk hozzá. Ha krémesre szeretnénk készíteni ezt az ételt, akkor a több tejet, vagy tejszínt adjunk hozzá, ha szilárdabb állagút szeretnénk akkor elegendő a kevesebb folyadék.
A brokkoli tele van tápanyagokkal, például C- és K-vitaminnal, valamint rostokkal és antioxidánsokkal, ráadásul alacsony kalóriatartalmú zöldség, tehát érdemes gyakran fogyasztani.
CSŐBEN SÜLT BROKKOLI RECEPT
- 1 kg rózsáira bontott brokkoli
- besamel mártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 3 enyhén púpos evőkanál liszt
- 3-3,5 dl tej vagy tejszín (attól függően mennyire szeretnénk krémesre, vagy szilárdabb állagúra a végén csőben sült brokkolit)
- 1 csapott teáskanál só + só a főzővízbe
- kevés őrölt szerecsendió, bors
- 5 dkg reszelt sajt
- tetejére: 25-30 dkg reszelt sajt – ízlés szerint trappista, gouda, füstölt sajt, cheddar
- tepsi kikenéséhez:
- 1-2 dkg vaj
- 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
Serpenyőben sült karajszeletek >>
CSŐBEN SÜLT BROKKOLI KÉSZÍTÉSE
- A megtisztított, rózsáira bontott brokkolit forrásban lévő enyhén sós vízbe elkezdem főzni.
- Ameddig készül a brokkoli, addig elkészítem a besamel mártást. A vajon a lisztet elkezdem pirítani, de csak világosra. Az őrölt szerecsendiót is hozzákeverem, majd felöntöm fokozatosan adagolva 3,5 dl hideg tejjel és folyamatosan kevergetve, csomómentesre és sűrűre keverem, majd leveszem a tűzről. Nem kell túl sűrűre főzni, mert miközben hűl, addig is sűrűsödik. Még forrón belekeverem az egy csapott teáskanál sót, kevés borsot, ha krémesre szeretném készíteni, akkor még 1-1,5 dl tejet is adok hozzá és az 5 dkg reszelt sajtot, ami szépen elolvad benne.
- A nagyjából félig főtt brokkolit egy kivajazott, enyhén zsemlemorzsával megszórt sütőtálba teszem. Inkább válasszunk nagyobb tálat, hogy egy rétegben kerüljön bele majd a brokkoli, így nagyobb felületen lesz rajta majd a ropogós sajt.
- Elegyengetem a brokkolit a tálban, egyenletesen eloszlatom rajta a besamel mártást, megszórom bőségesen a reszelt sajttal és 190-200 fokra előmelegített sütőbe teszem. Az elején légkeverést használtam 5-10 percig, majd alsó-felső sütésnél szép ropogósra sütöttem a sajtot a tetején.
Ezt a finom brokkolit önmagában, vagy köretként is fogyaszthatjuk pl. sült hússal, fokhagymás tarjával, vagy csupán ropogós sajtos pirítóssal.
Tipp:
- Sokszor készítem diétásabban és gyorsabban készítve a brokkolit. Besamel mártás helyett csupán fűszeres tejföl és tojás keverékével öntöm le a félig főtt brokkolit és ugyanígy sajttal megszórva sütöm meg.
SAJTOS TEJFÖLÖS BROKKOLI RECEPT
- 1 kg brokkoli
- 45 dkg tejföl
- 3-4 tojás
- só, bors, szerecsendió ízlés szerint
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
- 2-3 dkg vaj a tál kikenéséhez
- Az brokkolit az előző receptben leírtaknak megfelelően félpuhára főzzük enyhén sós vízben.
- A tejfölt a tojással, fűszerekkel összekeverjük. A kivajazott, zsemlemorzsával enyhén megszórt tálba helyezett, megsózott brokkolit öntsük a tejfölös keverékkel nyakon. Halmozzuk rá a reszelt sajtot, vagy a szeletelt sajtot és süssük ropogósra. A besamel mártásos verziónál szilárdabb állagú lesz a sajtos-tejfölös brokkoli.