Keresés
kakaós csiga recept

Kakaós csiga

Boltban vásárolt kakaós csiga helyett, egyszerű otthon készíthető recept. A kelesztést leszámítva gyorsan elkészíthető, finom, kívül ropogós, belül puha, foszlós kakaós csiga. Nem utolsó sorban: tartósítóktól, különböző adalékanyagoktól mentes péksüti.

Általában  nem esszük meg egyszerre, vagy másnap a kakaós csigákat, ezért lefagyasztom őket és pl a suliba uzsonnára csomagolom. Kora reggel előveszem és magától szépen felenged, persze nem egymásra pakolva hanem egymás mellé téve. Mikróba is felengedhetjük, a legalacsonyabb fokozaton darabonként 1,5 percet számolva. A lényeg, hogy ne túl nagy hő érje hirtelen és sokáig, mert akkor más állaga lesz, nem friss, ropogós, ahogy eltettük.

KAKAÓS CSIGA RECEPT:

  • 50 dkg liszt
  • 7 dkg vaj/margarin
  • 3 csapott evőkanál cukor + 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1/2  teáskanál só
  • 1 bögre tej (2,5 dl)
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csomag instant élesztő (7-9 g ) vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • töltelék:
  • 5 dkg vaj (szoba hőmérsékletű, lágy, ujjainkkal kenhető, de nem folyós)
  • 15 dkg cukor
  • 1-2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor 
  • kb. 1 dl tej a kész csigákra kanalazva, rögtön a sütőből kivéve (de ez elhagyható)
  • porcukor a tetejére

KAKAÓS CSIGA ELKÉSZÍTÉSE:

  1. A lisztet egy mély tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe szórom a 3 evőkanál cukrot és az instant élesztőt. A felmelegített, langyos tejet ráöntöm az élesztőre. (  friss élesztőt használva a langyos cukros tejhez morzsoljuk hozzá az élesztőt, kicsit felfut az élesztő és utána öntsük a liszthez. )A tálba teszem még az összes többi hozzávalót, a tölteléken kívül és összekeverem, dagasztom pár percig.
  2. Pihenni, keleszteni hagyom minimum 40-60 percet. Utána minimálisan lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát nagyjából 40×40 cm-es nagyságúra. Az ujjaimmal elkenem a kinyújtott tésztán az 5 dkg vajat és megszórom a kakaóval összekevert cukorral.
  3. Szorosan feltekerjük, és 2-3 cm vastagságú szeletekre vágjuk, egy éles késsel. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kakaós csigákat, egymáshoz nem túl közel.  15 percig még tovább pihennek a tepsiben, ezalatt előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  4. 15 perc pihentetés után betesszük az előmelegített sütőbe és 180°C-on alsó-felső sütésnél kb. 25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve még forrón, egy-egy teáskanál tejet locsolok a kakaós csigákra, ezt rögtön magukba szívják és még finomabb lesz a végeredmény – de ez elhagyható.

kakaós csiga recept

kakaós csiga

kakaós tekercs

A suliban uzsonnára vagy tízóraira gyümölcs, szendvics mellé, kirándulásra is szuper házi nasi,..

házi kelt kakaós csiga recept

2 Responses

  1. Nagyon jó recept
    Sűrűn szoktam készíteni!
    Gyerekek,unokák szeretik!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hamburger húspogácsa recept
Egyszerű ételek
Mesi

Hamburger hús recept

Házi hamburger hús recept, amit otthon egyszerűen, gyorsan elkészíthetsz! Tökéletes, finom, hamburger húspogácsa egy gyors ebédhez, vagy vacsorához.

Tovább olvasom >
Halloween dekoráció ötletek
Hírek-Magazin
Mesi

Halloween dekorációs ötletek

Halloween dekorációs ötletek otthonra, partira. Hogyan díszítsd az ételeket, italokat, lakásodat, a kertet, bejáratot.? Íme néhány kreatív tipp, fotó inspirációnak!

Tovább olvasom >
teljes kiőrlésű palacsinta
Édes sütemények
Mesi

Diétás palacsinta teljes kiőrlésű lisztből

Nagyon szeretjük a palacsintát minden formában. A diétás palacsinta előnye hogy a teljes kiőrlésű liszt kevésbé emeli meg a vércukor szintet és ha édesítőszerrel készítjük a kalórián is spórolhatunk. Az íze nagyon finom, ugyanúgy lehet vékonyan készíteni mint a normál palacsintát.

Tovább olvasom >