Aki szereti a narancsos, fahéjas sütiket, mint pl. a répatorta vagy a diós sütiket, akár a zserbót, annak érdemes kipróbálnia ezt a diós kekszgolyót. Az ízvilágát a narancsos, fahéjasból el lehet vinni a rumos, kakaós felé is, de mivel kókuszgolyó mellé készült ez a desszert, ezért szerettem volna egy teljesen más ízt kipróbálni hozzá.
Finom, könnyű, hűtőben több napig eláll. Gyerekek is, összeállíthatják, formázhatják a diós golyókat. Gyorsan, könnyen elkészíthető sütés nélküli desszert. Tetszés szerint forgathatjuk darált dióba, vagy kókuszreszelékbe, csokidarába.
Bármilyen alkalomra kiváló,, pl. gyerekzsúrra, karácsonyra, húsvétra, vagy szilveszterre is remek vendégváró.
Laktózmentesen, tehéntej helyett növényi tejjel, magtejjel és margarinnal is készíthetjük.
Diós kekszgolyó recept:
- 500 g kekszreszelék
- 150 g darált dió
- 130 g vaj vagy sütőmargarin
- 150 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 csipet só
- fél narancs reszelt héja
- 300 ml tej – vagy növényi tej
- 3 púpos evőkanál baracklekvár
- 2 teáskanál narancsvirág kivonat vagy rumaroma – elhagyható
- 2 marék áztatott mazsola opcionálisan
- tetejére:
- 1/2 zacskó kókuszreszelék vagy 5-10 dkg darált dió
Diós kekszgolyó elkészítése:
- A lágy vajat elmorzsoljuk a kekszreszelékkel. Utána hozzáadjuk a darált diót, porcukrot és az összes többi hozzávalót. A mazsolát kb félórával előtte egy kis meleg vízbe, vagy ha valaki alkoholosan szeretné elkészíteni, egy kis rumba áztassuk be és lecsepegtetve tegyük a masszához. ( én a massza felébe tettem csak mazsolát, nem mindenki kedveli ) Gyúrjuk egybe a hozzávalókat és hűtőben pihentessük legalább 30 percet.
- A kicsit megdermedt masszából, ha szükséges kicsit vizes, nedves kézzel formázzunk kis golyókat és forgassuk meg darált dióban, vagy kókuszreszelékben. Lehet csokidarában, kakaóporban is meghempergetni, ízlés szerint.
- Tálalásig hűtőben, zárt dobozban tároljuk.
Keksz nélküli, gluténmentes nyers, datolyából készült kókuszgolyó recept: itt és diós narancsos datolyagolyó recept.