Mindannyian tudjuk, hogy a zöldségek jót tesznek nekünk, de egyes zöldségek jobbak, mint mások. A brokkoli egyike azoknak a „szuper” zöldségeknek, amelyek erőteljes tápértékkel bírnak. Ebben a blogbejegyzésben megnézzük, hogy miért olyan egészséges a brokkoli, és miért érdemes törekedni arra, hogy rendszeresen fogyasszuk.
Táplálkozási előnyei – miért együnk gyakrabban brokkolit?
Alacsony kalória, magas rosttartalom, remek diétás étel
A brokkoli a keresztesvirágú zöldségek családjába tartozik, amelybe a káposzta, a kelbimbó és a kelkáposzta is beletartozik. Ezek a zöldségek mind magas rost- és alacsony kalóriatartalmúak, így remek választásnak bizonyulnak a fogyás vagy a testsúly fenntartása szempontjából.
100 g brokkoliban ( 34 kcal )
- 2, 8 g fehérje
- 0,4 g zsír
- 4 g szénhidrát
A brokkoli magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú
A brokkoli kiváló forrása a C– és K-vitaminnak, valamint a folsavnak (egy B-vitamin). Jó forrása a béta-karotinnak is (egy antioxidáns, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át). Az A-vitamin fontos az egészséges látás, a bőr és az immunrendszer működésének fenntartásához.
A C-vitamin segít megvédeni a sejteket a károsodástól és szükséges a sebgyógyuláshoz. A K-vitamin fontos a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez.
A folsav fontos a terhes nők számára is. Az ajánlott folsav mennyiség a terhesség idején nagyjából a duplája annak, amire egy átlagos felnőttnek naponta szüksége van. A megfelelő folsav mennyiség a DNS előállítása miatt rendkívül fontos. Fél csésze párolt brokkoliban 84 mikrogramm folsav található, ami napi szükségletünk csaknem egynegyede.
Brokkolivak a rák elleni védelemben
A rákot a rendellenes sejtnövekedés okozza. A brokkoli segíthet csökkenteni a rák kockázatát, olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek megelőzni a rákos sejtek kialakulását a szervezetben, sőt segíthetnek megállítani a rákos sejtek növekedését, vagy akár teljesen el is pusztíthatják azokat. Ezek a vegyületek közé tartozik a szulforafán és az indolok. Mindkét anyagról kimutatták, hogy laboratóriumi vizsgálatokban rákellenes hatású.
A brokkoli segíthet a szív egészségének javításában
A szívbetegség az egyik vezető halálozási ok, ezért fontos a betegség megelőzésének a fontossága, melyben a táplálkozás is fontos szerepet játszik. A brokkoli fogyasztása segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást. Egy kísérlet kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik 12 héten keresztül minden nap brokkolicsírát ettek, jelentősen alacsonyabb volt a „rossz” LDL-koleszterin és a trigliceridek szintje, mint azoknál, akik nem ettek brokkolit. Egy másik tanulmány alapján, azoknál az embereknél, akik hetente háromszor vagy többször ettek brokkolit, kisebb volt a szívbetegségben való elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik ritkábban fogyasztották.
A brokkoli javíthatja a kognitív funkciókat és csökkentheti a gyulladást
A kognitív hanyatlás az öregedés természetes velejárója, de vannak dolgok, amelyeket megtehetünk a folyamat lassítása érdekében. Tudományos kísérlet alapján, azoknál az embereknél, akik több keresztesvirágú zöldséget, például brokkolit ettek, lassabb volt a kognitív hanyatlás, mint azoknál, akik kevesebbet ettek. A brokkoli mivel magas antioxidánsokban, például C- és E-vitaminban is gazdag, ez segíthet csökkenteni a gyulladást. A krónikus gyulladást számos betegséggel, többek között szívbetegséggel, ízületi gyulladással, Alzheimer-kórral és a rákkal hozták összefüggésbe.
Tehát számos jó ok van arra, hogy ezt a szerény kis zöldséget rendszeresen fogyaszd! Tele van olyan tápanyagokkal, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségedre. Íme néhány ízletes és könnyen elkészíthető brokkoli recept:
Sült tofu brokkolival, édesburgonyával >>
Szóval hajrá, pakold meg a tányért ezzel a szuper zöldséggel! A tested és a családod meg fogja hálálni! – na jó a gyerekek nem biztos, de fő az egészség…:)
Nyitókép: pixabay.com