fasírt recept

Fasírt

A fasírtot sokféleképpen lehet készíteni, mégis általában két fő tábor van, a fokhagymás és a hagymás-fokhagymás fasírt készítők. 🙂 Igazából a lényeg az, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelőt készítsen és bármelyik variáció lehet nagyon finom. 🙂 Nálunk a kisebb, jó ropogósra sült fasírtgolyók a nyerők. 🙂

A megadott fasírt recept pár főre, kisebb adagra vonatkozik, nagyobb mennyiségnél duplázzuk az adagot. Nálam sertés combból, lapockából vagy sertés-marha darált húsból készül. Általában 7-20% zsírtartalmút választok, de van aki a zsírosabb húsból szereti készíteni, pl. anyukám, az is nagyon finom.

Ebédre, vendéglátáskor, több fogás mellé vagy gyerek zsúrokra is jó választás., mivel elő lehet készíteni és csak ki kell sütni, frissen salátával, vagy bármilyen nekünk tetsző körettel, rizibizivel, tepsis krumplival, sült édesburgonyával, répás rizzsel, káposzta salátával

Fasírt recept:

  • 500 g darált hús (sertés, marha )
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál só – ízlés szerint
  • 1/3 teáskanál bors
  • 1/3 teáskanál őrölt köménymag
  • 1 púposabb teáskanál pirospaprika
  • 1 nagy vagy 2-3 kisebb gerezd fokhagyma
  • ( lehet kis apróra vágott petrezselyem zöld bele )
  • 2 szelet toast kenyér vízben áztatva kinyomkodva – lehet teljes kiőrlésű, vagy graham kenyér is
  • zsemlemorzsa  –  kívülre
  • olaj a sütéshez

Fasírt készítése:

  1. Egy mélyebb tálba teszem a darált húst. Hozzákeverem az összes hozzávalót és egynemű masszává gyúróm a kezemmel, lehet kanállal is, de kézzel gyúrva biztos mindenhol ugyanolyan fűszeres lesz.
  2. Egy másik nagyobb lapos tányérba zsemlemorzsát szórok. A fasírt masszából diónyi mennyiséget szaggatok és golyóvá formázom a tenyeremben, majd meghempergetem a zsemlemorzsásban.
  3. Olajat melegítek egy mélyebb serpenyőben és ha elég meleg beleteszem a golyókat – nem túl zsúfoltan.. Közepes lángon szépen átsütöm mindkét oldalukat aranybarnára. Papírszalvétára teszem, hogy felitassam a felesleges zsiradékot, majd átteszem a tálalótálba.

fasírt

 

Készíthetünk a fasírt masszából stefánia vagdaltot is.

Stefánia vagdalt recept:

  1. A fasírt alap ugyanaz, mint a fenti recept, duplázhatjuk a mennyiséget.
  2. Kifőzünk több (kb 6-10  db ) tojást. A hús mennyiségétől, tepsitől függően. A főtt tojásokat megpucoljuk.
  3. A húsos massza felét leterítjük egy enyhén zsírozott, olajozott,  tepsibe, majd sorba rakjuk rá a tojásokat, beborítjuk a fasírt massza másik felével. Összedolgozzuk az oldalát, megkenjük a tetejét kevés olajjal, megszórjuk a tetejét, oldalát zsemlemorzsával. 
  4. Szép ropogósra sütjük 180-200 fokos sütőben. Süthetjük együtt burgonyával, zöldségekkel, ilyenkor le is takarhatjuk alufóliával a sütés elején. Tepsis krumpli recept >>

stefánia vagdalt recept

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük