Keresés
sajtos pogácsa

Egyszerű sajtos pogácsa recept

Ez egy elronthatatlan egyszerű sajtos pogácsa recept. Érdemes ezeket a belül pihe-puha, könnyű, kívül ropogós sajtos pogácsákat megsütni. 5 perc munka, majd kelesztés után, egy gyors nyújtás, szaggatás és már süthetjük is a finom pogácsákat.

Szuper vendégváró, de kirándulásra, vagy csak hétvégi sós nasinak is tökéletes.  🙂

Diétásabb változatnál a vaj csökkentése mellett használhatunk teljes kiőrlésű tönkölylisztet is kb fele-fele arányban.

Ha valaki mégsem tud várni a kelesztéssel, akkor érdemes az omlós sajtos rúd receptjét vagy  a sajtos pogácsasütőporos  receptet   kipróbálni.

SAJTOS POGÁCSA RECEPT

  • 60 dkg finomliszt 
  • 20 dkg vaj vagy sütőmargarin
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 1 csomag instant élesztő
  • 3 nagy evőkanál tejföl ( 9 dkg )
  • 1  db egész tojás
  • 3 teáskanál só – vagy ízléstől függően
  • tetejére: 
  • + 1 db egész tojás
  • kb 15 dkg reszelt trappista, gouda vagy más sajt a tetejére

EGYSZERŰ SAJTOS POGÁCSA KÉSZÍTLSE

  1.  A lisztet egy nagyobb tálba teszem, a tetejére egy kis mélyedésbe teszem a pici cukrot és rászórom az élesztőt. Utána a cukros élesztőt leöntöm a meleg, de nem forró tejjel. Kicsit kezd felfutni az élesztő.(Ha friss élesztőt használok, akkor külön egy bögrében megmelegítem a tejet, bele a cukrot és az élesztőt, ha picit felfut, akkor hozzáadom a liszthez.) Majd hozzáteszem a lágy vajat, tojást, sót, tejfölt és az egészet jól összegyúrom.
  2. 1/2 – 1 órát  pihentetem, kelesztem letakarva, meleg szobahűmérsékleten. Utána enyhén lisztezett deszkán kinyújtom ujjnyi vastagságúra. Szaggatom, a kisméretű pogácsa szaggatóval.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Megkenem a pogácsák tetejét felvert, enyhén sózott egész tojással és kis reszelt sajt halmokat helyezek a tetejükre.
  4. 200°C-ra előmelegített sütőben, középső szinten, alsó-felső sütési módban,  vagy először légkeveréses módban, majd félidőtől átkapcsolva alsó-felsó sütési módra, készre sütöm a pogikat. Fontos, hogy valóban előmelegített, forró sütőben kezdjük el a sütést! Akkor van kész, ha szép aranybarna a teteje és az alja is színt kapott. Gyakran figyelgessük. kb 1/4 óra – 20 perc alatt kisül egy adag sajtos pogácsa.

sajtos pogácsa recept

 

egyszerű sajtos pogácsa recept

Annyira egyszerű és finom  ez a sajtos pogi és szinte mindig van itthon alapanyag hozzá, ezért ezt szoktam készíteni a leggyakrabban.

Gyorsabban készülő sajtos párnát is készíthetünk pogácsa helyett.

2 Responses

  1. Nagyon finom,kellemes ízű pogi. Lányoméknál ettem,pillanatok alatt elkészítette. Most én is megcsinálom,az eredmény garantátlt!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

rugelach recept
Édes sütemények
Mesi

Rugelach

A rugelach az aprósütemények egyik királynője. Amerikában, Európában igen közkedvelt sütemény Elkészítettem már többféle ízben. Most az aszalt gyümölcsös rugelachot osztom meg veletek. A krémsajttól és vajtól lesz isteni finom a tésztája és benne a sok-sok aszalt gyümölcs, dió, lekvár…valami mennyei ízbomba.

Tovább olvasom >
nyers zöldségkenyér recept
Egyszerű ételek
Mesi

nyers zöldség kenyér

Vegán, Liszt és gluténmentes egészséges, finom nyers zöldség kenyér recept. Könnyen elkészíthető. Aszalógépben vagy sütőben is süthető. Puhán vagy ropogósan.

Tovább olvasom >
kakaós piskóta receptek
Édes sütemények
Mesi

6 + 1 Kakaós piskóta recept

6+1 kakaós piskóta , csokis piskóta recept. Szülinapi tortákhoz, süteményekhez. Klasszikus piskóta, kevert piskóta receptek képekkel.

Tovább olvasom >
joghurtos fánk recept
Édes sütemények
Mesi

Joghurtos fánk recept

Könnyű, pihe-puha farsangi joghurtos fánk. Tölthetjük lekvárral, túróval, bevonhatjuk csokival., cukormázzal is.

Tovább olvasom >